SALE tot 50% korting op meer dan 4000 producten
De hoogzomer-vakantieperiode is inmiddels wel voorbij. Prima, dan is het nu tijd om de deur uit te gaan voor een binnenlandse citytrip! Gelukkig kan dat in Nederland héél goed. En nadat we over heel de wereld de toerist hebben uitgehangen, willen we (ook in de stad) wel een beetje relaxen in groene oases. Nou, die zijn er genoeg.
Verschillende steden zijn door de jaren heen bekroond tot Groenste Stad van Nederland. Welke écht de moeite waard zijn om te bezoeken? De top 10 lees je hier.
1. Zwolle
De Hanzestad Zwolle is een bezoekje meer dan waard. Maak er gelijk maar een weekendtrip van, want één dag is lang niet genoeg om alles te zien. Zwolle heeft een historische binnenstad met veel bezienswaardigheden, zoals Museum de Fundatie en Waanders in de Broeren, gezellige terrasjes en een charmante binnenstad met volop mogelijkheden voor een avondje uit, zoals Theater Odeon de Spiegel.
Tip: Doe een Rondje Zwolle. Deze fietsroute van 45 kilometer lang gaat door het mooiste gebied rondom Zwolle. Van het waterrijke IJssel- en Weteringenlandschap tot het karakteristieke Vechtdal. Het ene moment fiets je hier omgeven door stilte op kronkelige paadjes terwijl je later de dynamiek van de gezellige stad ervaart. Én: vergeet onze grote, vernieuwde Beverwinkel in deze mooie stad niet te bezoeken als je nog buitengear nodig hebt 😉.
Groene must-see: Stadspark Potgietersingel
In 2006 was Zwolle de 'Groenste Stad van Europa'. En niet voor niets! Er zijn talloze parken en bossen. Tijdens deze trip mag je het stadspark Potgietersingel in ieder geval niet missen! Het ligt aan de zuidkant van de binnenstad op de voormalige vestingwerken uit de zeventiende eeuw en is dé perfecte plek om tot rust te komen.
2. Amersfoort
Precies in het midden van ons land vind je de groene en historische stad Amersfoort. Wanneer je door het centrum van deze oude stad loopt, zal je gelijk opvallen dat Amersfoort een rijke geschiedenis heeft. Al in 1259 kregen ze hier stadsrechten. Samen met de toerisitische trekpleisters Koppelpoort, Monnikendam, Muurhuizen en de Lange Jan vormt de stadsomwalling het verleden van Amersfoort. Vanwege de aandacht voor passend groen in de historische binnenstad, won Amersfoort in 2007 de titel ‘Groenste stad van Nederland’.
Vergeet tijdens je bezoek ook niet onze winkel te bezoeken in deze historische stad!
Groene must-see: Park Randenbroek
Dit park is in 1814 ingericht door tuinarchitect Hendrik van Lunteren. Talloze slingerpaadjes en meer dan dertig vershillende soorten bomen en planten maken het tot een ontzettend romantisch plekje!
3. Deventer
Deze monumentale, charmante en knusse stad is een levendige Hanzestad met een rijk verleden. Dit zie je overal terug terwijl je door het centrum loopt. Dit kan je ook proeven: Deventerse Stadsmosterd, Deventerse Koek en Deventers bier.
Deventer kwam al in de vroege Middeleeuwen tot bloei door de handel over de rivier de IJssel. Handelaars uit heel Europa reisden naar de jaarmarkten in Deventer. Als je door de stad loopt stuit je om de haverklap historische elementen: de Waag, de karakteristieke gevels, het oudste stenen woonhuis van Nederland, de Grote Lebuinuskerk en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Onmisbaar tijdens deze trip is een bezoekje aan onze buitenwinkel in deze charmante stad.
Groene must-see: de IJssel vanaf het pontje
Wandel door het Bergkwartier en het Noordenbergkwartier. Én een echte must-do: vaar met het pontje naar de binnenstad of naar de andere kant van de IJssel.
Vinden we leuk: elke seizoen zijn de straten versierd. Nu in de zomer vind je overal vrolijke paraplu's!
4. Groningen
Naast het feit dat Groningen een echte studentenstad is, is deze jongste stad van Nederland ook nog eens super groen! Om die reden is Groningen in 2013 bekroond tot Groenste Stad van Nederland. In de veertiende eeuw sloot deze oude stad zich aan bij het Hanzeverbod. En de sporen hiervan zijn goed te zien. Overal waar je in de binnenstad kijkt zie je historische kenmerken. Naast historische pakhuizen en gebouwen zijn er tallloze groene hofjes en parken.
Groene must-see: Noorderplantsoen
Onder de locals is het Noorderplantsoen erg geliefd. Dit park is opgebouwd in Engelse landschapstijl en gevestigd op voormalige vestingwerken. Let wel: op zonnige zondagen kan het hier goed druk worden. Nog een groene tip die we je niet mogen onthouden: de bloeiende rozentunnel in de zomer bij de tuin bij de Menkemaborg. Mooie foto's zijn hier gegarandeerd!
5. Bergen op Zoom
In 2014 was Bergen op Zoom benoemd tot de Groenste stad van Nederland en een jaar later zelfs tot de 'Groenste stad van Europa'. Genoeg reden om deze mooie stad een bezoekje te brengen.
Deze oude handelsstad bestaat meer dan 800 jaar en behoort daarmee tot de oudste steden van Nederland. Uniek is de centrale ligging van Bergen op Zoom. In ongeveer een halfuurtje rijden ben je in Antwerpen, Zeeland of Rotterdam (of binnen enkele minuten in onze buitenwinkel in het centrum 😉). Ruim 850 monumenten en een rijksbeschermd stadsgezicht zal je hier vinden. Naast de gezellige terrasjes en de vele evenementen vind je de prachtige natuur van de Brabantse Wal.
Groene must-see: Anton van Duinkerkenpark
Midden in de dynamische en bewogen stad vind je het Anton van Duinkerkenpark. Het park wordt gekenmerkt door de kleine paadjes en enorme wilgen. Heerlijk om rond luchtijd een kleine picknick te houden!
6. Capelle aan den IJssel
Capelle aan den IJssel mocht zich in 2015 Groenste Stad van Nederland noemen. De stad behoort tot één van de dichtstbevolkte gebieden van Nederland, máár heeft het groen en het blauw van het water weten te behouden. Je vindt hier dan ook maar weinig grijze gebieden. De gemeente werkt namelijk samen met bedrijven om terreinen groen te houden.
Groene must-see: Anton van Duinkerkenpark
Het Schollebos is het groene hart van Capelle en vormt samen met het 's-Gravenweggebied een groene buffer tussen de wijken Schollevaar, Middelwatering en Oostgaarde. Dit bos is rond 1980 aangelegd in Engelse landschapstijl: genoeg afwisseling tussen open en gesloten natuur.
7. Den Haag
Deze mooie stad achter de duinen is de enige grote Nederlandse stad aan de Noordzee. Een blootvoetse wandeling over het strand mag niet missen bij een citytrip aan deze stad. In het hoogseizoen zal je alleen niet de enige zijn. Den Haag staat als internationale stad van Vrede en Recht namelijk ook wereldwijd op de kaart. Voordeel: er zijn in deze stad héél veel groene spots om te bezoeken. In 2017 was deze Den Haag namelijk de Groenste stad van Nederland.
Groene must-see: Japanse tuinen
De Japanse tuin is het pronkstuk van Landgoed Clingendael in Den Haag. In deze historische tuin zijn prachtige en heel zeldzame bomen te zien. In het begin van de 20ste eeuw heeft de eigenaresse van het landgoed de tuin aangelegd en reisde daarvoor naar Japan af om lantaarns, beeldjes en bruggetjes voor de tuin te kopen. Let op: de tuin is maar een aantal weken per jaar geopend.
Wanneer de tuin gesloten is: ook het hele landgoed is een lust voor het oog. Clingendael is namelijk één van de mooiste landgoederen van Nederland. Je vindt hier een Oudhollandse tuin, het sterrenbos, een boerderij en theeschenkerij. Voor wandelfanaten zijn er speciale wandelroutes uitgestippeld.
8. Heerlen
Uit onderzoek van Wageningen UR blijkt dat Heerlen de allergroenste stad van Nederland is. Deze relatief onbekende stad heeft door de wijken heen verschillende schilderingen en graffiti-werken op muren, gezellige pleinen en veel hofjes en parkjes. Heerlen is de grootste gemeente uit de Oosterlijke Mijnstreek en is de laatste jaren bezig zichzelf te vernieuwen. Het lijkt steeds meer een culturele stad te worden!
Handig om te weten mocht je hier naar de weg willen vragen: veel inwoners van Heerlens spreken met het dialect 'Heëlesj plat' 😉.
Groene must-see: hofjes Schelmenhof en Luciushof
Pas nadat in 2001 het woonhuis werd gesloopt op deze plek, werd dit hofje ontdekt. De doorkijk naar de Pancratiuskerk en de Schelmentoren was verbluffend en het braakliggend stuk grond werd omgetoverd tot een hofje. Heerlijk plekje om rustig een boek te lezen!
Het Luciushof is niet te bereiken via de openbare weg, maar enkel via het voormalige kloostercomplex aan de Putgraaf. De groene oase ademt een serene rust uit.
9. Eindhoven
Deze stad staat bekend om de gloeilamp, PSV en Theo Maassen. Maar Eindhoven is ook een moderne internationale stad met prachtige natuur, een kanaal, twee riviertjes die door de stad lopen, de tongelreep en natuurlijk vooral: de Dommel. Ieder stadsdeel heeft weer een eigen gezicht. Eindhoven is vooral na de Tweede Wereldoorlog flink gegroeid en dat zal je zeker zien wanneer je hier bent. Tip: stap op de fiets en ervaar de stad. Aanrader!
Groene must-see: Henri Dunantpark
Het Henri Dunantpark is hét openluchtspeelparadijs van Eindhoven en omgeving. Op deze 22 hectare kunnen kinderen – en eeuwige jonge volwassenen – hier het hele jaar door midden in de natuur spelen op speeltoestellen, glijbanen, in de bouwhoek, het pirateneiland of in de kinderboerderij.
10. Emmen
Deze stad in Drenthe behoort tot één van de groenste regio’s van Nederland en is vooral bekend om de dierentuin Wildlands. Deze stad is ontstaan rond het jaar 1139 en heeft veel bezienswaardigheden uit deze periode zoals de Grote Kerk en de Oude Muziekkoepel. Door de hele stad vind je standbeelden van dieren die te maken hebben met de beroemde dierentuin.
Emmen is omringd door bos waar je ideaal kunt fietsen of wandelen. Of je nou de benenwagen of de stalen ros pakt: de hunebedden mag je niet missen! In en rondom deze stad zijn er meerdere te vinden. Onze favorieten zijn de zogenoemde D38, D39 en D40 die je op dezelfde plek vindt.
Groene must-see: Hunebedden
Ben je al je citytrip aan het plannen? Maak zodra je er bent een gave buitenfoto van je avontuur en tag ons vooral op Instagram met @bevernl en gebruik de hashtag #buitenisnooitverweg. Veel buitenplezier!
Ontdek nog meer (onverwacht) groene plekken in Nederland, bekijk waar in ons land je de mooiste wandelingen met je hond maakt of ga terug naar de blog.