drie wandelaars lopen in kwalitatieve jassen door een heuvelachtig landschap

Zo kies je welke jas jij nodig hebt voor je buitenavonturen

In jouw zoektocht naar de ideale jas zijn er nogal wat zaken waar je op moet letten. Daarom helpen we je graag bij het kiezen van een jas. Van hardshell tot parka, bij Bever geven we je advies over welke jas bij jouw wensen past. In deze keuzehulp lees je ons complete jassenadvies.

Of je nu op zoek bent naar een ademend jasje voor een actieve wandeling of een dikke winterjas voor de koudste dagen: bij Bever snappen we wat je nodig hebt. Met onze kennis en ervaring helpen we je bij het kiezen van een jas. Je kunt een jas op verschillende manieren zoeken. Ga direct naar:


Een nieuwe jas kiezen? Hier let je op!

Als je een nieuwe jas gaat kopen, heb je vast al in gedachten waar en wanneer je deze gaat gebruiken. Misschien heb je een bepaalde functie, activiteit of type jas in je hoofd. In deze keuzehulp lees je waar je op moet letten en welke jas geschikt is voor jouw plannen. Klik hier door naar de juiste plek op deze pagina.  




1. Functie

Een jas heeft vaak meerdere functies. Zo kan een jas je bijvoorbeeld droog of warm houden of juist erg slijtvast zijn. Vanuit een bepaalde behoefte zoek je een jas die daarbij past. En daar helpen wij je graag bij! Bedenk waarvoor je de jas gaat gebruiken en welke functies daarbij belangrijk zijn. Lees hier meer over specifieke functies:


Waterdicht

Ben jij op zoek naar een waterdichte jas? Dan is het belangrijk om te bepalen hoe waterdicht je jas precies moet zijn. Als je urenlang door de regen gaat lopen met een zware rugzak, vraag je meer van je jas dan wanneer je door een klein buitje naar het station fietst. De mate van waterdichtheid wordt uitgedrukt in de waterkolom. In ons blog lees je meer over de waterkolom en wat dit zegt over waterdichtheid.

 

Grofweg kunnen we waterdichte jassen in verschillende categorieën verdelen. Hoe hoger de waterkolom, hoe beter en langer je jas beschermt tegen regen.

  • Categorie 1: niet waterdicht, wel waterafstotend 
    Waterkolom van < 5.000 mm 
    Een jas met een waterkolom onder de 5.000 mm is waterafstotend. Met zo'n jas blijf je droog in een lichte regenbui, maar als het hard regent of je een rugzak draagt, word je alsnog nat. Vaak zijn de naden en ritsen ook niet waterdicht.

  • Categorie 2: minimale waterdichtheid 
    Waterkolom van 5.000 – 10.000 mm
    Een waterkolom tussen de 5.000 en 10.000 biedt redelijke waterdichtheid tegen regen. Afhankelijk van de naden, ritsen en pasvorm blijf je een halfuur tot een uur droog in een gemiddelde Nederlandse bui. 

  • Categorie 3: goed waterdicht tijdens (langdurige) regen
    Waterkolom van 10.000 – 20.000 mm 
    Ben je langer in de regen, bijvoorbeeld tijdens een dagwandeling? Ga in dat geval voor een jas met een waterkolom van 15.000 tot 20.000 mm. Zo'n regenjas biedt goede en langdurige bescherming tegen regen.

  • Categorie 4: zeer goed waterdicht tijdens langdurige, hevige regen
    Waterkolom van > 20.000 mm 
    Wanneer je lange tochten maakt met veel regen en een zware rugzak, zoek je een jas die je dagenlang drooghoudt. Ga voor een waterkolom van meer dan 20.000 mm. Deze jas houdt je droog in langdurige, hevige regenbuien.
     

De waterkolom vertelt je echter alleen iets over de waterdichtheid van de stof. Hoe waterdicht een jas precies is, is ook afhankelijk van andere factoren. De volgende eigenschappen dragen ook bij aan de waterdichtheid:

  • Volledig getapete naden
  • Verstopte of gesealde ritsen
  • Een pasvorm die je lichaam goed omsluit

Ideaal tijdens: elke activiteit in de regen, wintersporten.

Waterdichte jassen: regenjassen, hardshells, sommige 3-in-1-jassen, poncho's


Ademend vermogen

Als je jouw jas draagt tijdens intensievere activiteiten, is het belangrijk dat je jas goed ademt. Hierdoor kun je je overtollige lichaamswarmte kwijt en voorkom je een klam gevoel aan de binnenkant van de jas. Vaak wordt het ademend vermogen in één zin genoemd met waterdichtheid, maar ook niet-waterdichte jas kunnen goed of minder goed ademen. Sommige jassen zijn voorzien van extra ventilatiemogelijkheden, zoals een rits bij de oksels. Om het ademend vermogen goed uit te leggen, vertellen we iets over ademende waterdichte en niet-waterdichte jassen.

  • Waterdicht: met een waterdichte jas houd je regen buiten de deur, maar het is ook lastiger om lichaamswarmte en zweet van binnenuit te laten ontsnappen. Daarom zijn sommige regenjassen voorzien van een membraan, zoals bijvoorbeeld Gore-Tex. Hoe dit precies werkt, bekijk je in onze video over waterdichte jassen
  • Niet-waterdicht: voor een niet-waterdichte jas die goed ademt, is het belangrijk om te kijken naar de stof. Sommige stoffen ademen namelijk beter dan andere. Voor ademende jassen kun je het beste kijken naar modellen gemaakt van (merino)wol of naar speciale dry-fits zoals hardloopjasjes. Ook natuurlijke vezels zoals katoen en linnen ademen over het algemeen goed. De G-1000 jassen van Fjällräven bijvoorbeeld, zijn gemaakt van katoen en ademen uitstekend.

Het ademend vermogen is dus de hoeveelheid waterdamp die door een jas komt. Dit drukken we uit in g/m2/24 uur. Met andere woorden: de hoeveelheid (in gram uitgedrukt), die in 24 uur door een vierkante meter stof dringt. Hoe hoger dit getal, hoe beter het ademend vermogen. Niet bij elke jas is het ademend vermogen beschikbaar. Twijfel je? Kom langs in één van onze winkels!

 

Het is belangrijk om waterdamp zo snel mogelijk uit je jas te laten ontsnappen. Anders condenseert dit en krijg je waterdruppels aan de binnenkant van je jas. Op die manier word je alsnog nat en koud, zelfs mét een goede jas!

 

Ideaal tijdens: intensievere activiteiten zoals bergwandelen, hardlopen, toerskiën of fietsen.

Ademende jassen: softshells, de meeste hardshells, hardloopjacks


Jassen passen

Op zoek naar persoonlijk advies of jouw jas direct passen? Kom dan eens langs in één van onze winkels.



Warmte

Een warme jas is onmisbaar tijdens elk winters avontuur of bezoek aan het hooggebergte. Maar hoe warm is een jas? En is dat warm genoeg voor jouw plannen? Daar helpen we je bij. Hoe warm de jas is, is afhankelijk van het gebruikte materiaal en de hoeveelheid daarvan. We leggen wat uit over materialen die gebruikt worden bij de vulling en de voering.

 

Vulling

De vulling is het materiaal dat gebruikt wordt om de jas mee op te vullen. Dit is het materiaal waar je de meeste warmte vandaan haalt. Met welk materiaal je jas is gevuld, vertelt je iets over de warmte en het functioneren van de jas.  

  • Dons: een jas gevuld met dons is een warme, lichtgewicht optie. Het gebruikte dons is eenden- of ganzendons en bestaat uit kleine veertjes die een ideale isolatielaag vormen. Het nadeel van dons is dat het de isolerende eigenschappen verliest zodra het nat wordt.
  • Synthetisch: een synthetisch gevulde jas lijkt qua warmte erg op dons, maar heeft wel net andere eigenschappen. Zo is synthetisch materiaal wat zwaarder bij dezelfde warmte, goedkoper en blijft het goed functioneren als het nat wordt.
  • Wol: jassen gevuld met wol hebben ook verschillende voordelen. Wol is een goed natuurlijk alternatief voor synthetische vulling. Wol reguleert de lichaamswarmte goed, is geurbestendig en blijft isoleren als het nat is. Een jas gevuld met wol is wel wat zwaarder.  

 

Voering

De voering is het materiaal dat direct tegen je huid aan zit. Ook hiervoor worden verschillende materialen gebruikt. We lichten twee materialen toe die het meest gebruikt worden voor de voering.

  • Fleece: fleece is de warmste optie voor de voering van een jas. Een groot voordeel van fleece is dat het de warme lucht van je lichaam goed vast kan houden. Bovendien droogt fleece lekker snel en kan het overtollige warmte goed afvoeren.
  • Polyester: polyester wordt ook vaak gebruikt om als voering en zorgt voor veel draagcomfort. De stof valt soepel en zorgt ervoor dat je lichaam de warmte in de jas wat beter kan reguleren. Polyester is bovendien een goedkopere optie en kan de eigenschappen van bijvoorbeeld zijde of katoen goed nabootsen.  

 

Toch zegt het materiaal niet alles over de warmte van een jas. Het is voor een donsjas bijvoorbeeld ook belangrijk om te kijken naar de vulkracht, uitgedrukt in cuin. De vulkracht vertelt je hoe snel dons terugkeert naar de oorspronkelijke staat als je het hebt ingedrukt. Grofweg kun je aanhouden dat donsjassen vanaf ongeveer 650 cuin een goede kwaliteit hebben. De allerbeste jassen kunnen een vulkracht hebben van 900 cuin.

 

Tot slot: wat voor de ene warm genoeg is, kan voor de ander juist nog te koud zijn. Bedenk dus of jij het snel warm of koud hebt en pas hier je keuze op aan. Onze Buitenexperts denken met je mee bij het vinden van jouw ideale warme jas.

 

Ideaal tijdens: dagelijkse activiteiten in de winter, wintersport, winterwandelen, bergwandelen en alpinisme. 

Warme jassen: 3-in-1-jassen, donsjassengevoerde jassen


Winddicht

Een stevige wind kan de gevoelstemperatuur flink laten dalen. Dit komt door de hoeveelheid en de snelheid waarmee de lucht je lichaam raakt. Genoeg reden dus om op zoek te gaan naar een winddichte jas! Een jas kan winddicht zijn, waarbij gebruik wordt gemaakt van een winddicht membraan, of windafstotend.  Een jas is windafstotend door de weefdichtheid of het gebruik van bepaalde materialen. Beide soorten houden wind dus tegen, maar een windafstotende jas houdt minder tegen dan een winddichte jas. Een winddichte jas vormt op droge dagen de perfecte buitenlaag van je lagensysteem. Welke winddichte jas je het beste kiest, hangt af van de omstandigheden waarin je de jas gaat dragen:

  • Hardshells: een hardshelljas houdt niet alleen regen en sneeuw tegen, maar is ook een goede beschermlaag tegen wind. Je bent dus goed beschermd tegen alle weerselementen. Het nadeel van een hardshell is dat je inlevert op ademend vermogen. Dit draag je als het hard waait en de kans op een bui reëel is. 
  • Softshells: op droge dagen is een softshell een uitstekende keuze om je te beschermen tegen de wind. Deze jas is bovendien redelijk slijtvast, biedt veel flexibiliteit en heeft een goed ademend vermogen. Een nadeel is dat softshells wat zwaarder en groter zijn. Een goede keuze voor droge, maar winderige dagen!
  • Windstoppers: deze jassen zijn speciaal ontwikkeld voor het tegenhouden van wind. Ze zijn vaak erg licht omdat ze maar uit één laag zijn opgebouwd. Wat een nadeel van een windstopper kan zijn, is dat deze niet veel bescherming biedt in de vorm van warmte of waterdichtheid. Je draagt een windstopper tijdens het hardlopen of een wandeling op een warme maar winderige dag.

Ideaal tijdens: buitenavonturen waarbij de wind de gevoelstemperatuur doet dalen

Winddichte jassen: hardshells, softshells, windstoppers



Slijtvast

In sommige situaties is het belangrijk dat je jas goed tegen een stootje kan. Als je bijvoorbeeld een zware rugzak draagt of af en toe langs een rotswand schuurt. Zoek in dat geval naar een jas met drie lagen of een jas gemaakt van slijtvast materiaal, zoals nylon of Gore-Tex Pro. Ook de dikte van de stof, de dernier, vertelt je hoe slijtvast een jas is. Het grootste voordeel van deze jassen is dat ze niet snel kapotgaan, waardoor je er langer plezier van hebt. Goed voor onze natuur én voor je portemonnee!

 

Ideaal tijdens: activiteiten waarbij je een zware rugzak draagt, klimmen, bergwandelen

Slijtvaste jassen: 3-laagsjassen


Een kapotte jas repareren

Gaat je outdoor jas toch kapot? Geen probleem! Met onze handleiding kun je jouw jas gemakkelijk zelf repareren. Als dit niet lukt of je vindt het te spannend, breng 'm dan langs bij een Bever-winkel. Met onze reparatieservice zorgen we ervoor dat je nog langer plezier hebt van je jas!



Gewicht

Ga jij langere tijd op pad, zoals bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse wandeling of lange reis? Let dan goed op het gewicht van je jas. Zeker als je lange afstanden aflegt met je tas op je rug, wegen een extra paar honderd gram al snel zwaar mee. Let hierbij ook goed op de weersverwachting. Als het koud wordt, kies er dan voor om een wat zwaardere trui of jas mee te nemen als deze je veel warmte oplevert.  

 

Ideaal tijdens: trektochten, bikepacken, backpacken

Lichte jassen: hardshells, regenjassen, sommige donsjassen


Pakvolume

Als je denkt de jas niet de hele tijd te dragen, kijk dan ook naar het pakvolume. Bij het lagensysteem ga je er zelfs vanuit dat je laagjes uittrekt en later weer aantrekt. Als je het jasje niet draagt, is het natuurlijk fijn om deze op te bergen in je rugzak. Door een jas te kiezen die klein opvouwt, scheelt dat weer in ruimte in je rugzak! Zeker weten dat je jouw jas makkelijk kunt opbergen? Kies dan voor een jas met een interne propzak. Dit is een kleine zak binnenin de jas waarin je de jas kunt opbergen. Extra handig als je bijvoorbeeld op vakantie gaat of een wandeling gaat maken. 

 

Ideaal tijdens: backpacken, bikepacking, meerdaagse trektochten, huttentochten.

Jassen met een klein pakvolume: regenjassen, sommige donsjassen, sommige hardloop- en fietsjassen


Wat als je meer vraagt van je jas?

Onze jassencollectie is veelzijdig, kwalitatief en vooral heel erg geschikt voor buiten. Al onze jassen voldoen aan hoge eisen zodat jij onbezorgd naar buiten kunt. Want dat is waar we het liefste zijn. Er zijn echter situaties waarin jij meer vraagt van je jas. Denk dan bijvoorbeeld aan: 

  • Urenlang door de regen lopen
  • Meerdaagse tochten met zware bepakking
  • Expedities in het hooggebergte
  • Avonturen in extreme kou (temperaturen van –20 of lager)

In zulke geval zul je merken dat je al snel in hogere prijscategorieën terecht komt. Wil je hier meer advies over? Kom dan eens langs in één van onze winkels. Hier staan onze ervaren Buitenexperts klaar om je te helpen bij het kiezen van jouw nieuwe jas.



2. Activiteit

Je kunt ook op zoek zijn naar een jas voor een specifieke activiteit. Voor verschillende buitenavonturen heb je verschillende eisen aan je jas. Waar je precies op let bij het kiezen van een nieuwe jas, hangt dus ook af van de activiteit waarbij je de jas gaat gebruiken. We leggen je uit waar je op let bij deze activiteiten!


Dagwandelen

Tijdens een (dag)wandeling in Nederland is het vooral belangrijk dat je bent voorbereid op de weerselementen. Of je nu door het bos, over het strand of door de stad loopt: met een geschikte jas ben jij overal op voorbereid. 

  • Op regenachtige dagen kies je voor een waterdichte jas, zoals een hardshell, regenjas of 3-in-1-jas
  • Op koudere dagen ga je voor warmte in de vorm van een parka, donsjas of 3-in-1-jas
  • Op windachtige dagen kun je het beste een softshell of windstopper kiezen
  • Op warmere dagen waar je nog nét een jasje nodig hebt, kun je kiezen voor een bodywarmer of een zomerjasje

Ga je intensievere wandelingen maken? Zorg er dan voor dat je jas een redelijk ademend vermogen heeft, zodat je je lichaamswarmte goed kwijt kunt. 


Meerdaagse wandelingen

Onder meerdaagse wandelingen vallen bijvoorbeeld huttentochten en langeafstandswandelingen. Dit zijn dus trektochten waarbij je meerdere dagen onderweg bent. Welke jas je aantrekt, is vooral afhankelijk van het gewicht van je rugzak en de omgeving van de wandeling. 

  • Gewicht van je rugzak: hoe langer je weggaat, hoe meer je meeneemt en hoe zwaarder je rugzak wordt. Als je een zware rugzak draagt, is het belangrijk dat je een 3-laagsjas hebt. Deze zijn slijtvast en kunnen goed tegen het schuren.
  • Weersverwachting: ga jij in warme temperaturen wandelen? Dan is het erg belangrijk dat je jas goed ademend vermogen heeft. Tijdens het wandelen krijg je het namelijk snel warm. Als je door een koud gebied loopt, zorg dan voor een goed lagensysteem met bijvoorbeeld een extra donsjas voor je pauzes. Veel regen op de radar? Ga voor een waterdichte, ademende hardshell met een hoog waterkolom. Niks zo vervelend als urenlang wandelen in een nat pak!
  • Gewicht en pakvolume van je jas: als je meerdere dagen achter elkaar op pad gaat, is het goed mogelijk dat je jas soms ook in je tas zit. Het is dan erg fijn als je jas een klein pakvolume heeft en lekker licht is. Zo hoef je minder gewicht op je rug te dragen.

Bergwandelen

Ga jij op avontuur in de bergen? Dan is het belangrijk dat dat je goed voorbereid bent. Regen, wind, sneeuw en kou: in de bergen kun je het allemaal tegenkomen. Op grote hoogte is het belangrijk dat je je optimaal beschermt tegen de elementen.

 

Op weinig andere plekken komt een goed functionerend lagensysteem zo goed van pas als tijdens een bergwandeling of –beklimming. In de bergen kan wind en regen namelijk erg heftig zijn. Bereid je daarom goed voor met een water- en winddichte jas. Voor je eigen veiligheid is dit onmisbaar in de bergen. Daarnaast is een felle kleur ook een goede keuze voor in de bergen: zo veel je veel meer op als je gered moet worden!

 

Verder is het belangrijk dat je jas slijtvast is. Je hebt namelijk vaak een rugzak om en het kan voorkomen dat je af en toe langs de rotswand schuurt. Kies daarom voor een 2,5- of 3-laagsjas. Zo gaat je jas langer mee. 


Dagelijks gebruik

Zoek je een jas die je vooral in het dagelijks leven gaat dragen? Dan is het natuurlijk vooral belangrijk dat je hem mooi vindt en dat de pasvorm goed is. Toch is het alsnog goed om te bedenken wanneer je de jas vooral gaat dragen. Is dat langs de kant van het sportveld of op de fiets naar de supermarkt? Of alleen om van de auto naar je werk te lopen?

 

Zorg ervoor dat je jas niet alleen mooi is, maar ook voldoet aan de eisen die je stelt. Zo kan een capuchon toch wel heel prettig zijn als je een herfstjas uitkiest en is de warmte van een winterjas een belangrijke factor. Doordat je minder actief bezig bent, krijg je het sneller koud. Een hardshell of windstopper is daarom bijvoorbeeld minder geschikt voor dagelijks gebruik op koude dagen.

 

Een parka is een goede optie voor de winter, aangezien je goed warm en droog blijft in deze jas. Door het langere model blijven zelfs je bovenbenen droog!


Commuting op de fiets

Ga jij regelmatig lekker op de fiets naar je werk? Dan is de kans groot dat je regelmatig tijdens een regenbui op de fiets zit. Deze fietsjassen zijn speciaal gemaakt om jou zo droog mogelijk over te laten komen. Let tijdens het kiezen van een nieuwe jas op de volgende eigenschappen:

  • Waterdichtheid om ook tijdens stevige buien droog op je werk te komen
  • Meer ruimte rondom je benen zodat je makkelijker kunt trappen of een tweewegrits zodat je je jas ook van onder kunt openritsen voor extra ruimte
  • Langere mouwen zodat je polsen ook bedekt blijven op de fiets
  • Reflecterende elementen op de mouwen of rug

Als je flink doortrapt onderweg naar je werk, kun je misschien beter kiezen voor een fietsjas met een beter ademend vermogen. Bekijk daarvoor onderstaande fietsjassen voor de actievere fietser.


Sportief fietsen

Als jij regelmatig flink doortrapt op de fiets is het prettig als je fietsjas goed ademt. Denk bij een intensieve fietstocht aan een bikepacktocht, mountainbiketrail of wielrenroute. Verder kies je voor een intensieve fietsactiviteit voor de volgende eigenschappen:

  • Hoog ademend vermogen
  • Een extra lange rug omdat je vaak voorover gebogen zit
  • Waterdichtheid is iets minder belangrijk
  • Kijk goed naar de winddichtheid van de jas: door je hogere snelheid komt wind harder aan. Als jouw jas hier niet tegen bestand is, kun je het alsnog koud krijgen

Wintersport

Tijdens jouw wintersportavonturen is het belangrijk dat jouw jas je beschermt tegen kou, sneeuw en wind. Je bent namelijk de hele dag buiten te vinden en dit vraagt veel van je jas! Bij het kiezen van jouw wintersportjas is het goed om te bedenken hoe intensief jouw wintersport eruit gaat zien.

  • Als je rustig de piste af gaat en ook regelmatig pauze houdt, is de isolatie en waterdichtheid van de jas belangrijk. Zorg ervoor dat je lekker warm blijft en dat je tijdens een sneeuwbui gewoon droog blijft. 
  • Ga je bijvoorbeeld toerskiën? Dan is juist het ademend vermogen erg belangrijk. Zo kun je lichaamswarmte makkelijker afvoeren.

Verder zijn wintersportjassen vaak ook voorzien van andere handige eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan een vakje voor je liftpas en een sneeuwvanger zodat de sneeuw niet onder je jas of in je broek komt. Sommige technische jassen hebben bovendien een verhoogde capuchon voor je helm.


Trailrunning of hardlopen

De belangrijkste eigenschap voor een hardloopjasje is het ademend vermogen. Daarnaast is het fijn als een jasje lekker licht en winddicht is. Tijdens een regenachtig loopje kun je ook kiezen voor een waterdichte optie of een jasje met Gore-Tex. Je levert dan wel sterk in op ademend vermogen, dus voelt het al snel klam. Geen goede optie dus voor een intensieve training, zoals een interval of tempoloop!


3. Verschillende soorten jassen

Bij het kiezen van de juiste jas zijn er dus een aantal zaken waar je op moet letten. We hebben verschillende soorten jassen in ons assortiment, elk met andere eigenschappen en geschikt voor verschillende momenten. We vertellen je kort wat we precies bedoelen met elke jas. Klik op de afbeelding om direct al onze jassen in die categorie te bekijken. 



Kom langs in de winkel voor persoonlijk advies

Onze Buitenexperts in de winkel staan klaar om je te adviseren over jouw ideale jas. Ze denken met je mee en zorgen dat je jas aansluit bij je plannen en wensen. Daarnaast kijken ze mee naar de juist pasvorm. Ook voorzien ze je van waardevolle onderhoudstips, zodat je langer plezier hebt van je nieuwe jas. Was je de jas liever niet zelf? Dan kun je ook gebruik maken van onze wasservice voor outdoor jassen.  


Meer inspiratie



Door Lisanne Vandebunt • Bijgewerkt 13-11-2024

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.