Een jonge vrouw zit in de trein met een rode backpack naast haar

Backpacken voor beginners: alles wat je moet weten

Backpacken is de leukste manier om de wereld én jezelf beter te leren kennen. Ga je voor het eerst backpacken? We helpen je op weg met handige backpacktips, van reisessentials tot kledingadvies en de leukste bestemmingen.

 

Backpacken staat gelijk aan ultieme vrijheid. Jij bepaalt waar je naartoe gaat, hoe je daar komt en hoelang je blijft. Maar backpacken is meer dan alleen rondreizen, uit je tas leven en toeristische trekpleisters afstrepen. Vooral als je solo reist, leer je jezelf goed kennen en word je onafhankelijker. Daarnaast leer je via locals en talloze nieuwe reisvrienden nieuwe culturen kennen.

 

Kortom: door backpacken leer je lessen die je niet uit boeken haalt. Ben je er klaar voor? Het avontuur roept! Deze beginnersgids staat boordevol tips voor jouw eerste keer backpacken.


Voorbereiding >    Backpack kiezen >    Paklijst >    Inpaktips >    Veiligheid >    Soloreizen >    Handige apps >    Extra tips >  



Een  blauwe trein rijdt over een brug omringd door groene vegetatie

Voorbereiden op je backpackavontuur

Eén van de USP’s van backpacken is ultieme vrijheid. Leg daarom niet alles vooraf vast. Je wilt geen dingen hoeven laten, omdat je planning zegt dat je door ‘moet’. Juist door ruimte open te laten voor spontaniteit kom je op de mooiste plekken en ontmoet je de leukste mensen.

 

Dit betekent niet dat het plannen en voorbereiden van jouw trip uit den boze is. Het is juist aan te raden om wat voorbereidend werk te doen. Als je jouw bestemming weet, ben je al een heel eind. Een globale reisplanning kan ook fijn zijn. Je kunt dan makkelijker inschatten of je genoeg tijd hebt (vooral als je al een retourvlucht boekt) en of je financieel uitkomt.

 

Zet de volgende punten in elk geval op je to-dolijst:

  • Zorg voor een geldig paspoort.
  • Controleer of je een visum nodig hebt. Wil je tijdens je trip werken, lees je dan ook in over werkvisa.
  • Check of je alle benodigde reisvaccinaties hebt en maak indien nodig een afspraak bij de GGD.
  • Zet je reisverzekering op werelddekking als je buiten Europa gaat en check de maximale reisduur. Denk ook aan een annuleringsverzekering en sluit eventueel een extra verzekering af voor extreme sporten of kies voor bergsportdekking.
  • Zet je pinpas op wereldwijd en vraag een creditcard aan als je die nog niet hebt.
  • Verdiep je in lokale gebruiken en wetten. Je wilt geen boete krijgen of locals beledigen.
  • Lees je in over het klimaat. Dit helpt je bij het samenstellen van je paklijst.
  • Wil je medicijnen meenemen op reis? Check of je een verklaring nodig hebt. 
  • Zorg voor kopieën van je belangrijke documenten.
  • Maak een (globale) begroting: de ene bestemming is duurder dan de andere.

 

Voor reisadviezen voor jouw bestemming kun je terecht op NederlandWereldwijd.nl. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt, van wetten tot lokale hulpdiensten en bagageregels.


Een man met een rugzak staat op een heuvel en kijkt uit over de oceaan


Hoe kies je de juiste backpack?

De gemiddelde backpack is tussen de 55 en 70 liter en is gemakkelijk te organiseren dankzij verschillende vakken en een rits aan de voorkant (frontloader). Hoeveel volume jij nodig hebt voor je trip, is afhankelijk van je bestemming en de duur van je reis. Als je zeker wilt weten welke backpack bij jouw reis past, kun je het beste langskomen in een van onze winkels. Onze Buitenexperts weten precies welke tas past bij welke trip. Je kunt dan ook direct backpacks passen en leren hoe je jouw backpack afstelt. Juist als je veel met je rugtas moet lopen, is het heel belangrijk dat die lekker zit.

 

Weet je al hoeveel liter jouw backpack moet zijn? Neem dan een kijkje in onze online keuzehulp voor backpacks.

 

Naast een backpack is het praktisch om een dagrugzak mee te nemen. Wanneer je een nieuwe stad verkent of een dag de natuur in gaat, kun je met die tas op pad. Je backpack kun je dan achterlaten in je hostel. Er bestaan zelfs lichtgewicht dagrugzakken die je kunt opbergen in een compressiezak.


Je backpack schoonmaken

Als je weken- of zelfs maandenlang rondreist met je backpack, kun je verwachten dat ‘ie vies wordt. Dat geeft niets: het is een gebruiksvoorwerp! Wel is het fijn om je tas thuis weer schoon op te bergen. Zo gaat je tas ook langer mee.

 

Check ons stappenplan voor het schoonmaken van je backpack.



Wat heb je nodig voor backpacken?

Je hebt je vlucht geboekt, je visum geregeld en gaat bijna op reis. Tijd om in te pakken! Maar wat neem je mee als je gaat backpacken? Vrijwel elke backpacker heeft al eens beteuterd naar zijn overvolle tas gekeken; we zijn snel geneigd om te veel spullen mee te nemen. Niet nodig! Wees kritisch en neem alleen het essentiële mee. Veel dingen kun je prima op je bestemming kopen. Ook is het slim om multifunctionele items in te pakken. Een lichtgewicht (korte) wandelbroek is bijvoorbeeld ook comfortabel op reisdagen (en op wasdag).


Een overzicht van producten die je meeneemt met backpacken

Een aantal backpack-essentials:

  • Packing cubes. Als je uit je tas leeft, is het wel zo fijn als die georganiseerd is.
  • Flight bag. Deze beschermt je tas tijdens een vlucht. Je kunt er ook voor kiezen om je regenhoes achterstevoren over de tas te plaatsen om de banden weg te werken. Die kunnen dan niet tussen de bagageband komen. Houd er rekening mee dat je regenhoes kan beschadigen en je tas dan niet meer volledig beschermd is tegen regen.
  • TSA-reisslot. Handig aan je backpack tijdens het reizen en voor kluisjes in hostels.
  • Waszak. Hiermee voorkom je dat zweetgeurtjes verspreiden door je rugzak.
  • Lakenzak. Je eigen coconnetje in hostels. Er bestaan ook geïmpregneerde lakenzakken voor bestemmingen met veel insecten.
  • Reishanddoek. Microvezelhanddoeken zijn lichtgewicht, compact en sneldrogend.
  • Powerbank. Hiermee laad je je apparaten op tijdens lange reisdagen.  
  • Slippers. Prettig voor een stranddag én in hosteldouches.  
  • Oordoppen en slaapmasker. Op veel slaapzalen kun je niet zonder!




Je backpack efficiënt inpakken

We schreven het al: als je voor langere tijd uit je tas leeft, is het erg fijn als die georganiseerd is. Zo kun je makkelijker bij je spullen en voorkom je dat je dingen kwijtraakt. De manier waarop je jouw tas inpakt, bepaalt ook hoe het gewicht verdeeld is. Vooral als je langere tijd met je tas moet lopen, is dit erg belangrijk. 

 

Tips voor het inpakken van je backpack:

  • Gebruik packing cubes en dry bags voor organisatie.
  • Rol je kleren op in plaats van ze te vouwen.
  • Sorteer op een manier die voor jou handig is. Denk: wandelkleding, badkleding en casual kleding apart van elkaar. Of gebruik een tasje voor al je T-shirts, een voor je broeken etc.
  • Doe vloeistoffen in een lekvrij en hersluitbaar tasje.
  • Stop zwaardere spullen tegen het rugpand en onder in je tas.
  • Houd vaak gebruikte spullen bij de hand.


Een jonge vrouw met een rode backpack staat op een station


Veilig backpacken

Veiligheid gaat voor alles. Dit begint bij het kiezen van je bestemming. Kies voor je eerste keer backpacken liever geen ‘onontdekte bestemming’ met slechte infrastructuur en check voor de zekerheid altijd het algemene reisadvies. Op NederlandWereldwijd.nl kun je de veiligheidsrisico’s per land bekijken.

 

Verder is het belangrijk om op reis je gezond verstand te gebruiken en risicovolle situaties te vermijden. Ga ’s avonds niet alleen de straat op waar dat wordt afgeraden, draag geen dure sieraden en wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie. Berg daarnaast je spullen waar mogelijk op in een kluis en verstop eventueel een GPS-tracker, zoals een TravelTag of AirTag, in je tas. Een aantal basiswoorden in de lokale taal leren, kan ook geen kwaad.

 

Voordat je vertrekt, is het handig om een globale planning te delen met je vrienden en familie. Zo weet het thuisfront ongeveer waar je uithangt. Als je op plek van bestemming alleen op pad gaat, bijvoorbeeld op een mooie hike, dan is het handig om iemand in het hostel te laten weten waar je naartoe gaat en wanneer je verwacht terug te zijn.

 

Natuurlijk zijn er landen waar je meer of juist minder risico’s loopt en zijn bovenstaande maatregelen (gelukkig!) niet altijd nodig. Maar: better safe than sorry.



Alleen backpacken: de kunst van soloreizen

Veel backpackers reizen alleen. Met een reden: je kunt gaan en staan waar jij wilt! Vooral de eerste keer kan soloreizen erg spannend zijn. Onthoud dat alleen reizen niet betekent dat je constant alleen bent. Integendeel! In hostels, bij dagtours, tijdens hikes: tijdens je reis kom je overal toffe medereizigers en locals tegen. Wedden dat je soms snakt naar een momentje alleen? ;)

 

Tips voor soloreizen:

  • Stress niet als je niet meteen leuke mensen tegenkomt. Het is oké als je even moet inkomen met socializen. Met een open houding komen die contacten vanzelf.
  • Slaap in hostels.
  • Lees recensies van hostels. Meestal lees je daarin of het hostel leuk is voor soloreizigers en of er activiteiten georganiseerd worden.
  • In veel hostels hangen QR-codes voor WhatsApp-groepen. Daarin kun je bijvoorbeeld voorstellen om samen te eten.
  • Doe in steden een Free Walking Tour of Pub Crawl, daar ontmoet je vaak andere backpackers.

Couchsurfing

Ben jij vooral op zoek naar contact met locals? Dan is couchsurfen misschien iets voor jou. Via de website van Couchsurfing kun je in contact komen met mensen over de hele wereld die een bed of bank aanbieden. Zo heb je een dak boven je hoofd én leer je meer over de lokale cultuur. Omdat jouw host de omgeving op z’n duimpje kent, weet jij straks de mooiste verborgen parels te vinden. Goed om te weten: online kun je referenties lezen van hosts en couchsurfers.


Liever samen op reis dan alleen?

Groepsreizen zijn dé oplossing voor wie liever samen de wereld ontdekt. Je gaat dan op pad met een groep mensen die net zo reislustig is als jij. Ook leuk voor soloreizigers: een singlereis. Dat zijn soloreizigers die, samen met een reisleider, een bestemming verkennen. Gezellig én fijn als je het spannend vindt om een bepaald land alleen te bezoeken.

 

Sawadee biedt singlereizen en groepsreizen naar de tofste bestemmingen, zoals Costa Rica, Nepal en Georgië. Er zijn daarnaast speciale groepsreizen voor 22- tot 35-jarigen, uitgebreide wandelvakanties en familiereizen waarin groepen worden ingedeeld naar leeftijd, zodat kids veelal met leeftijdsgenootjes reizen. Voor ieder wat wils!



Een groep mensen daalt af van een berg


De tofste backpackbestemmingen

Je ziet jezelf al helemaal rondreizen met je backpack, maar waar ga je naartoe? Een aantal populaire landen voor backpacken zijn Thailand, Indonesië, Colombia, Australië en Nieuw-Zeeland. Deze bestemmingen zijn ‘ingericht’ op backpackers, waardoor je er gemakkelijk kunt rondreizen en snel contacten legt.

 

Je hoeft echter niet naar andere continenten om te backpacken. Ook Europa kent een boel toffe backpackbestemmingen! Scandinavië, de Balkanlanden en Oost-Europa zijn bijvoorbeeld perfect om met een backpack te verkennen. Reizen in Europa is een fijne manier om te proeven van het backpackleven.

 

De leukste backpackbestemmingen in Europa verzamelden we hier voor je.


5 Interrail-routes in Europa

Een Interrail Pas maakt het supermakkelijk om Europa per trein te verkennen. Ben jij jonger dan 28 jaar? Dan reis je met extra jongerenkorting.

 

Een aantal vette Interrail-routes:

 

Op de spoorwegenkaart van Interrail kun je het volledige routenetwerk bekijken. Stippel je route uit, zoek de Interrail Pas die hierbij aansluit en hup, naar het station!


Uitzicht op de bergen en dennenbomen vanuit een trein



11 apps voor backpacken

Er zijn een heleboel handige apps ontwikkeld die backpacken makkelijker maken. Denk aan:

  • GGDreistmee. In deze app vind je tips voor het voorkomen van ziekten, wat te doen bij verschillende situaties op reis (denk: aanrijding, hoogteziekte, arrestatie of een slangenbeet) en noodnummers per land. 
  • Google Translate. Download vooraf de taal van je bestemming, zodat je de app offline kunt gebruiken. Dit maakt communiceren met locals (vooral in een land waar niet iedereen Engels spreekt) een stuk makkelijker.
  • Packpoint. Deze app heeft standaard paklijsten aangepast op bestemming, duur, klimaat en soort vakantie. Een fijn uitgangspunt voor je eigen paklijst.
  • Maps.Me. Hierop kun je kaarten van een stad of gebied downloaden en offline gebruiken. Handig als je (nog) geen internet hebt op je bestemming.
  • XE Currency. In deze app kun je alle valuta’s toevoegen, beide kanten omrekenen en berekeningen maken om kosten te splitten. Je kunt de app ook offline gebruiken, al maak je alleen online gebruik van de huidige wisselkoers.
  • TripAdvisor. Check via deze app reviews van tours, hostels en restaurants.
  • TravelSpend. Een handige app om je uitgaven bij te houden tijdens het backpacken.
  • Viator/ GetYourGuide. Deze partijen bieden toffe excursies aan over de hele wereld. In Oceanië vind je goede deals op Bookme.
  • Polarsteps. De leukste app om je ervaringen te delen met het thuisfront! Lees hier meer over Polarsteps.

Een man en vrouw springen van een klif in het water


Extra tips voor jouw backpacktrip

Je eerste (en tweede, en derde...) backpacktrip vergeet je nooit meer. Vergeet dus niet te genieten! Ga op pad met een open houding, verbreed je horizon en maak talloze nieuwe vrienden en herinneringen.

Een paar laatste tips:

  • Schaf een lokale simkaart aan.
  • Niet nodig, wel handig (en goede voorpret): leer de lokale taal met DuoLingo.
  • Pak – afhankelijk van je bestemming en activiteiten – malariatabletten, hoogteziektetabletten of zeeziektetabletten in.
  • Ga je stevige hikes maken op reis? Train thuis voor je (berg)wandelingen, zodat je er optimaal van kunt genieten.
  • Kom langs in onze winkels voor persoonlijk advies van onze Buitenexperts en om backpacks te passen.
  • Heb plezier!

Meer reisinspiratie


Door Lisanne Vandebunt • Bijgewerkt 19-06-2024

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.