vrouwelijke wandelaar filtert water uit een natuurlijke waterbron

Hoe filter je water tijdens een meerdaagse trektocht?

Als je graag de wildernis verkent, weet je hoe belangrijk het is om toegang te hebben tot schoon drinkwater. Gelukkig zijn er allerlei manieren om water te filteren en vervelende ziektekiemen buiten de deur te houden. Lees hier alles wat je moet weten over het filteren en zuiveren van water!

Of je nu gaat kamperen, wandelen of een avontuurlijke trektocht maakt: schoon drinkwater is essentieel. Je wilt geen onnodige kilo's met je meeslepen, dus is het slim om je drinkwater uit beschikbare waterbronnen te halen. In dit blog vertellen we je precies hoe je de juiste waterbron kiest, welke soorten waterfilters er zijn, en hoe je de juiste kiest voor jouw buitenavontuur!

 

Ga direct op deze pagina naar:

Het verschil tussen water filteren en water zuiveren

Hoewel mensen vaak de termen "water filteren" en "water zuiveren" door elkaar gebruiken, zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee.

 

Water filteren houdt in dat je fysieke onzuiverheden uit het water haalt, zoals vuildeeltjes, zand, roest en bepaalde micro-organismen. Dit gebeurt door filters van materialen zoals koolstof, keramiek of glasvezel te gebruiken. Deze filters vormen een barrière die de onzuiverheden tegenhoudt. Dit is erg effectief om zichtbare deeltjes te verwijderen en de helderheid van het water te verbeteren. Sommige filters verminderen ook bepaalde onaangename smaken en geuren.

 

Aan de andere kant verwijst water zuiveren naar het proces waarbij microbiologische en chemische verontreinigingen uit het water worden verwijderd of verminderd. Dit betekent dat je bacteriën, virussen, parasieten en andere schadelijke micro-organismen die ziekten kunnen veroorzaken, doodt, inactief maakt of uit het water haalt. Er zijn verschillende technieken om water te zuiveren, waar we later meer over vertellen. Het doel van waterzuivering is om te voorkomen dat ziekten worden overgedragen.



Bever-tip: combineer het filteren en zuiveren

Je kunt het beste beide processen combineren om water van hoge kwaliteit te verkrijgen dat vrij is van zichtbare onzuiverheden en schadelijke micro-organismen. Op die manier kun je genieten van schoon en veilig drinkwater tijdens je buitenavonturen!



Betrouwbare waterbronnen: hier let je op

Wanneer je buiten bent, is het van groot belang om te weten hoe je veilig water kunt drinken. Zelfs in water dat er schoon uitziet, kunnen micro-organismen, chemicaliën en zware metalen zitten. Deze kunnen in het water terechtkomen door verschillende bronnen, zoals ontlasting van mens en dier, karkassen, menselijk afval en industriële vervuiling.

 

De veiligheid en zuivering van het water is afhankelijk van de omgeving waarin je je bevindt. In onbewoonde gebieden is de natuurlijke kans op ziekteverwekkers in het water meestal kleiner dan in bewoonde gebieden.

 

Toch kunnen micro-organismen overal voorkomen. Daarom is het verstandig om altijd water te zuiveren: zelfs als het rechtstreeks uit een ongerepte bergstroom komt. Kies daarom een zuiveringsmethode die parasieten, eencellige organismen en bacteriën verwijdert.

 

Daarnaast moet je ook uitkijken voor water dat mogelijk vervuild is met chemicaliën en zware metalen. Deze verontreinigingen worden meestal veroorzaakt door industriële vervuiling, maar kunnen ook afkomstig zijn van menselijk afval, zoals vuilnis en rioolwater. Als water in aanraking is gekomen met dorpen, steden en industrie, gebruik je het beste speciale filters die ook chemicaliën en zware metalen verwijderen.

 

Het is verstandig om vooraf wat onderzoek te doen naar het gebied waar je naartoe gaat. Zo kun je je alvast oriënteren op de verschillende waterbronnen. Dit helpt je bij het kiezen van de juiste filtermethode, zodat je tijdens je hike schoon drinkwater tot je beschikking hebt.

 

Rivieren, beken en meren 

Tijdens een avontuurlijke tocht zijn rivieren, beken en meren vaak betrouwbare bronnen van water. Ze bieden meestal voldoende water om te tappen, maar het is belangrijk om selectief te zijn bij het kiezen van de juiste plek. Hier zijn een paar tips:

  • Ga voor stromend water: Als je kunt, kies dan voor stromend water boven stilstaand water. Stromend water heeft over het algemeen minder kans op verontreinigingen. Het is een goede keuze omdat het zichzelf continu ververst.
  • Let op mogelijke bronnen van vervuiling: Vermijd gebieden waar er mogelijke bronnen van vervuiling zijn, zoals veehouderijen of menselijke activiteit in de buurt. Deze bronnen kunnen bacteriën of andere verontreinigingen in het water brengen, wat een risico kan vormen voor je gezondheid.

 

Sneeuw en smeltwater

Als je trektocht je naar bergachtige gebieden brengt, kun je smeltwater en sneeuw als waterbronnen overwegen. Smeltwater van gletsjers en sneeuwvelden kan een uitstekende bron zijn van schoon drinkwater. Zorg er echter voor dat je smeltwater ver weg van mogelijke vervuiling door dieren of menselijke activiteit verzamelt. 

 

Regenwater

Tijdens je trektocht kun je ook gebruikmaken van regenwater als waterbron. Het opzetten van een regenopvangsysteem, zoals een tarp of een regenwaterzak, kan je voorzien van voldoende water tijdens periodes van regenval. Verzamel het regenwater in schone containers en zorg ervoor dat je het filtert of zuivert voordat je het drinkt.

 

Bronnen en putten

In sommige gebieden kun je natuurlijke bronnen of door mensen gegraven putten vinden. Deze kunnen betrouwbare bronnen van drinkwater zijn, maar controleer altijd de kwaliteit van het water voordat je het drinkt.


Duurzaam water filteren met LifeStraw

De LifeStraw Peak Series Straw is dé draagbare oplossing voor veilig drinkwater. Drink rechtstreeks uit beken, rivieren en meren of vul je drinkfles om ‘m onderweg te gebruiken! 


Dankzij geavanceerde filtratietechnologieën verwijdert dit handige waterfilter moeiteloos bacteriën, parasieten en microplastics uit vervuild water. En het mooiste: met een zuiveringscapaciteit van maar liefst 4.000 liter (!) vermindert LifeStraw niet alleen het gebruik van wegwerpflessen en single-use waterzuiveringsmethoden, maar draagt het ook actief bij aan het verminderen van plastic afval.

 

Bovendien steun je met de aanschaf van LifeStraw het waardevolle werk van Vestergaard, dat zich inzet voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Voor elk verkocht product krijgt een kind in nood een jaar lang toegang tot veilig water. LifeStraw levert veilig drinkwater en draagt bij aan een schonere en gezondere wereld. Wat wil je nog meer?


Verschillende manieren om water te filteren of zuiveren

Er zijn verschillende manieren om water te filteren of te zuiveren. Elke manier heeft voor- en nadelen. Houd rekening met het feit dat een filter een andere werking heeft dan een zuiveringssysteem. Om het overzichtelijk te houden benoemen we hieronder de meest voorkomende manieren om water te filteren of te zuiveren. 

Koolstof

Koolstofwaterfilters worden veel gebruikt in draagbare waterzuiveringssystemen en zijn zeer effectief in het verwijderen van verontreinigingen en het verbeteren van de smaak van water.

 

Koolstofwaterfilters werken op basis van actieve koolstof, een materiaal met een indrukwekkend absorberend vermogen. Wanneer water door het filter stroomt, worden verontreinigingen zoals chloor, pesticiden en organische stoffen aangetrokken tot het oppervlak van de koolstof. Deze schadelijke stoffen blijven achter in de poriën van de koolstof, waardoor het gefilterde water schoon en gezond is om te drinken.

 

Naast het verwijderen van verontreinigingen verbeteren koolstofwaterfilters ook de smaak van water. Ze verminderen nare geuren en smaken, waardoor je kunt genieten van fris en verkwikkend water, zelfs als je het uit een natuurlijke bron haalt.

 

Veel koolstoffilters zijn ontworpen als draagbare flessen of waterzakken met ingebouwde filtersystemen. Je kunt water direct uit een rivier of meer verzamelen en het door het filter laten stromen, zonder dat je chemische behandelingen of koken nodig hebt.

 

Hoewel koolstofwaterfilters effectief zijn in het verwijderen van veel verontreinigingen, is het belangrijk om te onthouden dat ze niet alle micro-organismen kunnen elimineren. In gebieden waar waterbronnen mogelijk besmet zijn met bacteriën en virussen, is het raadzaam om een filter te kiezen dat ook deze ziekteverwekkers kan verwijderen.


iemand schenkt gekookt water uit een Jetboil in een mokje

Koken

Het koken van water is een van de oudste en meest betrouwbare methoden om water te zuiveren, en het is ook heel eenvoudig. Door water aan de kook te brengen en het een tijdje te laten doorkoken, worden de meeste bacteriën, virussen en parasieten gedood.

 

Om water effectief te zuiveren door te koken, moet het minstens één minuut ononderbroken koken. Houd er rekening mee dat op grote hoogte, waar het kookpunt van water lager is, wordt aanbevolen om het water drie minuten te laten doorkoken.

 

Het koken van water is vooral handig tijdens kamperen, wandeltochten of noodsituaties wanneer je geen toegang hebt tot andere waterzuiveringsmethoden of hulpmiddelen. Het enige wat je nodig hebt, is een hittebron en een geschikte pot of pan om het water in te koken. Laat het gekookte water wel goed afkoelen! 

 

Hoewel het koken van water een betrouwbare methode is om microbiologische verontreinigingen te verwijderen, moet je weten dat het geen chemische verontreinigingen kan elimineren. Als je vermoedt dat je water ook chemische verontreinigingen bevat, is het verstandig om aanvullende zuiveringsmethoden te gebruiken. Ook verwijdert het koken geen fysieke vervuiling, zoals bijvoorbeeld zand en vuildeeltjes. 

Chemische waterzuivering

Chemische waterzuivering is een handige methode om water tijdens wandel- of trektochten te zuiveren. Het maakt gebruik van waterzuiveringstabletten of vloeistoffen met chloor of jodium om bacteriën, virussen en parasieten te doden. Volg eenvoudigweg de instructies op de verpakking om het water veilig te maken om te drinken. Deze methode van waterzuivering is compact en lichtgewicht, en vereist geen speciale apparatuur vereist. Het is echter belangrijk om te beseffen dat chemische waterzuivering geen bescherming biedt tegen chemische verontreinigingen. Als je vermoedt dat het water chemische verontreinigingen bevat, gebruik dan aanvullende zuiveringsmethoden. Ook helpt een chemische waterzuiveraar niet tegen fysieke vervuiling van water. 

UV-filter

Een draagbaar UV-filter is ontworpen om onderweg water te zuiveren. Het werkt door water in een fles of container te doen, het UV-licht aan te zetten en het water enkele minuten aan het licht bloot te stellen. Het UV-licht beschadigt het DNA of RNA van micro-organismen, waardoor ze onschadelijk worden. Na de behandeling is het water gezuiverd en veilig om te drinken. Het filter is handig voor avonturiers die betrouwbaar drinkwater nodig hebben, maar het verwijdert geen chemicaliën of sedimenten. Het is dus geschikt voor water wat al relatief helder is of kan worden gebruikt nadat fysieke vervuiling uit het water gefilterd is. 

Soorten waterfilters en -zuiveraars

1. MSR Guardian Purifier

Pompfilter met een hollow fibre filter

Het MSR Guardian Waterfilter is een geavanceerd en betrouwbaar waterfilter, speciaal ontworpen voor veeleisende buitenavonturen. Het filter werkt snel en eenvoudig, en is zelfreinigend, waardoor je geen gedoe hebt met schoonmaken.

Plaats eenvoudig de buis in het water dat je wilt zuiveren en pomp moeiteloos schoon water in een drinkfles of container die je eraan bevestigt. Het filter houdt 100% van de bacteriën en 99,9999% van de virussen tegen. Als extra zekerheid kun je 5 druppels zuiveringsoplossing per liter water toevoegen.


Met een snelheid van 2,5 liter water per minuut zuivert de MSR Guardian snel genoeg drinkwater. Daarnaast is het filter duurzaam en bestand tegen verstoppingen, waardoor je er lang plezier van hebt.

  • Filtermethode: Handpomp 
  • Gewicht: 490 gram
  • Beste gebruik: Kamperen, reizen, trekking

Voordelen: makkelijk uit ondiepe waterbronnen pompen, zelfreinigend filter, redelijk snel een flinke hoeveelheid schoon water 

Nadelen: vrij groot filter wat relatief veel ruimte kan innemen in je tas, prijzig 


2. Katadyn Pocket Waterfilter

Keramisch filter

Het Katadyn Pocket Waterfilter is een compact en robuust waterfilter dat ideaal is voor avonturiers die op zoek zijn naar betrouwbaar en veilig drinkwater. Dit filter maakt gebruik van een keramisch filter om bacteriën, protozoa en zelfs sommige virussen effectief uit het water te verwijderen. Het heeft een indrukwekkende filtercapaciteit van maar liefst 50.000 liter, waardoor het een duurzame keuze is voor langdurig gebruik in veeleisende omstandigheden. Het Pocket Waterfilter is eenvoudig in gebruik en kan tot 1 liter water per minuut filteren, waardoor je snel toegang hebt tot veilig drinkwater. Met een stevige constructie en een handig draagtasje is dit filter geschikt voor backpacken, kamperen en trektochten in de wildernis.

  • Filtermethode: Handpomp
  • Gewicht: 550 gram 
  • Beste gebruik: Kamperen, reizen, trekking

Voordelen: duurzaam, makkelijk te reinigen, grote filtercapaciteit 

Nadelen: prijzig, vrij groot, relatief zwaar


3. Lifestraw Peak Series Personal Water Filter

Hollow fibre filter

LifeStraw is een innovatief waterfilter waarmee je veilig water kunt drinken, waar je ook bent. Dankzij het compacte ontwerp is dit filter eenvoudig mee te nemen tijdens wandelingen, kampeertrips en avontuurlijke reizen naar afgelegen gebieden. Het functioneert als een groot rietje, waarmee je direct uit meren, rivieren en beekjes kunt drinken, zonder je zorgen te maken over bacteriën, parasieten of andere verontreinigingen! Het filter verwijdert maar liefst 99,999999% van de bacteriën, 99,999% van de parasieten en 99,999% van de microplastics, slib, zand en vertroebeling. Zo kun je onbezorgd genieten van schoon en veilig drinkwater tijdens je buitenavonturen. 

  • Filtermethode: rechtstreeks uit waterbron drinken
  • Gewicht: 65 gram 
  • Beste gebruik: Kamperen, reizen, trekking

Voordelen: extreem lichtgewicht, makkelijk mee te nemen, betaalbaar 
Nadelen: het filter zuivert tijdens het drinken, je kunt ongefilterd water niet verwerken en bewaren voor later gebruik.


4. Care Plus Hadex

Chemische waterzuiveraar

Care Plus Hadex is een waterdesinfectiemiddel wat water veilig maakt om te drinken. Het bevat natriumhypochloriet en doodt bacteriën en virussen. Voeg tijdens gebruik de juiste hoeveelheid druppels toe aan het water, wacht 30 minuten en het water is veilig om te drinken! Het heeft een lange houdbaarheid en is handig voor noodsituaties en reizen. Het middel beschermt echter niet tegen fysieke vervuiling, dus het is verstandig om Care Plus Hadex te gebruiken in combinatie met een ander type waterfilter!

  • Filtermethode: chemische waterzuiveraar 
  • Gewicht: 50 gram
  • Beste gebruik: Reizen, trekking

Voordelen: schakelt schadelijke bacteriën uit, lichtgewicht, makkelijk meeneembaar

Nadelen: je moet 30 minuten wachten tot je het water kunt drinken, water heeft een lichte chloorsmaak, verwijdert geen fysieke vervuiling zoals zand en vuildeeltjes  


5. Platypus GravityWorks 2L Waterfilter

Gravitatie waterfilter

Het Platypus GravityWorks 2L Waterfilter is een handig filtersysteem voor je outdoor-avonturen. Het maakt gebruik van zwaartekracht om water te filteren zonder pompen. Vul de "vuile" reservoirzak, hang deze hoger dan de "schone" zak en laat de zwaartekracht het werk doen. Het filter verwijdert bacteriën, protozoa en sediment. Met een filtratiecapaciteit van 1,5 liter per minuut is het snel en efficiënt. Het filter is lichtgewicht, compact en maakt geen gebruik van chemicaliën of batterijen. Ideaal voor backpackers en kampeerders die betrouwbaar drinkwater willen, zelfs in afgelegen gebieden.

  • Filtermethode: Zwaartekracht
  • Gewicht: 325 gram 
  • Beste gebruik: Kamperen, reizen, trekking

Voordelen: grote hoeveelheden in een keer filteren, de zwaartekracht doet het werk, filterelement kan vervangen worden 

Nadelen: moeilijk te vullen als het water laag staat, je moet het filter ergens kunnen ophangen, het filterelement moet regelmatig afgespoeld worden met schoon water


6. Steripen Adventurer Opti Waterfilter

UV-waterzuivering

De Steripen Adventurer Opti Waterfilter is een draagbaar waterzuiveringssysteem dat UV-lichttechnologie gebruikt om water te desinfecteren. Het compacte apparaat is speciaal ontworpen voor buitenliefhebbers en reizigers! Het werkt door de waterfles te vullen, de Steripen in het water te dompelen en het UV-licht in te schakelen. Het UV-licht doodt ziekteverwekkers door hun DNA te beschadigen. De Adventurer Opti heeft een ingebouwde sensor die de waterkwaliteit controleert en de juiste dosis UV-licht afgeeft. Het filter is snel, lichtgewicht en effectief tegen bacteriën, virussen en protozoa. Het verwijdert echter geen sediment of chemicaliën. 

  • Filtermethode: UV-licht 
  • Gewicht: 103 gram 
  • Beste gebruik: Huttentochten, kamperen, reizen, trekking

Voordelen: werkt relatief snel, hoeft niet schoongemaakt te worden, doodt ziekteverwekkers, lichtgewicht en klein 
Nadelen: verwijdert geen fysieke vervuiling zoals zand of vuildeeltjes, heeft batterijen nodig, kan geen grote hoeveelheden tegelijk zuiveren


Op kampeeravontuur met Bever

Heb je toch liever persoonlijk advies van een Buitenexpert? Kom dan eens langs in één van onze winkels. Onze Buitenexperts kijken en denken graag met je mee! Zo weet je zeker dat je met een geschikt waterfilter op pad gaat. Kijk op onze verzamelpagina over lichtgewicht kamperen voor meer tips over meerdaagse trektochten. 

Meer inspiratie



Door Laura Heemskerk • Bijgewerkt 12-03-2024

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.