Een man staat in de bergen

Dit zijn de 5 mooiste huttentochten in Europa

Wil je op huttentocht in Europa en krijg je keuzestress van de talloze, spectaculaire routes? We schieten te hulp! Dit zijn onze favoriete huttentochten in onder meer Zwitserland, de Dolomieten en Noorwegen.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: een huttentocht is een geweldige wandelvakantie. Je daagt je zelf uit, ziet meer van een gebied dan tijdens een dagtocht en kunt volledig ontsnappen aan het ‘normale’ leven.

 

Bij het kiezen van een huttentocht is het belangrijk om een route uit te zoeken die aansluit bij jouw ervaring en conditie. Meer over het plannen van een huttentocht, het reserveren van hutten en een handige paklijst vind je in onze beginnersgids voor huttentochten. Ga je voor het eerst een huttentocht maken? Check dan ons blog met huttentochten voor beginners en gezinnen.

 

Ga op deze pagina direct naar:

  1. Huttentocht Italië (Dolomieten): Alta Via 1
  2. Huttentocht Zwitserland: Tour du Muverans
  3. Huttentocht Noorwegen: Lysefjorden Rundt
  4. Huttentocht Slovenië: dwars door Triglav National Park
  5. Huttentocht Frankrijk: GR5 Haute-Savoie

Twee vrouwen met backpacks lopen naar een berghut


1. Huttentocht Dolomieten (Italië): Alta Via 1

Lengte: 8-10 dagen

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Beginpunt en eindpunt: Lago di Braies – Belluno

Afstand: 120 kilometer

Hoogtemeters: ±7000 m

Beste tijd: juli – september

 

Een Alta Via (Höhenweg in het Duits) is een pad dat zoveel mogelijk boven de boomgrens loopt. In de Dolomieten vind je tien van deze routes. De Alta Via 1-huttentocht is de klassieker en doorkruist de Dolomieten van noord naar zuid. Deze route is adembenemend mooi, maar ook redelijk bekend en daardoor wat drukker.

 

De Alta Via 1 biedt verschillende route-opties, waaronder een via ferrata op de laatste etappe. Als je een gemiddelde bergwandelaar bent, kies je liever voor de relatief makkelijke ‘gewone’ route. De Alta Via 1 is goed aangegeven en de etappes zijn niet al te lang. Onderweg kijk je uit op silhouetten van de hoogste bergtoppen van de Alpen, idyllische weiden en spiegelende alpenmeren. Wandeldagen sluit je af in rustieke berghutten, waar je volop geniet van de Italiaanse keuken.

 

Tip van Buitenexpert Björn: “De Alta Via 1 is een van de mooiste routes die ik heb gelopen. Omdat deze huttentocht populair is, moet je de hutten op tijd boeken. Vooral als je in augustus wilt lopen, doe je er goed aan er vroeg bij te zijn!”
 


Sonntagskogel bij het Großartal: een groot kruis op een bergtop in het Oostenrijkse Salzburgerland

Stevige en schone stappers

Als je een huttentocht maakt, wil je kunnen vertrouwen op je wandelschoenen. Onderhoud je bergschoenen daarom voor vertrek en zorg dat ze weer netjes in de kast belanden na je tocht. Op deze pagina leggen we stap voor stap uit hoe je jouw schoenen moet onderhouden.

 

Heb je geen zin of tijd om je schoenen te poetsen en impregneren? Bij Bever kun je nu ook je schoenen laten onderhouden! Lees hier meer over schoenverzorging bij Bever.



2. Huttentocht Zwitserland: Tour du Muverans

Lengte: 2 dagen

Moeilijkheidsgraad: middelzwaar

Beginpunt/ eindpunt: Kufstein

Afstand: 26 km

Stijging: 2.056 m

Daling: 2.065 m

Beste tijd: juni – september

 

Wie op zoek is naar een korte huttentocht in Oostenrijk voor beginners, kan z’n geluk niet op in het Kaisergebirge in Tirol. Deze 2-daagse huttentocht rond het Kaisertal is een goede kennismaking met meerdaagse wandelingen in de bergen.

 

De eerste etappe is 14 kilometer lang en begint bij de Kaiseraufstieg in Ebbs. Via deze trap met 285 treden daal je af naar het bekende Kaisertal, waar je avontuur begint. De route voert je over hellingen en rotsblokken, door mosgroen bos en voorbij lieflijke alpenweides. Onderweg word je getrakteerd op prachtige uitzichten op het Kaisermassief en overnachten doe je in het Stripsenjochhaus, op 1.577 meter hoogte. De tweede dag loop je 12 kilometer naar de idyllische Brentenjochalm, waar melkkoeien vredig grazen en je geniet van huisgemaakte notentaart of apfelstrudel. Vanaf hier kun je te voet verder naar Kufstein of de kabelbaan naar beneden pakken.


Een persoon wijst naar een hut in het dal

Huttentocht met hond

Wie graag zijn hond meeneemt de bergen in, kan ook kiezen voor de Tour du Muverans! Houd er wel rekening mee dat je de viervoeter vrijwel overal moet aanlijnen, omdat je door beschermde natuurgebieden gaat.

 

Tips voor een huttentocht met hond:

  • Zorg dat jij én je hond fit genoeg zijn.
  • Begin met een korte tocht om te zien hoe je hond het vindt om in de bergen te zijn.
  • Controleer de regels in de regio en houd je hond indien verplicht aangelijnd.
  • Check vooraf altijd bij de hutten of honden welkom zijn. De regels verschillen per hut!
  • Neem voldoende water, eten en een honden-EHBO-kit mee.


3. Huttentocht Noorwegen: Lysefjorden Rundt

Lengte: 7 dagen

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot zwaar

Beginpunt / eindpunt: Vinddalen / Preikestolen

Afstand: 104 kilometer

Hoogtemeters: ±6500 m

Beste tijd: juni – september

 

De Lysefjorden Rundt is een huttentocht in Noorwegen vol hoogtepunten. De route leidt je rondom de Lysefjord in Ryfylke, langs de wereldberoemde Preikestolen, Kjerag en Flørli. Je wandelt over soms uitdagend terrein, voorbij authentieke boerderijen, langs ravijnen en kliffen en door weelderige bossen. De route is duidelijk gemarkeerd en bewegwijzerd en onderweg slaap je in verschillende soorten hutten. De aanbevolen richting is van Vinddalen naar Preikestolen, maar je kunt de tocht ook in tegengestelde richting lopen.

 

Een huttentocht in Noorwegen is een andere ervaring dan in de Alpen. Doordat de bomengrens lager ligt, voelt het landschap snel alpien, ondanks de minder hoge toppen. In de zomer wordt het bovendien nauwelijks donker, waardoor je huttentocht al snel sprookjesachtig aanvoelt. Het grootste verschil zit ‘m in de hutten. In heel Noorwegen vind je er meer dan 500, waarvan bemande hutten redelijk duur zijn in vergelijking met de Alpen. De meeste hutten zijn echter onbemand. Je kunt bij Den Norske Turistforening (DNT) een sleutel huren waarmee je van hut naar hut gaat. Een groot avontuur! Op de website van de NKBV leer je meer over huttentochten in Noorwegen.


Een smal pad in de bergen bij het Stubaital in Oostenrijk

4. Huttentocht Slovenië: dwars door Triglav National Park

Lengte: 5 dagen

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot zwaar

Beginpunt / eindpunt: Stara Fuzina (Meer van Bohinj)

Afstand: 58,5 kilometer

Hoogtemeters: ±3600 m

Beste tijd: juli – september

 

Wil je meer zien van de unieke pracht van de Julische Alpen, dan is een huttentocht in Slovenië een geweldige optie. Deze 4-daagse huttentocht in Triglav National Park biedt adembenemende uitzichten op het Meer van Bohinj, de imposante Triglav en de sprookjesachtige Vallei van de Zeven Meren.

Dagelijks loop je op deze tocht zo’n 15 kilometer over goed onderhouden paden. Hoewel het natuurlijk een huttentocht blijft en je fit genoeg moet zijn, is het terrein niet technisch van aard. Onderweg slaap je in verschillende knusse berghutten: Vadnikov dom na Velem polju (1817 m), Koča na Doliču (2151 m), Koca pri Triglavskih jezerih (1685 m) en Dom na Komni (1520 m). Ter voorbereiding kun je op deze Sloveense website checken of er trails gesloten zijn.

 

Deze huttentocht is gemarkeerd als gemiddeld tot zware wandeling. Op Book a Trekking vind je een iets lichtere variant van de route. Check voor een makkelijke huttentocht in Slovenië ook onze tip voor een huttentocht in Slovenië met kinderen. Ben je een ervaren bergwandelaar en valt klimmen ook binnen je expertise? Dan kun je ervoor kiezen om je tocht juist avontuurlijker te maken en Mount Triglav te beklimmen op de route.


De helderblauwe Schlegeis Stausee, omringd door besneeuwde bergtoppen


Buitenexpert Dominique met een rode hardshell van Patagonia aan

Paspoort Buitenexpert

Naam: Felix

Functie: Buitenexpert bij Bever Pijnacker


‘De Inntaler Höhenweg vind ik met stip de mooiste huttentocht in Oostenrijk’

Buitenexpert Felix: ‘De Inntaler Höhenweg in Oostenrijk slingert op 2000 meter hoogte boven het Inntal, dwars door de Tuxer Alpen. Deze huttentocht is in alle opzichten een heerlijke route: fantastische uitzichten, afwisselende landschappen en in elke hut regionale gerechten om van te watertanden.

 

We liepen deze huttentocht aan het einde van het seizoen. Het was niet druk in de hutten, waardoor we de route soms voor onszelf leken te hebben! Als je aan het begin of einde van het seizoen loopt, is het wel belangrijk om de omstandigheden extra goed te checken. Je wilt niet in sneeuw lopen als je niet genoeg ervaring hebt.”

 

Check hier meer huttentochten in Oostenrijk.




5. Huttentocht Franse Alpen: GR5 Haute-Savoie

Lengte: 9 dagen

Moeilijkheidsgraad: zwaar

Beginpunt / eindpunt: Evian-les-Bains / Les Houches

Afstand: 127 kilometer

Hoogtemeters: ±8800 m

Beste tijd: juli – september

 

Misschien heb je er weleens over gelezen of de naam op een bordje gezien: GR-route. Dit zijn Grote Routepaden (Frans: Grande Randonnée). Deze wandelroutes gaan over honderden, soms zelfs duizenden kilometers en zijn gemarkeerd met herkenbare, wit-rode markeringen. In Europa vind je honderden van deze routes, waaronder de GR20 in Corsica en de GR5 van Hoek van Holland naar Nice.

 

Hoewel GR-routes niet per definitie huttentochten zijn, kunnen ze hier wel voor gebruikt worden. Zo ook de GR5, een route van in totaal 2150 kilometer, die je onder meer door de Vogezen, Jura en Franse Alpen leidt. Genoeg keuze dus op deze route, maar onze tip voor een huttentocht op de GR5 is van het Meer van Genève naar Les Houches. Deze tocht duurt ruim een week en brengt je naar de voet van de majestueuze Mont Blanc.

 

Onderweg tref je steile pieken, grillige rotswanden, verlaten almdorpjes en kraakheldere bergmeren. Onze vrienden van de NKBV beschrijven dag 5 als een van de bijzonderste, wanneer je het groen van bossen en bergweiden verruilt voor het kale maanlandschap van Massif des Dents Blanches, op bijna 2300 meter hoogte. Hierna volgt het enorme gletsjerdal van Cirque du bout du Monde, waar je wordt onthaald door het geluid van watervallen die zich in de diepte storten. Hoogtepunt na hoogtepunt, zo indrukwekkend dat je er in de berghutten en berghotels onderweg alleen maar over kunt dromen.








Buitenexpert Dominique met een rode hardshell van Patagonia aan



Buitenexpert Christian is gek op de bergen. Momenteel trekt hij door de Alpen voor zijn Prominent Peaks Project, waarbij hij al wandelend, rennend en klimmend de ultra-prominente toppen van dit uitgestrekte bergketen bedwingt.

 

Onderweg komt hij de mooiste berghutten tegen. Hij deelt zijn vijf favorieten, waarvan de eerste vier uit het project komen.


5x favoriete berghutten van Buitenexpert Christian

  • Refuge de la Pointe Percée
    "Een mooie, onlangs gerenoveerde hut, gelegen op 2164 meter. Vanaf hier heb je prachtige uitzichten op het massief van Aravis en op de Mont Blanc. In de zomer is de zonsondergang na het avondeten magisch. Deze ruime hut is heel toegankelijk en ook te bezoeken met het gezin. De aanloop is nergens moeilijk. Je kunt hier naartoe voor een dagtocht (heen en terug), als onderdeel van een rondtour, of als tussenstop om de volgende dag de Pointe Percée te beklimmen. De hut is te bereiken vanaf de Col des Annes."
  • Fridolinshütte (Tödi)
    "Deze authentieke stenen berghut in de Glarner Alpen bereik je via een stevige aanloop met een klein beetje klauteren. De Zwitserse huttenwaardin Lisa zit vol informatie en zorgt ervoor dat niemand met honger naar bed gaat (lees: het eten is overvloedig! Dat is niet in elke hut vanzelfsprekend). De hut ligt ideaal voor een beklimming van de Tödi (alpinisme), maar ook een rondwandeling in combinatie met een andere hut of een dagtocht naar de hut en terug is de moeite waard. De omgeving van de hut is wild, met vele hoge watervallen, indrukwekkende rotswanden en een gletsjer. Hier voel je je heerlijk ver van de bewoonde wereld!"
  • Refuge des Ecrins (Barre des Écrins)
    "Een echte alpine hut, vol met alpinisten die de volgende dag de Barre des Écrins gaan beklimmen. Je bereikt deze hut vanuit klimmersdorp Ailefroide, via een rotspad en over een eenvoudig stuk gletsjer. Er is een strak regime voor wat betreft avondeten en huttenrust. De huttenwaard geeft voor het eten de laatste informatie over de condities en de lokale kaas die op het menu staat."
  • Rifugio Federico Chabod (Gran Paradiso)
    “Een steile hike brengt je naar de hut Frédéric Chabod, het startpunt voor beklimmingen via de normaalroute en de noordwestwand van de Gran Paradiso, een bekende vierduizender. Ook als onderdeel van een rondtour is dit een aanrader! Vanuit de hut heb je een prachtig uitzicht op de Gran Paradiso.”
  • Kaunergrathütte
    “Vanuit het prachtige Pitztal loop je in 3,5 uur omhoog naar de Kaunergrathutte. Simpel en Oostenrijks gezellig, met heerlijk eten. Vanuit deze hut (2817 m) kun je veel activiteiten ondernemen, van wandelen en rotsklimmen tot alpine sneeuw- en graatbeklimmingen. De hut is een vaste uitvalsbasis voor de alpine C2-cursus rots van de NKBV. In het huttenboek lees je veel avonturen en positieve ervaringen terug. Vanuit de hut kun je doorlopen naar de Verpeilhutte en de Rifflseehutte.”




Meer wandelinspiratie



Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.