SALE tot 50% korting op meer dan 4000 producten
Wanneer de bomen langzaamaan de diepste tinten rood, oranje en geel kleuren, weet je: het is herfst. Ineens kun je niet meer om de dennenappels heen en poppen de paddenstoelen overal uit de grond. Op deze 7 bijzondere paden, getipt door de boswachters van Staatsbosbeheer, beleef je de herfst op z’n mooist.
Boswachterspaden zijn wandelroutes die zijn uitgestippeld door de boswachters van Staatsbosbeheer. Speciaal gekozen voor ieder seizoen. Hoewel de natuur prachtig is in elk jaargetijde, zijn er plekken die in de herfst gewoon nét wat spectaculairder zijn. Benieuwd welke plekken dat zijn? Lees snel verder!
Een echte ontdekkingstocht. Tijdens deze wandeling in Horsterwold kun je eindeloos op verkenning in 900 hectare prachtige natuur. “Op deze route hoef je niet het pad te volgen. Je mag hier vrij struinen”, vertelt boswachter Hans Breeveld.
En tijdens al het struinen is er een hoop te zien en beleven op Boswachterspad Stille Kern. De naam verklapt het al: het is de meest stille plek in de omgeving. “Je hoort hier hooguit een kudde konikpaarden grazen of het geritsel van damherten in het hoge gras.” Vergeet je verrekijker niet, want in de bossen en bij de waterplas leven veel vogelsoorten. In september beleef je de vogeltrek op z’n hoogtepunt. Grote kans dat je een van de gevleugelde bewoners spot voordat ze hun vertrouwde nest tijdelijk verlaten.
© Twan Teunissen, Staatsbosbeheer, Boswachterspad Stille Kern
“Achter elke bocht wacht een nieuw uitzicht”, vertelt boswachter Jelka Vale enthousiast. En daar is niets aan gelogen. Boswachterspad Ter Wupping gidst je langs eeuwenoude akkers, rivierduinen uit de ijstijd en samenkomende beeklopen. Je vergeet even dat je in Groningen bent.
Van de oorspronkelijke 140 akkers zijn er nu weer 40 in gebruik voor natuurinclusieve landbouw. Vogels en insecten hebben hier vrij spel. En dat geeft een fraai aanzicht tijdens je ronde, samen met de dikke eiken die pronken met hun uitbundige herfstkleuren. Letterlijk hoogtepunt van de route is de 6 meter hoge uitkijktoren van Ter Wupping. Vanaf de toren tuur je over de verhoogde akkers, essen en meanderende beek Mussel Aa.
© Marco van de Burgwal, Staatsbosbeheer, Boswachterspad Ter Wupping
Struikheide, stuifduinen, natte landschappen en bossen. Tijdens een wandeling door Boswachterij Sint Anthonis stap je door verschillende omgevingen. In het oude broekbos word je begroet door bomen van meer dan 150 jaar oud, waar in het begrazingsgebied Schotse hooglanders en schapen wachten op een aanblik. Op de toppen van de stuifduinen heb je een topuitzicht over de gevarieerde Brabantse natuur. Niet voor niets de favoriete plek van boswachter Lieke Verhoeven. “Met een beetje geluk zie je hier overdag reeën lopen.”
© Janneke de Groot, Staatsbosbeheer, Boswachterspad Bos en Heide
De natuur in z’n pracht en kracht. Laat je tijdens een wandeling door het Drentsche Aa meevoeren langs het Oudmolense Diep. Het beekje slingert en vecht zich al duizenden jaren een weg door het natuurgebied. “Wandelend langs het Oudemolense Diep zie je dat de beek zijn eigen landschap vormt”, zegt boswachter Kees van Son.
De eigenwijze waterstroom kent vele gezichten. Soms vriendelijk, andere keren ietwat wild. “Soms heb je het gevoel dat je met een woeste bergbeek te maken hebt. Bij veel regenval spoelt de beek het zand onder de wortels van de bomen weg. Je beleeft echt zijn kracht.”
© Klaas Kanis, Boswachterspad Oudemolense Diep
Tijdens deze wandeltocht tussen de oude dennen van Westerschouwen en het robuuste duingebied in Zeeland, kom je helemaal tot jezelf. Hoe verder op het pad, hoe meer rust je ervaart. In de herfst kun je hier heerlijk uitwaaien. Het zand stuift vrij en na een storm ondergaat het gebied een complete metamorfose. Houd je ogen onderweg open voor rondstruinende duinbewoners, tipt boswachter Marijke Lieman. “Kijk uit naar grazende exmoorpony’s, Schotse hooglanders en damherten.” Goed om te weten als je Meeuwenduinen bezoekt: vanwege werkzaamheden kunnen delen van de route minder goed begaanbaar zijn.
© Niels van Tongerloo Fotografie & Drone, Boswachterspad Meeuwenduinen
Alsof je in een natuurgebied over de grens wandelt. Tijdens een wandeling over het boswachterspad in het Springendal verken je het veelzijdige landschap van Twente. De tocht van 18 kilometer is rijk aan houtwallen, kabbelende beekjes en akkers. Dwars door de oude bossen kom je langs de karakteristieke huizen en schuren die de streek kenmerken.
“Een stap uit de hectiek van alledag. Zo mooi is het hier”, vertelt boswachter Kees Jan Westra. Hij staat altijd even stil bij de Paardenslenkte. Het hoogste punt van de omgeving. “Vanaf hier heb je een weids uitzicht over het landschap. Tot het najaar graast een grote schaapskudde in het gebied en als je even voor je uitkijkt, zie je zandhagedisjes over het pad schieten.”
© Janet Nijholt, Staatsbosbeheer, Boswachterspad Springendal
Een wandeling door het landschap van de Hondsrug staat gelijk aan een reis terug in de tijd. Het boswachterspad neemt je mee in het Drenthe van weleer. Ontdek het uitzicht bij de Hemelriek en dwaal over de vroegere stuifduinen en keienwegen. In de herfst is het bos bedekt met een dik pak bladeren en nemen kleurrijke paddenstoelen kortstondig bezit van de natuur.
Bij het beekdal vang je een glimp op van de oude natuur. Hier kronkelt het Anderse Diep zoals vroeger. “Ook kijk je uit op de houtwallen van dikke, kromme en grillige eiken. Ze zijn meer dan 150 jaar oud en dat kun je zien. Voor mij één van de hoogtepunten”, deelt boswachter Linde Veldhoen. Een ander hoogtepunt? “Ook de oude Hemelriek is een stop waard. Midden op het ven zit een klein eiland waar veenbes en veenmos groeit.”
© Henk Osinga Fotografie, Boswachterspad Beek en Bos
Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie routes uitgestippeld door Staatsbosbeheer. Stuk voor stuk laten ze je de prachtige natuur van Nederland zien! Deel jouw favoriete herfstwandelingen met ons op Instagram of TikTok met #buitenbegintbijbever. Wij genieten graag met je mee. 😉
Headerbeeld: © Henk Osinga Fotografie, Boswachterspad Beek en Bos