sfeerbeeld wandelen met wandelstokken

Paklijst huttentocht: dit neem je mee richting de bergen

Frisse berglucht, adembenemende uitzichten en vele kilometers: een huttentocht is heerlijk! Tijdens zo'n tocht loop je een aantal dagen van hut naar hut. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op je route door de bergen. Lees in deze paklijst wat je allemaal moet meenemen op huttentocht.

Gebruik deze checklist om je huttentocht zo goed mogelijk voor te bereiden. Heb je persoonlijk advies nodig of twijfel je nog ergens over? Kom dan eens langs in één van onze winkels. Onze Buitenexperts staan voor je klaar om je te helpen!

 

Ga direct op deze pagina naar:


icoontje wandelschoen en rugzak

Basis

We beginnen bij het begin: deze drie items vormen samen de basis. Een rugzak, je wandelschoenen en je wandelstokken. Kies deze zorgvuldig uit, zodat je zeker weet dat de basis goed is. 

Hoeveel liter moet je rugzak hebben voor een huttentocht? Dat is afhankelijk van een aantal factoren, maar houd ongeveer een volume van 30 tot 45 liter aan. Hierin kun je alles meenemen wat je nodig hebt en wordt hij niet te zwaar. Let erop dat je je rugzak slim inpakt en goed afstelt om je wandelcomfort te vergroten!

Kies voor je huttentocht voor een (half)hoge wandelschoen met categorie A/B of categorie B. Dit type wandelschoen biedt voldoende steun en beschermt je enkels tegen uitstekende rotsen. Voordat je richting de bergen vertrekt, zorg ervoor dat je je wandelschoenen goed hebt ingelopen.

Wandelstokken zorgen voor meer balans, verminderen de belasting op je benen en stellen vermoeidheid uit. Genoeg reden dus om een paar wandelstokken mee te nemen op huttentocht! Bekijk onze keuzehulp voor tips over het kiezen van wandelstokken.  


icoontje broek en jas

Kleding

Met de juiste kleding aan wordt je huttentocht een stuk veiliger, leuker en comfortabeler. Zorg ervoor dat je kleren lekker zitten en dat je goed met laagjes werkt. Lees hier meer over het lagensysteem


Je outfit begint met een basislaagje: deze zit het direct tegen je huid. Kies voor een thermoshirt van merinowol of polyester en vermijd een katoenen basislaag. Dit houdt vocht namelijk lang vast. Lees hier meer tips over het kiezen van thermokleding. Voor een huttentocht voor een paar dagen neem je twee thermoshirts mee.

De tussenlaag zorgt voor extra isolatie en warmte. Kies voor een fleecetrui of een donsjasje, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Als het heel koud is, kun je deze ook allebei aantrekken. Denk daarom goed na over de dikte van je laagjes: zorg ervoor dat je alles over elkaar aan kunt trekken en dat het dan nog steeds lekker zit. Ga je een paar dagen wandelen? Neem dan 3 tussenlaagjes mee.

Tot slot kies je voor een beschermende buitenlaag. In de bergen moet je rekening houden met wind en een mogelijke bui. Daarom raden we als buitenlaag een hardshell aan. Deze jas beschermt tegen wind, regen en heeft een redelijk ademend vermogen.

Een wandelbroek zorgt voor meer wandelcomfort en is geschikt om lange tijd in te bewegen. Bij Bever hebben we verschillende soorten wandelbroeken, zoals bijvoorbeeld een stretchy wandeltight of een robuuste afritsbroek. Bekijk onze top 10 voor een aantal van onze beste wandelbroeken. Als het erg koud wordt en je snel koude benen hebt, kun je voor je onderlichaam ook het lagensysteem aanhouden. Een thermo-legging, wandelbroek en eventueel een regenbroek. 

Ga voor een fijn paar wandelsokken, bij voorkeur van (merino)wol. Door de zelfreinigende eigenschappen hoef je minder sokken in je rugzak te stoppen! Hang ze 's nachts uit en je hebt de volgende dag weer redelijk frisse sokken. Voor een tocht van 5 of 6 dagen hoef je zo maar 2 paar sokken mee te nemen. 

Kies voor comfortabel ondergoed dat niet schuurt. Neem voor elke dag een schoon setje mee of was af en toe je ondergoed in de hut.

Ook in de zomer kan het hoog in de bergen flink koud zijn. Zeker als je 's ochtends vroeg op pad gaat. Een fijne muts weegt niet veel, maar levert wel extra warmte op. En: functioneert ook uitstekend als oogmaskertje!

Om je nek warm of juist koel te houden, gebruik je een Buff of nekwarmer. Daarnaast kun je een Buff op talloze andere manieren gebruiken

Tijdens een huttentocht maak je vaak lange dagen op de wandelpaden, dus wil je je goed beschermen tegen de zon. Een pet helpt om de zon uit je gezicht te houden. Wil je je nek ook beschermen? Kies dan voor een hoed of gebruik een Buff voor je nek.

Voor een verfrissende duik in dat groenblauwe, ijskoude bergmeertje. 

Het weer in de bergen kan snel omslaan. Bij een flinke regenbui kan het fijn zijn om even een regenbroek aan te trekken. Zo blijven je benen droog en gaat je broek niet schuren. Is het weer droog? Hang je natte broek dan aan de buitenkant van je tas, zodat hij snel weer droogt. 


icoontje boek en slippers

Voor in de hut

Als je in de hut bent aangekomen, is het tijd om te ontspannen. Een welverdiend drankje, een stevige avondmaaltijd en misschien een goed gesprek of een spelletje. Dit neem je mee voor een comfortabel verblijf in de hut!


In een hut liggen er altijd dekens en kussens voor je klaar. Neem voor de hygiëne wel een lakenzak en een kussensloop mee.

Met je vieze bergschoenen de hut inlopen? Not done! Neem daarom een paar slippers of sloffen mee om te dragen in de hut. In veel hutten liggen er ook slippers klaar die je kunt gebruiken, maar een eigen paar is natuurlijk wel zo fijn. 

Meestal slaap je met meerdere mensen op een kamer of in een slaapzaal. Ontzettend gezellig natuurlijk, maar niet iedereen slaapt even stil. Hecht je waarde aan je nachtrust? Stop dan een setje oordoppen in je rugzak. En een reserve-setje, voor het geval dat.

In sommige hutten is het niet mogelijk om te pinnen, dus neem voor de zekerheid cash mee. Zo kun je jezelf in ieder geval trakteren op een witbiertje of een groot glas schiwasser na een flinke dag wandelen!

Kies bijvoorbeeld voor een boek, e-reader, klein spelletje of oortjes om muziek te luisteren. Maar dat goede boek met 700 pagina's waar je net zo lekker in zit? Die kun je beter thuislaten.


icoon ehbo-kit en kompas

Veiligheid

Veiligheid gaat altijd voorop en dat geldt zéker in de bergen. In ruig terrein is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zo verklein je de kans op een gevaarlijke situaties en kom je aan het einde van de dag veilig in de hut aan. 


Veiligheid voorop: hoewel we natuurlijk hopen dat je hem niet nodig gaat hebben, is een EHBO-kitje toch belangrijk om in je tas te stoppen. Voor een huttentocht raden we een compact setje aan, zoals de Care Plus First aid kit Compact of de Care Plus First Aid Kit Roll Out light & Dry Medium.

Deze hoef je natuurlijk alleen mee te nemen als je goed kunt kompas lezen. Ga voordat je richting de bergen vertrekt een aantal keer oefenen in het bos in Nederland. Zo weet je zeker dat je de weg naar de hut altijd vindt!

Neem een topografische kaart mee van het gebied waar je gaat wandelen. Een verhouding van 1:25.000 werkt vaak fijn, omdat je hier de wandelpaden ook goed kunt zien. Je kunt deze kaart het beste aanschaffen in de omgeving waar je gaat wandelen, bijvoorbeeld bij een VVV-kantoor of een boekenwinkel. Vergeet ook je kaarthoes niet om je kaart te beschermen tegen regen.

Mocht je in de problemen raken, is een fluitje een makkelijke manier om de aandacht te trekken. 

Zorg voor een lijstje met persoonlijke noodnummers en de lokale noodnummers van de regio waarin je bent. Leer meer hierover op onze partnerpagina van de NKBV.

Denk bijvoorbeeld aan paspoort, zorgverzekering, creditcard, betaalpasjes, contant geld, ICE-nummers.


icoontje zonnebrand en zeep

Persoonlijke verzorging

Hoewel je looks in de bergen niet zo belangrijk zijn, is het wel fijn om je af en toe even op te frissen. En sommige dingen zijn simpelweg onmisbaar om je huttentocht comfortabel door te komen. Hier lees je alles wat je in je toilettas stopt. Pro-tip: ga even langs de drogist voor mini's (tandpasta, deo, douchegel, etc). Scheelt weer in gewicht!


Kies voor een kleinverpakking tandpasta om gewicht te besparen!

Hiervoor geldt: liever te veel dan te weinig. De zon kan in de bergen flink schijnen, dus zorg ervoor dat je voldoende zonnebrand bij je hebt.  

Als je je lange haar weer een beetje in model wilt brengen na een flinke dag wandelen.

Neem je dit liever niet mee? Dan is zonnebrand ook voldoende.  

Bij veel berghutten kun je niet douchen, dus zo kun je jezelf toch een beetje opfrissen.

Neem in ieder geval paracetamol, ORS en Loperamide. Dit laatste werkt tegen diarree.

Uiteraard alleen als je lenzen of een bril draagt.


Overig

Tot slot nog wat producten die je huttentocht nóg veiliger en comfortabeler kunnen maken. 


Kom je in een hele zware regenbui terecht? Stop dan voor de zekerheid je waardevolle spullen, eten en kaart van de omgeving in een waterdichte zak. Zo blijven je belangrijke items ten minste droog!

Neem een lichte en sneldrogende handdoek mee. Handig om je op te frissen na een flinke dag wandelen en voor die duik in dat meertje!

Kies voor een reflecterende zonnebril die goed aansluit bij je gezicht. 


Eten en drinken

Tijdens een huttentocht verbrand je flink wat calorieën: een stuk meer dan je normaal doet. Daarom is het belangrijk om goed te eten. Denk aan calorierijke snacks die lang goed blijven, zoals noten, energierepen, gedroogd fruit. En natuurlijk jouw persoonlijke favoriete snack voor een genietmomentje in de bergen! In veel hutten kun je ook een daghap en snacks kopen, maar dit is in sommige hutten aardig prijzig. Daarom zijn vriesdroogmaaltijden ook een goede optie tijdens een huttentocht. Neem in dat geval wel een brandertje mee. Kun je ook gelijk thee en koffie zetten onderweg.

 

Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende te drinken. Minimaal twee liter water, maar op een warme dag heb je absoluut meer nodig. Zorg voor een grote waterfles en doe vooraf onderzoek naar het gebied waar je gaat wandelen. Is er voldoende drinkwater beschikbaar of heb je een filtersysteem nodig? Met een beetje voorbereiding is in de bergen aan drinkwater geen gebrek!


Zo begin je aan een huttentocht

Als je voor het eerst op huttentocht gaat, weet je misschien niet goed waar je moet beginnen. Lees dan ons artikel over alles wat je moet weten als je op huttentocht gaat. Voor inspiratie bekijk je deze vijf mooie tochten in de Alpen. En ook als je met kinderen op huttentocht gaat, ben je bij Bever aan het juiste adres. Hoe jouw tocht door de bergen er ook uit gaat zien, we helpen je graag met het voorbereiden!


Meer inspiratie



Door Laura Heemskerk • Bijgewerkt 17-09-2024

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.