Pijnacker, 11 juli 2024
Begin maart zijn wij in gesprek gegaan met vertegenwoordigers van de Bezorgde Bevers en Stichting Fossielvrij over onze gedeelde zorg en ons gezamenlijke doel: een fossielvrije wereld. Uit dit gesprek kwam duidelijk naar voren dat wij niet van mening verschillen over wat de rol van bedrijven in deze kwestie moet zijn. Wij vinden eveneens dat bedrijven een grote rol hebben en hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ons doel is hetzelfde, we verschillen alleen qua aanpak. Laat ons er geen doekjes om winden: wij verwachten net als Bezorgde Bevers en Stichting Fossielvrij dat ING woorden omzet in acties, voortgang realiseert en hier transparant en specifiek over rapporteert.
Om onze aanpak kracht bij te zetten, zijn wij op initiatief van Stichting Fossielvrij het gesprek aangegaan met onafhankelijke wetenschappers op het gebied van klimaatverandering. Samen met Stichting Fossielvrij en de klimaatwetenschappers hebben we ons verdiept in de klimaatverandering om zo een beter beeld te vormen over de strategie, doelstellingen en aanpak van ING.
De inzichten zijn veelal niet nieuw, maar de gesprekken hebben ons nog meer aan het denken gezet. Daarom delen wij deze inzichten graag met onze mede-buitenliefhebbers:
3. De fossiele industrie heeft een enorme impact op klimaatverandering, maar deze industrie verandert langzaam.
4. De industrie is het erover eens dat fossiele energie over tijd tot zo’n 90% kan worden afgebouwd. Tot die tijd kunnen we teren op reeds aangeboorde bronnen met bestaande infrastructuur.
5. Desondanks stijgen de investeringen in fossiele energie voor het derde jaar op rij. Financiële instellingen faciliteren deze investeringen, bijvoorbeeld in de vorm van obligaties.
Met name dat laatste punt is interessant. Want ook wij snappen dat het een transitie is en dat we nog niet volledig zonder kunnen. Dat we nog moeten kunnen tanken en dat we vanuit de oorlog met Rusland andere alternatieven moesten aanboren en daarin investeren. En kun je een bank daarop aanspreken of hebben we daarvoor de overheid nodig? Maar ja, als we dat allemaal blijven roepen, dan verandert er niets.
Op basis van deze informatie zijn wij daarom, drie maanden na ons eerste gesprek, opnieuw met ING om de tafel gaan zitten. In dit gesprek hebben wij onze nieuwe inzichten gedeeld, onze zorgen wederom geuit en hen nogmaals gewezen op hun verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat ook wij, Bever, niet perfect zijn. We willen dan ook niet met de vinger wijzen of vertellen hoe het wel moet. Wel zien we dat er wat moet veranderen. We geloven dat het soms nodig is om een grote steen te verleggen, ook al zijn er genoeg redenen om dat niet te doen.
Zolang we bankieren bij ING blijven we met hen in gesprek over hun klimaat- en duurzaamheidsbeleid. Dat is een gesprek dat niet stopt en waarin wij samen kijken hoe we een versnelling kunnen brengen in deze transitie. Hoe tof zou het zijn om te bankieren bij een bank die als eerste een écht grote stap zet in de complexe wereld van fossiele energie?
Via deze weg, willen we Roderik van de Wal, Pieter Pauw, Boris Minnaerts, Felix van Vugt en Pieter Sellies nogmaals bedanken voor de interessante gesprekken.
Fred van Olphen begon in 1977 met Bever om mensen aan te moedigen naar buiten te gaan. Die missie heeft het bedrijf in 2024 nog steeds. Wij geloven erin dat buiten iedereen op z’n best is. We vinden er rust, energie en vooral onszelf. Buiten is goed voor ons. En daarom zijn wij ook goed voor buiten. Hier ligt onze rol op maatschappelijk vlak. Dat begint met het juiste advies van onze 1100 Buitenexperts, waardoor je als klant altijd de juiste keuze maakt. Voor meer informatie: www.bever.nl.