Een man staat in de bergen

5x de mooiste huttentochten in Oostenrijk

In Oostenrijk vind je talloze prachtige huttentochten. Ben je op zoek naar een passende route? Wij tippen de mooiste huttentochten in Oostenrijk voor ieder niveau.

Waarom afdalen naar het dal als je in de bergen kunt blijven? Een huttentocht biedt een unieke natuurbeleving, een fysieke uitdaging en adembenemende uitzichten. Vooral in de Alpenlanden vind je een scala aan huttentochten voor wandelaars van elk niveau. We tippen onze 5 favoriete huttentochten in Oostenrijk.


Ga direct op deze pagina naar:

Ga je een van deze huttentochten in Oostenrijk lopen? Ga altijd voorbereid op pad. Lees je in over de route, kies een tocht die past bij jouw ervaring en zorg voor de juiste uitrusting. Lees voor meer tips ook onze beginnersgids voor huttentochten.


Moeilijkheidsgraad van paden in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn wandelroutes door de Oostenrijkse Alpenvereniging (ÖAV) geclassificeerd met kleurcodes. Elke kleur staat voor een moeilijkheidsgraad.

 

  • Blauw: licht. Deze paden zijn goed begaanbaar, niet erg steil en bieden weinig tot geen valgevaar.
  • Rood: middelzwaar. Overwegend smalle, soms steile paden. Je kunt korte passages treffen die zijn beveiligd met staalkabels.
  • Zwart: zwaar. Deze paden zijn smal en steil, met risico om te vallen. Ook vind je hier vaak beveiligde stukken en (eenvoudige) kletterpassages. Deze paden zijn alleen geschikt voor ervaren bergwandelaars zonder hoogtevrees.

 

Let op: de regio Vorarlberg hanteert de Zwitserse markering. Hier zijn makkelijke paden geel gemarkeerd en bergroutes wit/rood/wit. Op de website van de NKBV lees je meer over routeclassificaties in de Alpenlanden.


Twee vrouwen met backpacks lopen naar een berghut


Huttentocht voor beginners: Salzburger Almenweg etappe 14, 15, 16

Lengte: 3 dagen

Moeilijkheidsgraad: licht/ middelzwaar

Beginpunt/ eindpunt: St. Johann – Flachau

Afstand: 32,4 km

Stijging: 1.838 m

Daling: 2.712 m

Beste tijd: half juni – half september, daarna zijn veel almhutten onbemand

 

De Salzburger Almenweg is een langeafstandswandeling van 350 kilometer door Oostenrijk. De route verbindt alle daldorpen in de regio Salzburg Pongau en loopt voor meer dan 90% boven 1.000 meter hoogte, langs ruim 120 almhutten. Doordat de Salzburger Almenweg veel aanlooproutes heeft, kun je gemakkelijk een aantal etappes lopen en hoef je niet de volledige tocht te voltooien.

 

In totaal bestaat de Salzburger Almenweg uit 25 etappen tussen de 5 en 21 kilometer, die aan te passen zijn voor alle moeilijkheidsgraden. Dus ook voor beginners en families! Je volgt op de route de bordjes met de blauwe gentiaan. Voor de zekerheid is het fijn om ook een kaart mee te nemen.

 

Op de website van Salzburgerland kun je alle etappes van de Salzburger Almenweg bekijken en je route uitstippelen. Onze tip: een 3-daagse huttentocht over etappes 14, 15 en 16, van St. Johann naar Flachau. Deze etappes bieden panorama's die zich uitstrekken tot de Dachstein en Grossglockner, verschillende bergmeren en almhutten met traditionele Oostenrijke gerechten. Let op: op etappe 14 ligt alleen aan het einde van de route een hut.

Sonntagskogel bij het Großartal: een groot kruis op een bergtop in het Oostenrijkse Salzburgerland

Foto: Großartal Tourismus Salzburgerland



Korte huttentocht in Oostenrijk: Kaisertal

Lengte: 2 dagen

Moeilijkheidsgraad: middelzwaar

Beginpunt/ eindpunt: Kufstein

Afstand: 26 km

Stijging: 2.056 m

Daling: 2.065 m

Beste tijd: juni – september

 

Wie op zoek is naar een korte huttentocht in Oostenrijk voor beginners, kan z’n geluk niet op in het Kaisergebirge in Tirol. Deze 2-daagse huttentocht rond het Kaisertal is een goede kennismaking met meerdaagse wandelingen in de bergen.

 

De eerste etappe is 14 kilometer lang en begint bij de Kaiseraufstieg in Ebbs. Via deze trap met 285 treden daal je af naar het bekende Kaisertal, waar je avontuur begint. De route voert je over hellingen en rotsblokken, door mosgroen bos en voorbij lieflijke alpenweides. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten op het Kaisermassief en overnachten doe je in het Stripsenjochhaus, op 1.577 meter hoogte. De tweede dag loop je 12 kilometer naar de idyllische Brentenjochalm, waar melkkoeien vredig grazen en je geniet van huisgemaakte notentaart of apfelstrudel. Vanaf hier kun je te voet verder naar Kufstein of de kabelbaan naar beneden pakken.


Huttentocht met kinderen

Wil je op huttentocht in Oostenrijk met kinderen? Lees dan ook ons blog over huttentochten met het gezin. Daarin geven we onder meer tips voor de voorbereiding, een handige paklijst en passende routes.


Een persoon wijst naar een hut in het dal


Huttentocht voor ervaren wandelaars: Stubaier Höhenweg

Lengte: 7 dagen

Moeilijkheidsgraad: zwaar

Beginpunt/ eindpunt: Bergstation Kreuzjoch/ Neder

Afstand: 78 km

Stijging: 5.081 m

Daling: 6.225 m

Beste tijd: juli – september

 

Bijna 80 kilometer aan wandelroutes, 8 hutten, meer dan 5.000 hoogtemeters – en dat alles rondom één dal. Maak kennis met de sensationele Stubaier Höhenweg. Deze meerdaagse wandeling in de Stubaier Alpen staat bekend als een van de mooiste én zwaarste hoogteroutes in de Alpen. Een huttentocht hier staat gelijk aan adembenemende uitzichten op onder meer het Stubaital, gletsjers en het grootste bergmeer in het gebied: de Grünausee. De route is geclassificeerd als zwart en slingert door alpine terrein, inclusief gezekerde delen met staalkabels. Kies deze route dus alleen als je een ervaren bergwandelaar bent met een zekere tred.

 

De zeven etappes van de Stubaier Höhenweg variëren van 4,4 tot 15,3 kilometer, waarbij je flink wat hoogtemeters meepakt. Ervaren wandelaars kunnen op de route een aantal additionele toppen beklimmen: de Trögler (etappe 4), de Mairspitze (etappe 5) en Gamsspitzl (etappe 5). Je kunt de Stubaier Höhenweg in twee richtingen lopen en er zijn verschillende opties om naar het start- en eindpunt te komen, te voet of via een gondelbaan.

 

Wil je korter op pad en een huttentocht maken op de Stubaier Höhenweg van 5 dagen of zelfs maar 3 dagen? Ook dat is een optie. Bijna elk van de charmante, authentieke berghutten op de route is toegankelijk vanuit het Stubaital, waardoor je gemakkelijk een aantal etappes van de route kunt lopen. Op de website van het toeristenbureau van Tirol lees je meer over een huttentocht op de Stubaier Höhenweg.


Een smal pad in de bergen bij het Stubaital in Oostenrijk

Instagramwaardige huttentocht: Peter Habeler Runde

Lengte: 7 dagen

Moeilijkheidsgraad: zwaar

Beginpunt/ eindpunt: Vals

Afstand: 41,2 km

Stijging: 4.230 m

Daling: 4.230 m

Beste tijd: half juni – half september

 

Peter Habeler is een bergbeklimmer die in 1978 voor het eerst de Mount Everest beklom zonder extra zuurstof. De Peter Habeler Runde is een eerbetoon aan deze Oostenrijkse klimlegende en op zijn zachtst gezegd Instagramwaardig. Op deze 7-daagse huttentocht in de Zillertaler Alpen wandel je rond de 3.476 meter hoge Olperer. Alle hutten liggen boven de 2.000 meter, waardoor je spectaculaire uitzichten hebt op imposante toppen, bergmeren en de Hintertuxer Gletsjer.

 

Misschien wel het hoogtepunt van de route is de Höhenweg van het Friesenberghaus naar de Geraer Hütte. Deze brengt je langs de Olpererhütte (2.389 m) waar je niet alleen heerlijke Kaiserschmarren kunt eten, maar ook de Instagramwaardige Kebema Panoramabrücke vindt. Met de helderblauwe Schlegeis Stausee onder je en besneeuwde bergtoppen op de achtergrond is dit een kiekje dat je thuis gerust aan de muur kunt hangen.

 

Er zijn verschillende startpunten voor de Peter Habeler Runde, waaronder Vals (Wipptal) en Ginzling (Zillertal). De route is goed gemarkeerd en bevat smalle paden, ruw terrein en steilere stukken met staalkabels. Vooral het stuk rond de Friesenbergscharte (2.904 m) is technisch van aard en alleen over te steken met goed weer. Twijfel je, informeer dan bij het Tuxerjochhaus of je veilig door kunt.

 

Let op: de Peter Habeler Runde inkorten door eerder af te dalen is mogelijk, maar alleen voor wandelaars in goede conditie met alpiene ervaring.


De helderblauwe Schlegeis Stausee, omringd door besneeuwde bergtoppen


Flexibele huttentocht: Kaiserkrone a.k.a. Wilder Kaiserrunde

Lengte: 5 dagen

Moeilijkheidsgraad: middelzwaar

Beginpunt/ eindpunt: Going

Afstand: 57,7

Stijging: 4.000 m

Daling: 4.000 m

Beste tijd: juni – september

 

In het hart van het Kaisergebergte in Tirol vind je de Kaiserkrone (vertaald: keizerskroonpad), een 58 kilometer lange rondwandeling rond het imposante massief van de Wilder Kaiser. Op deze 5-daagse huttentocht, die ook bekendstaat als de Wilder Kaiserrunde, kom je door schilderachtige landschappen vol diversiteit. Van grillige toppen tot lieflijke hellingen en van glasheldere bergmeren tot wilde kloven: de Wilder Kaiser biedt dit alles een thuis.  

 

Je kunt een huttentocht om de Wilder Kaiser gemakkelijk aanpassen naar jouw niveau en wensen. Zo kun je vanuit zes verschillende startpunten vertrekken en zijn er veel alternatieve routes voor elke moeilijkheidsgraad. Ook kun je op meerdere plekken overnachten onderweg.

 

Wie een uitdaging zoekt, kiest voor de 3-daagse huttentocht. Dit alternatief voor de Kaiserkrone is een kleine 25 kilometer lang, waarbij je dagelijks zo’n zes uur wandelt. Let op: deze route gaat deels over een zwart pad, over de zuid variant is zwaarder dan de 5-daagse route, doordat de tweede dag over een zwarte route gaat.


De grillige pieken van de Wilder Kaiser in Oostenrijk


Buitenexpert Dominique met een rode hardshell van Patagonia aan

Paspoort Buitenexpert

Naam: David

Leeftijd: 30 jaar

Tip voor beginners: "Gewoon gaan! Een huttentocht kan best overweldigend lijken, maar eigenlijk zijn het meerdere dagwandelingen achter elkaar. Je kunt het zo moeilijk en lang maken als je zelf wilt."


Tips voor je huttentocht

Buitenexpert David voelt zich nergens zo thuis als in de bergen. Hij heeft ontelbare kilometers afgelegd op grote hoogte. Zijn tips voor een succesvolle huttentocht:

 

 

Meer tips en een paklijst vind je in onze beginnersgids voor huttentocht.



Meer wandelinspiratie


Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.