Waar en hoe je ook gaat klimmen, een goed klimtouw is essentieel voor je veiligheid en klimplezier. En daarmee bedoelen we niet alleen een kwalitatief en gecertificeerd touw, maar ook eentje die goed past bij jouw type klim. We helpen je bij het kiezen welk klimtouw je het beste kunt gebruiken voor jouw klim en verder delen we nog een aantal handige tips.
Welk klimtouw je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van het type klim dat je gaat doen. Voor het beklimmen van een klimmuur heb je namelijk ander touw nodig dan wanneer je sneeuw en ijs gaat trotseren. In deze keuzehulp leggen we je uit welk klimtouw je het beste kunt kopen. Wil je alleen de belangrijkste punten lezen? Ga dan direct naar de conclusie.
Als je snel op pad wilt, lees je deze snelle keuzehulp. Op basis van jouw activiteit delen we het beste touw en andere eigenschappen waar je op moet letten. Zo ben je snel klaar voor nieuwe klimavonturen!
Sportklimmen:
Voor sportklimmen gebruik je een dynamisch enkeltouw met een dikte tussen de 9 en 10 mm. Klim je vooral binnen? Dan kun je kiezen voor een dikker touw, omdat dit langer meegaat en je een korter touw nodig hebt. Gewicht is hier dus minder belangrijk.
Multipitch:
Als je langere multi-pitch routes gaat klimmen, kies je in de meeste gevallen voor een dynamisch dubbeltouw. Zeker bij routes die veel van links naar rechts (of andersom) lopen, kan er veel wrijving ontstaan bij de setjes. Hierdoor moet je als klimmer erg hard aan het touw trekken. Door je dubbeltouw om en om te klippen, verminder je deze wrijving.
Alpinisme:
Tijdens alpinisme kies je voor de veiligheid het beste voor twee touwen: een dubbeltouw of een tweelingtouw. Hiermee loop je tijdens je bergbeklimming minder risico.
Ijsklimmen:
Ga jij ijsroutes beklimmen? Dan is het vooral belangrijk dat je touw is voorzien van een waterafstotende coating zodat deze niet nat wordt en bevriest.
Tijdens het kopen van een nieuw touw let je op verschillende factoren. Aan de hand hiervan kies je welk klimtouw het beste aansluit bij jouw plannen.
Klimtouwen kun je onderverdelen in twee belangrijke categorieën: statisch en dynamisch touw. Dynamische touwen zijn geschikt om mee te klimmen, statische touwen juist niet. Heb je een dynamisch touw nodig? Dan heb je nog keuze uit enkel-, dubbel- en tweelingtouwen.
Statische touwen hebben bijna geen elasticiteit en rekken bij een val dus niet mee. Statische touwen zijn daarom niet geschikt om je mee te zekeren tijdens het klimmen. Je gebruikt statisch touw tijdens het abseilen of om iets of iemand omhoog mee te halen of te laten zakken.
Ook zogenoemd prusiktouw is statisch. Deze touwtjes dienen als back-up voor het abseilen of om een standplaatsverankering mee te maken.
Dynamische touwen zijn juist wel geschikt om mee te zekeren en klimmen. Ze zijn gemaakt om tijdens een valpartij een beetje op te rekken, zodat het touw je val opvangt. Daarnaast zijn dynamische touwen ontworpen om te voorkomen dat impactkracht de klimmer blesseert. Binnen deze categorie maken we nog een verdeling: enkeltouwen, dubbeltouwen en tweelingtouwen.
We raden eigenlijk altijd af om een touw op een andere manier te gebruiken dan waarvoor het gemaakt is. Zo kun je een enkeltouw beter niet gebruiken als dubbeltouw en andersom. Een klimtouw heeft een bepaalde functie en elasticiteit, waarbij de producenten ervan uitgaan dat je het touw altijd op de juiste manier gebruikt. Voor de veiligheid van jou en je klimpartners: beter niet doen dus! Toch zijn er tegenwoordig steeds vaker touwen die je op meerdere manier kunt inzetten. Als een touw multi-inzetbaar is, zal je dit ook altijd op het touw of de verpakking kunnen terugvinden.
Welke afstand ga je afleggen tijdens je klim? Dat is de belangrijkste vraag als je zoekt naar de juiste lengte voor je touw. Je touw moet minimaal twee keer zo lang zijn als je klim. Misschien dat je wat extra lengte nodig hebt doordat een wand niet precies verticaal is of voor het zekeren. Hier hoef je echter geen rekening mee te houden, omdat er altijd rek zit in een klimtouw. En ook mooi meegenomen: hoe korter je touw, hoe lichter deze is. In de meeste klimhallen ligt of hangt touw al voor je klaar.
Dynamische touwen hebben lengtes van 30 tot 80 meter. De meest gangbare lengte is rond de 60 meter. Deze lengte volstaat voor de meeste klimroutes.
Hoe dik je touw is, is afhankelijk van het type touw. Een statisch touw is vaak dikker dan een dynamisch touw. Bij het bepalen van de dikte van jouw nieuwe touw, hou je met een aantal zaken rekening. We zetten ze voor je op een rijtje.
Let op: zorg ervoor dat de dikte van je klimtouw door je zekerapparaat past. Op elk zekerapparaat staat aangegeven welk diameter touw past. Sommige merken, zoals Petzl, geven ook nog aan welke range optimaal is.
Naast het type touw en de dikte zijn er nog een aantal andere zaken waar je op moet letten. Zo kun je kijken naar de veiligheidsnormen waaraan een touw voldoet, of het touw een coating heeft en hoe de markering van het midden eruitziet.
De veiligheid van een touw geven we weer met de veiligheidsnormen van de Union Internationale des Associations d'Alpinisme (UIAA). Klimtouwen krijgen een certificaat nadat verschillende eigenschappen zijn getest. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de normvallen, statische verlenging, dynamische verlenging en impact. Op de verpakkingen van klimtouwen vind je de testresultaten terug.
Een nat touw is zwaar, minder sterk en lastig hanteerbaar. Zeker als het touw nog eens bevriest. Verwacht je in nattigheid en/of vrieskou te gaan klimmen? Kies dan voor een klimtouw met een coating, deze herken je aan de term 'dry' in de naam. De coating zorgt ervoor dat je touw droog blijft, maar werkt ook vuilafstotend en verlengt de levensduur. Hier hangt vaak wel een prijskaartje aan. Als je alleen binnen of in zomerse omstandigheden klimt, kun je ervoor kiezen om dit achterwege te laten.
De meeste touwen hebben een markering die het midden aangeeft. Deze markering heb je bijvoorbeeld nodig tijdens abseilen. Soms is het midden ook duidelijk doordat het touw aan de ene helft een andere kleur heeft dan aan de andere. Ook het einde van het touw is vaak gemarkeerd. Dit is handig tijdens het abseilen en het laten zakken van een klimmer.
Je klimtouw goed in de gaten houden, kan hele gevaarlijke situaties voorkomen. Check je touw dus goed op rafels, scheuren of gaten in de coating. Zeker na een flinke valpartij en op de plekken waar de meeste druk op het touw komt. Een kapot touw kun je helaas niet repareren, maar je kunt wel een aantal maatregelen nemen om zo goed mogelijk voor je klimtouw te zorgen.
Gaat je touw toch kapot? Vaak gebeurt dit aan het uiteinde van het touw. Je kunt dit stuk dan goed wegsnijden en de rest van het touw nog gebruiken. Let er dan wel op dat je midden-markering niet helemaal meer in het midden zit! Je kunt dit oplossen door aan de andere kant van het touw ook een deel weg te snijden of door zelf een markering te plaatsen in het nieuwe midden.
Is je touw écht te oud en te beschadigd? Lever je oude klimtouw dan in bij één van onze Bever-winkels. We geven jouw oude klimmateriaal namelijk een nieuw leven in de vorm van onze Buitenmens klim-hoodies voor dames en heren.
Bij het kiezen welk klimtouw jij gaat kopen, let je vooral op het type touw en de dikte. De klim die je gaat doen bepaalt welk touw je nodig hebt. We zetten de belangrijkste punten uit dit artikel nog eens op een rijtje.
Heb je je nieuwe klimtouw op zak? Dan ben je als het goed is klaar voor nieuwe klimavonturen. Maar als je nog meer klimuitrusting nodig hebt, ben je bij ons aan het goede adres. Zo vind je bij ons verschillende klimgordels, klimhelmen en comfortabele klimkleding. Ook vind je bij ons inspiratie voor jouw volgende klimroute, tips voor als je van klimmen in de hal naar buiten gaat switchen en verhalen van onze Buitenexperts.