Wil je op huttentocht in Europa en krijg je keuzestress van de talloze, spectaculaire routes? We schieten te hulp! Dit zijn onze favoriete huttentochten in onder meer Zwitserland, de Dolomieten en Noorwegen.
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een huttentocht is een geweldige wandelvakantie. Je daagt je zelf uit, ziet meer van een gebied dan tijdens een dagtocht en kunt volledig ontsnappen aan het ‘normale’ leven.
Bij het kiezen van een huttentocht is het belangrijk om een route uit te zoeken die aansluit bij jouw ervaring en conditie. Meer over het plannen van een huttentocht, het reserveren van hutten en een handige paklijst vind je in onze beginnersgids voor huttentochten. Ga je voor het eerst een huttentocht maken? Check dan ons blog met huttentochten voor beginners en gezinnen.
Ga op deze pagina direct naar:
Lengte: 8-10 dagen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
Beginpunt en eindpunt: Lago di Braies – Belluno
Afstand: 120 kilometer
Hoogtemeters: ±7000 m
Beste tijd: juli – september
Een Alta Via (Höhenweg in het Duits) is een pad dat zoveel mogelijk boven de boomgrens loopt. In de Dolomieten vind je tien van deze routes. De Alta Via 1-huttentocht is de klassieker en doorkruist de Dolomieten van noord naar zuid. Deze route is adembenemend mooi, maar ook redelijk bekend en daardoor wat drukker.
De Alta Via 1 biedt verschillende route-opties, waaronder een via ferrata op de laatste etappe. Als je een gemiddelde bergwandelaar bent, kies je liever voor de relatief makkelijke ‘gewone’ route. De Alta Via 1 is goed aangegeven en de etappes zijn niet al te lang. Onderweg kijk je uit op silhouetten van de hoogste bergtoppen van de Alpen, idyllische weiden en spiegelende alpenmeren. Wandeldagen sluit je af in rustieke berghutten, waar je volop geniet van de Italiaanse keuken.
Tip van Buitenexpert Björn: “De Alta Via 1 is een van de mooiste routes die ik heb gelopen. Omdat deze huttentocht populair is, moet je de hutten op tijd boeken. Vooral als je in augustus wilt lopen, doe je er goed aan er vroeg bij te zijn!”
Als je een huttentocht maakt, wil je kunnen vertrouwen op je wandelschoenen. Onderhoud je bergschoenen daarom voor vertrek en zorg dat ze weer netjes in de kast belanden na je tocht. Op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe je jouw schoenen moet onderhouden.
Heb je geen zin of tijd om je schoenen te poetsen en impregneren? Bij Bever kun je nu ook je schoenen laten onderhouden! Lees hier meer over schoenverzorging bij Bever.
Lengte: 2 dagen
Moeilijkheidsgraad: middelzwaar
Beginpunt/ eindpunt: Kufstein
Afstand: 26 km
Stijging: 2.056 m
Daling: 2.065 m
Beste tijd: juni – september
Wie op zoek is naar een korte huttentocht in Oostenrijk voor beginners, kan z’n geluk niet op in het Kaisergebirge in Tirol. Deze 2-daagse huttentocht rond het Kaisertal is een goede kennismaking met meerdaagse wandelingen in de bergen.
De eerste etappe is 14 kilometer lang en begint bij de Kaiseraufstieg in Ebbs. Via deze trap met 285 treden daal je af naar het bekende Kaisertal, waar je avontuur begint. De route voert je over hellingen en rotsblokken, door mosgroen bos en voorbij lieflijke alpenweides. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten op het Kaisermassief en overnachten doe je in het Stripsenjochhaus, op 1.577 meter hoogte. De tweede dag loop je 12 kilometer naar de idyllische Brentenjochalm, waar melkkoeien vredig grazen en je geniet van huisgemaakte notentaart of apfelstrudel. Vanaf hier kun je te voet verder naar Kufstein of de kabelbaan naar beneden pakken.
Wie graag zijn hond meeneemt de bergen in, kan ook kiezen voor de Tour du Muverans! Houd er wel rekening mee dat je de viervoeter vrijwel overal moet aanlijnen, omdat je door beschermde natuurgebieden gaat.
Tips voor een huttentocht met hond:
Lengte: 7 dagen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot zwaar
Beginpunt / eindpunt: Vinddalen / Preikestolen
Afstand: 104 kilometer
Hoogtemeters: ±6500 m
Beste tijd: juni – september
De Lysefjorden Rundt is een huttentocht in Noorwegen vol hoogtepunten. De route leidt je rondom de Lysefjord in Ryfylke, langs de wereldberoemde Preikestolen, Kjerag en Flørli. Je wandelt over soms uitdagend terrein, voorbij authentieke boerderijen, langs ravijnen en kliffen en door weelderige bossen. De route is duidelijk gemarkeerd en bewegwijzerd en onderweg slaap je in verschillende soorten hutten. De aanbevolen richting is van Vinddalen naar Preikestolen, maar je kunt de tocht ook in tegengestelde richting lopen.
Een huttentocht in Noorwegen is een andere ervaring dan in de Alpen. Doordat de bomengrens lager ligt, voelt het landschap snel alpien, ondanks de minder hoge toppen. In de zomer wordt het bovendien nauwelijks donker, waardoor je huttentocht al snel sprookjesachtig aanvoelt. Het grootste verschil zit ‘m in de hutten. In heel Noorwegen vind je er meer dan 500, waarvan bemande hutten redelijk duur zijn in vergelijking met de Alpen. De meeste hutten zijn echter onbemand. Je kunt bij Den Norske Turistforening (DNT) een sleutel huren waarmee je van hut naar hut gaat. Een groot avontuur! Op de website van de NKBV leer je meer over huttentochten in Noorwegen.
Lengte: 5 dagen
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot zwaar
Beginpunt / eindpunt: Stara Fuzina (Meer van Bohinj)
Afstand: 58,5 kilometer
Hoogtemeters: ±3600 m
Beste tijd: juli – september
Wil je meer zien van de unieke pracht van de Julische Alpen, dan is een huttentocht in Slovenië een geweldige optie. Deze 4-daagse huttentocht in Triglav National Park biedt adembenemende uitzichten op het Meer van Bohinj, de imposante Triglav en de sprookjesachtige Vallei van de Zeven Meren.
Dagelijks loop je op deze tocht zo’n 15 kilometer over goed onderhouden paden. Hoewel het natuurlijk een huttentocht blijft en je fit genoeg moet zijn, is het terrein niet technisch van aard. Onderweg slaap je in verschillende knusse berghutten: Vadnikov dom na Velem polju (1817 m), Koča na Doliču (2151 m), Koca pri Triglavskih jezerih (1685 m) en Dom na Komni (1520 m). Ter voorbereiding kun je op deze Sloveense website checken of er trails gesloten zijn.
Deze huttentocht is gemarkeerd als gemiddeld tot zware wandeling. Op Book a Trekking vind je een iets lichtere variant van de route. Check voor een makkelijke huttentocht in Slovenië ook onze tip voor een huttentocht in Slovenië met kinderen. Ben je een ervaren bergwandelaar en valt klimmen ook binnen je expertise? Dan kun je ervoor kiezen om je tocht juist avontuurlijker te maken en Mount Triglav te beklimmen op de route.
Buitenexpert Felix: ‘De Inntaler Höhenweg in Oostenrijk slingert op 2000 meter hoogte boven het Inntal, dwars door de Tuxer Alpen. Deze huttentocht is in alle opzichten een heerlijke route: fantastische uitzichten, afwisselende landschappen en in elke hut regionale gerechten om van te watertanden.
We liepen deze huttentocht aan het einde van het seizoen. Het was niet druk in de hutten, waardoor we de route soms voor onszelf leken te hebben! Als je aan het begin of einde van het seizoen loopt, is het wel belangrijk om de omstandigheden extra goed te checken. Je wilt niet in sneeuw lopen als je niet genoeg ervaring hebt.”
Lengte: 9 dagen
Moeilijkheidsgraad: zwaar
Beginpunt / eindpunt: Evian-les-Bains / Les Houches
Afstand: 127 kilometer
Hoogtemeters: ±8800 m
Beste tijd: juli – september
Misschien heb je er weleens over gelezen of de naam op een bordje gezien: GR-route. Dit zijn Grote Routepaden (Frans: Grande Randonnée). Deze wandelroutes gaan over honderden, soms zelfs duizenden kilometers en zijn gemarkeerd met herkenbare, wit-rode markeringen. In Europa vind je honderden van deze routes, waaronder de GR20 in Corsica en de GR5 van Hoek van Holland naar Nice.
Hoewel GR-routes niet per definitie huttentochten zijn, kunnen ze hier wel voor gebruikt worden. Zo ook de GR5, een route van in totaal 2150 kilometer, die je onder meer door de Vogezen, Jura en Franse Alpen leidt. Genoeg keuze dus op deze route, maar onze tip voor een huttentocht op de GR5 is van het Meer van Genève naar Les Houches. Deze tocht duurt ruim een week en brengt je naar de voet van de majestueuze Mont Blanc.
Onderweg tref je steile pieken, grillige rotswanden, verlaten almdorpjes en kraakheldere bergmeren. Onze vrienden van de NKBV beschrijven dag 5 als een van de bijzonderste, wanneer je het groen van bossen en bergweiden verruilt voor het kale maanlandschap van Massif des Dents Blanches, op bijna 2300 meter hoogte. Hierna volgt het enorme gletsjerdal van Cirque du bout du Monde, waar je wordt onthaald door het geluid van watervallen die zich in de diepte storten. Hoogtepunt na hoogtepunt, zo indrukwekkend dat je er in de berghutten en berghotels onderweg alleen maar over kunt dromen.
Buitenexpert Christian is gek op de bergen. Momenteel trekt hij door de Alpen voor zijn Prominent Peaks Project, waarbij hij al wandelend, rennend en klimmend de ultra-prominente toppen van dit uitgestrekte bergketen bedwingt.
Onderweg komt hij de mooiste berghutten tegen. Hij deelt zijn vijf favorieten, waarvan de eerste vier uit het project komen.