Een vrouw staat in een grot en kijkt uit over een stad

Backpacken in Europa: onze favoriete bestemmingen

Zoek je toffe landen om te backpacken? Je hoeft niet ver te gaan! In Europa vind je superveel bestemmingen die je met je backpack kunt verkennen. We tippen onze favoriete Europese landen voor backpacken.  

Backpacken in Europa kent veel voordelen. Je komt in korte tijd in superdiverse landschappen en proeft van verschillende culturen en keukens. Daarnaast kun je in de meeste Europese landen dankzij de goede infrastructuur en betrouwbaar openbaar vervoer gemakkelijk van A naar B. Of je nu graag steden verkent, de natuur in gaat, op het strand ligt of dit alles combineert: in Europa is niets ver weg.

 

In dit blog tippen we een aantal van onze favoriete backpacklanden in Europa. Ga direct naar:

 

Check ook onze budgettips voor backpacken in Europa en onze beginnersgids voor je eerste keer backpacken.

 


Een jonge vrouw zit in de trein met een rode backpack naast haar


Backpacken in Portugal

Portugal is hét surfland van Europa en een prachtbestemming voor backpackers. De lokale bevolking is vriendelijk, het openbaar vervoer is goed geregeld en de steden zijn levendig en kleurrijk. Naast de bekende stops Lissabon, Porto en Faro, zijn levendige surfstadjes als Ericeira en Peniche de moeite waard om te bezoeken. Surf-fans, doe ook zeker Nazaré aan. Dit is een vissersdorpje met de hoogste golfbreker ter wereld (kijktip: 100 Foot Wave). 

 

Ook een aanrader: de wijngaardterrassen van Pinhão, waar je de wereldberoemde regionale portwijnen kunt proeven. Je komt hier door de trein te pakken van Porto door de Douro Vallei, een verbluffend UNESCO-werelderfgoed. Als natuurliefhebber is Nationaal Park Peneda-Gerês ook een stop om te onthouden. Hier vind je talloze prachtige wandelpaden door bossen, langs watervallen en voorbij immense zwerfkeien.

 

Beste reistijd: mei, juni, september, oktober.

 

Routetip: Porto – Pinhão – Coimbra – Lissabon – Sintra – Faro – Lagos.
Deze mooie route door Portugal kun je volgen met de speciale Interrail Portugalpas. Ook leuk: verleng je route en combineer Portugal en Spanje.


De indrukwekkende kliffen van Ponta da Piedade in de Portugese Algarve


Eilandhoppen op de Azoren

Eilandhoppen in Europa? Kan gewoon! Zo’n 1500 kilometer van Lissabon vind je de Azoren, een eilandengroep waar je je in verre oorden waant. De grillige kustlijnen, imposante watervallen, stomende warmwaterbronnen, 1766 (!) vulkanen en adembenemende uitzichten maken de Azoren tot een geweldige, veelzijdige backpackbestemming.  

 

De Azoren bestaan uit negen bewoonde eilanden, die zijn opgedeeld in drie groepen: São Miguel en Santa Maria; São Jorge, Pico, Faial, Terceira en Graciosa; Flores en Corvo. Eilandhoppen kan met binnenlandse vluchten van SATA en veerdiensten (goedkoper en duurzamer). Hoeveel eilanden je kunt bezoeken, is afhankelijk van de tijd die je hebt. Trek liever wat langer uit voor één eiland dan veel eilanden in korte tijd aan te doen. Ieder eiland heeft z’n eigen charme en er is genoeg te zien en te doen!

 

Op eigen houtje eilandhoppen op de Azoren vraagt om wat planning. Niet ieder eiland is namelijk met elkaar verbonden, waardoor je ‘verplicht’ bent om vaste routes te volgen. Als je niet zo lang hebt of het plannen niet ziet zitten, kun je kiezen voor een individuele Fly & Drive of een georganiseerde wandelreis van Sawadee. Die laatste laat je in acht dagen het mooiste van São Miguel zien, waaronder het bekende kratermeer Lagoa do Fogo en de waterval Salto do Prego.

 

Beste reistijd: april t/m oktober. Houd rekening met topdrukte en hogere prijzen in juli en augustus. 

 

Routetip: São Miguel – Pico – Faial – Terceira.


Een man loopt naar kratermeer Lagoa do Fogo op het eiland São Migue in de Azoren

Wat neem je mee met backpacken?

Eén standaard paklijst voor backpacken bestaat niet. Wat je meeneemt, is onder meer afhankelijk van je bestemming, de duur van je trip, het klimaat en je activiteiten. Het algemene advies: neem alleen het essentiële mee. Veel dingen kun je prima onderweg nog kopen.

 

Om je op weg te helpen, maakten we een basispaklijst voor backpacken. In deze paklijst staan onmisbare items en tips voor onder meer kleding, accessoires en elektronica. Check daarnaast ook ons uitgebreide kledingadvies voor backpacken.



Met je backpack door Noorwegen

Backpacken in Noorwegen biedt een mooie mix aan cultuur, geschiedenis en natuur. Als buitenliefhebber haal je je hart op te midden van diepblauwe fjorden, klaterende watervallen en uitgestrekte hoogvlaktes. In twee tot drie weken kun je veel belangrijke hoogtepunten van dit prachtige land verkennen. Natuurlijk is er meer te zien als je langer de tijd hebt. De Lofoten zijn bijvoorbeeld een aanrader, net als Nationaal Park Hardangervidda.

 

Het enige nadeel aan backpacken in Noorwegen: het is niet goedkoop. Vooral eten en drinken zijn prijzig – helemaal als je uit eten gaat. Een kleine begroting maken voor je gaat, kan dus slim zijn.

 

Het openbaar vervoer in Noorwegen is goed geregeld. Rondreizen kan met bussen, treinen, veerboten en lokale vluchten. Bus en trein zijn de goedkoopste opties en daardoor het meest in trek bij backpackers. Liften is ook een optie – Noorwegen is immers een van de veiligste landen ter wereld! Vooral in het hoogseizoen zie je relatief veel lifters in Noorwegen.

 

Beste reistijd: juni t/m augustus

 

Routetip: Heb je langer de tijd? Reis verder door Scandinavië! Een toffe route door Noorwegen en Zweden: Kopenhagen – Malmö – Stockholm – Narvik – Svolvær (Lofoten) – Bodø – Trondheim – Bergen – Hardangervidda – Oslo – Göteborg – Kopenhagen


Een vrouw met een gestreepte trui peddelt te midden van de Noorse Fjorden


Backpacken in Albanië: natuur en cultuur

Albanië wint aan populariteit. Terecht, want het is een prachtig land! Imposante bergtoppen, meanderende rivieren, statige kastelen en betoverende stranden: je vindt het hier allemaal. Albanië heeft daarnaast een rijke geschiedenis, waardoor je ook als cultuurliefhebber je hart ophaalt. En dat alles in een budgetbestemming. Wat wil je nog meer? 

 

Backpacken in Albanië is een geweldig avontuur. Niet alleen dankzij de prachtige omgeving, maar ook omdat het relatief onontdekte land weinig openbaar vervoer biedt. Buiten de grote steden rijden weinig bussen en waar die wel rijden, is er vaak geen heldere communicatie over haltes en tijden. Schakelen met locals of personeel in hostels is dus aan te raden. Sommige guesthouses kunnen een transfer voor je regelen, bijvoorbeeld naar Theth of Valbonë als je de iconische etappe van de Balkan Trail wilt lopen.

 

De lokale bevolking in Albanië is erg aardig. Je kunt daarom ook liften om van A naar B te komen (vertrouw altijd op je gevoel voor je bij iemand instapt!). Een andere optie is een auto huren. Soms is dit de enige manier om bij trekpleisters te komen. Zo rijdt er niet naar elk Nationaal Park een bus en is het bijzondere bergmeer Syri i Kaltër niet meer het OV te bereiken.

 

Beste reistijd: mei t/m september



Buitenexpert Lisanne draagt een blauwe hardshell en icebreaker-pet

Paspoort Buitenexpert

Naam: Lisanne

Leeftijd: 29 jaar

Functie: Buitenexpert bij Bever Pijnacker


Backpacken door de Balkan

Naast Albanië zijn ook andere landen in de Balkan geweldige reisbestemmingen. Als je de tijd hebt, is een reis door meerdere Balkanlanden dus aan te raden.
 

Buitenexpert Lisanne volgde deze route Kroatië, Bosnië, Montenegro en Albanië: Zagreb – Split – Dubrovnik – Mostar – Plužine – Kotor – Podgorica – Shkodër – Valbonë – Theth – Tirana

 

Lisanne: “Met uitzondering van Kroatië nemen buschauffeurs in de Balkan het niet zo nauw met vertrektijden. Wees dus flexibel! Daarnaast is in Montenegro en Albanië een huurauto handig, bijvoorbeeld als je hikes wilt doen. Ik huurde een auto met backpackers uit mijn hostel. Ook een aanrader: reis van Tirana naar Durrës en maak de oversteek naar Italië. Daar kun je jouw avontuur vervolgen!”



De oude, stenen Mesi Bridge ten noordoosten van Shkodër in Albanië


Zon, zee, strand: eilandhoppen in Griekenland

Griekenland leent zich uitermate goed voor eilandhoppen! Met de ferry reis je gemakkelijk van eiland naar eiland en ontdek je de mooiste plekjes. De website Ferryhopper is erg handig om routes op te zoeken en tickets te boeken.

 

Verwacht van de Griekse eilanden meer dan alleen witte zandstranden en helderblauw water. Ieder eiland biedt prachtige hoogtepunten. Zo bewonder je op Santorini de iconische witte huizen, bezoek je op Mykonos kleurrijke Venetiaanse windmolens, vind je op Kreta een van de langste kloven van Europa (de Samariakloof), wandel je op Rhodos over de middeleeuwse stadsmuren en beklim je op Corfu de Pantokratorberg. En wat dacht je van Shipwreck Beach en de Blue Caves op Zakynthos? 

 

Genoeg te doen en zien, dus. Als je niet eindeloos de tijd hebt, is het slim om een regio te kiezen en daar te gaan eilandhoppen. Kies bijvoorbeeld voor de Ionische Eilanden (o.a. Corfu, Zakynthos en Kefalonia), de Cycladen (o.a. Santorini en Mykonos) of de Sporaden (a.k.a. de opnamelocaties van de film Mamma Mia). De meeste Griekse eilanden zijn relatief klein en daardoor gemakkelijk te verkennen. Zet je benen aan het werk, pak een scooter of huur een quad om avontuurlijk off-road te gaan.

 

Beste reistijd: mei t/m september

 

Routetip: Athene - Milos - Santorini - Amorgos - Naxos - Athene


En authentiek en kleurrijk dorpje op een Grieks eiland

Meer backpack bestemmingen in Europa

In Europa vind je nog veel meer mooie bestemmingen om met je backpack te verkennen. Zo zijn de landen rond de Middellandse Zee populair bij backpackers; met de trein reis je gemakkelijk van Spanje door Frankrijk en Monaco naar Italië. Ook Oost-Europa is een fijne bestemming. Hier kun je voor een prikkie prachtige gebieden ontdekken. En wist je dat je Scandinavië ook goed kunt combineren met de Baltische Staten? Opties genoeg!



Goedkoop backpacken in Europa

Reizen in Europa kan best prijzig zijn. Gelukkig kun je door slimme keuzes te maken een hoop geld besparen! Een aantal budgettips voor backpacken in Europa:

  • Kies een goedkope bestemming. In Oost-Europa reis je over het algemeen goedkoper dan in West-Europa.
  • Slaap in hostels. Op platformen als Hostelworld, Booking.com en Trivago vind je gemakkelijk goede deals. Tip: soms ben je goedkoper uit op de website van het hostel zelf.
  • Ben je van plan om veel met de trein te reizen? Check dan of je een Interrail Pas kunt aanschaffen. Vooral als je jonger bent dan 28 jaar kan dit (veel) voordeliger uitpakken.
  • Flixbus biedt goedkope bustickets door heel Europa.
  • Met de app Omio vergelijk en boek je tickets voor treinen, bussen en vluchten.
  • Wil je een auto huren? Doe dit met hostelgenootjes en split de kosten.
  • Een open deur: kook zelf. Je bespaart een boel geld als je niet elke dag buiten de deur eet. Bovendien kun je in hostels samen koken (en eten), minstens zo gezellig!
  • Check online of in een reisgids of er gratis attracties in de buurt zijn, zoals musea of parken.
  • Verken een stad met een Free Walking Tour. De kosten bepaal je zelf: jij geeft hoeveel je de tour waard vindt. Nog een voordeel van zo’n tour is dat je veel leuke mensen ontmoet.

Een vrouw met een rode backpack staat op het station

Voor het eerst backpacken

Zoek je een backpack bestemming dicht bij Nederland, omdat je voor het eerst op pad gaat? Een prima idee! Check in dat geval ook onze beginnersgids voor backpacken. Hierin vind je veel handige backpacktips, van reisessentials tot kledingadvies en praktische apps.


Meer reisinspiratie


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.