Wandelen doe je waar en wanneer je maar wilt. Stap je voordeur uit en je bent buiten! Als echte buitenliefhebber weet jij natuurlijk heus wel waar je graag komt. Maar er is altijd meer te ontdekken! Check onze favoriete routes, gebieden die je ook zonder kaart goed kunt verkennen en een tip om wandelen nog spannender te maken. Met het heerlijke weer van de laatste weken lonken bos, heide en strand nu nog meer dan ervoor. Welkom in de wondere wandelwereld!
Wedden dat je deze nog niet kent?
Onze favoriete wandelroutes
In Nederland kun je heerlijk wandelen! Er zijn tig leuke routes, van lange tochten tot een easy going rondje bos. Onze 5 favorieten:
Meer inspiratie nodig? Ook deze buitenliefhebbers stippelden hééél veel routes uit:
Ga je liever je eigen weg?
In deze natuurgebieden is het altijd mooi
In elke Nederlandse provincie hebben we talloze mooie natuurgebieden. Ideaal om al wandelend van te genieten! En: goed te doen zonder vooraf geplande route. Komen ze!
In dit waterrijke, 90km2 grote natuur- en recreatiegebied is écht van alles te zien en te beleven. De Biesbosch bestaat uit een aantal riviereilanden en heeft zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. De Biesbosch staat niet voor niets op de lijst van beschermde natuurgebieden!
Het officiele Waddengebied is groter dan je misschien denkt: het strekt zich uit helemaal tussen Den Helder tot aan Esbjerg in Denemarken. Het natuurgbied staat op de werelderfgoedlijst en vormt een belangrijk leefgebied voor heel veel vogelsoorten, zeehonden en vissen. En wil je 'ns op een andere manier wandelen? Ga wadlopen!
In totaal 37 hectare met heideveld, stuifzand, vliegdennen en krentenstruiken. Hoe dat eruit ziet kun je het beste zelf ontdekken! Spot hier verder naast 'gewone' vogelsoorten mogelijk ook de sperwer, grote bonte specht en een torenvalk.
In héél Europa is er geen gebied dat te vergelijken is met de Oostvaardersplassen: een groot moerasgbied met rietvlaktes, ruige graslanden en water. Je vindt hier loslopende Heckrunderen, konikpaarden en edelherten. Goed voor een setje prachtige foto's!
Nog zo'n speciale: het oudste cultuurlandschap van Europa. Binnen deze 5.344 hectare zijn er vele bezienswaardigheden, waarmee iedere wandeling weer anders is. Bijvoorbeeld de authentieke romaanse kerk of een overblijfsel van een oud klooster. Dit is een must-do voor cultuurliefhebbers.
Onmisbaar bij iedere wandeling
Regel dit sowieso voor je de deur uitstapt
Dikke blaren, koude tenen of vergeten je favo drinkfles mee te nemen is nooit leuk. Dus of je nu een rondje door de polder maakt of een mega-tocht gaat lopen: we helpen je op weg!
Wandelschoenen
Bedenk voordat je schoenen koopt goed hoe je ze gaat gebruiken. Wandelschoenen zijn opgedeeld in verschillende categorieën die aangeven voor welk type ondergrond ze het beste geschikt zijn. Moeite met kiezen?
Sokken
Al zijn je schoenen nog zo comfortabel, slechte sokken kunnen je wandelplezier flink vergallen. Kies daarom voor speciale wandelsokken, die zijn gemaakt van vochtregulerende materialen. Ook hebben ze zo min mogelijk (voelbare) naden en een prettige, nauwsluitende pasvorm wat de kans op blaren verkleint!
Inlegzolen
Zeker wanneer je instabiele enkels of plattere voeten hebt, kunnen inlegzolen je loopcomfort verhogen. Dit doen ze door extra steun te geven: ze helpen je voeten in de juiste stand te stellen en verminderen daarbij drukpunten en voetklachten.
(optioneel:) Wandelstokken
Deze handige stokken ontzien je gewrichten en maken van je wandeling ook een work-out voor niet alleen je benen, maar ook voor je schouders en bovenarmspieren. Vaak zijn wandelstokken in lengte verstelbaar en telescopisch inklapbaar.
Geocaching is een soort schattenzoektocht, waar digitaal en de real world elkaar tegenkomen. Uitgangspunt zijn GPS-coördinaten waarmee je al wandelend aan de slag gaat. Wat de 'buit' is waar je op jaagt, weet je niet tijdens het zoeken. Dat is het leuke van deze buitensport!
Het doel
Heel simpel: iemand verstopt een schat, ook wel (geo)cache genoemd. Bij het zoeken kijk je altijd even wat de grootte van de geocache is, soms is deze heel klein. De cache moet altijd waterdicht zijn en bevat een logboek. Hierin vermeld je je geocachenaam, de datum (en uur) van je vondst, als bewijs dat jij de geocache echt gevonden hebt.
Meer over buiten