Hoe je de veters van je wandelschoenen strikt, heeft invloed op hoe lekker ze zitten. Je striktechniek kan blaren veroorzaken of voorkomen, en het anders rijgen van je veters kan verschillende pijntjes verhelpen. We leggen je uit hoe je het beste je veters strikt én geven je 6 vetertechnieken om veelvoorkomende wandelproblemen op te lossen.
Misschien heb je ‘m nog ergens op zolder liggen: je veterstrikdiploma. Dikke kans dat je die bemachtigd hebt dankzij de konijnenoortjes-methode. Je weet wel: de lussen vormen de oortjes, waarna je de konijntjes ‘elkaar laat ziet’ en ‘laat knuffelen’. Veters strikken lijkt kinderspel, maar er zit meer achter dan je denkt. Helemaal als het gaat om je wandelschoenen! Heb je tijdens je wandeling pijn aan de bovenkant van je voet, pijn in je tenen of heb je pijn in je scheenbeen bij het wandelen? Dan kan het helpen om de veters van je wandelschoenen anders te strikken.
Onze Buitenexpert Paul laat in deze video de eerste vier striktechnieken van dit lijstje zien én vertelt welke problemen ze oplossen.
Zorg ervoor dat de veters bij de bovenkant van je voet (wreef) goed strak zitten, maar niet knellen. Je mag er net geen vinger meer onder kunnen steken. Sla daarna de veters kruislings over elkaar heen en haak ze achter het eerstvolgende haakje. Ga van bovenlangs het haakje naar onderen, dit houdt de veters strak. Kruis de veters opnieuw om naar het volgende haakje te gaan. Herhaal dit tot je bovenaan de schoen bent. Dan leg je een (dubbele) knoop.
Je wilt er altijd voor zorgen dat je voet precies strak genoeg zit in de schoen. Gaan je tenen of de onderkant van je voet tintelen? Dan zitten je veters te strak. Schuif je, bijvoorbeeld tijdens het afdalen, naar voren in je schoen? Of glip je telkens uit je hiel? Dan zitten je veters te los.
Tijdens een tocht waar je veel stijgt en daalt, bijvoorbeeld een huttentocht, is het heel normaal om de veters van je wandelschoenen meerdere malen opnieuw te strikken. Bij het stijgen wil je namelijk je schenen en hiel iets meer vrijheid geven, zodat ze goed de hellingshoek kunnen maken. Je veters mogen dan wat losser zitten. Ga je echter aan de afdaling beginnen, dan wil je juist dat je hiel stevig vastzit in de schoen, zodat je voet niet naar voren schuift. Strik tijdens het dalen daarom je schoenveters weer strakker vast.
Hoewel het heel erg aan de schoen ligt hoe lang een veter moet zijn, kun je grofweg aannemen dat je 10 cm veter nodig hebt per haak of oog van de schoen, plus nog eens 10 cm extra. Heb je 7 oogjes aan elke kant? Dan heb je dus een veter van 150 cm nodig.
Dit is natuurlijk maar een vuistregel. Het beste kun je de huidige veter in je schoen even opmeten zodat je zeker weet dat je de juiste lengte koopt.
Heb je nieuwe veters nodig? Ook schoenveters voor je wandelschoenen vind je bij Bever, net als Salomon Quick Lace-veters. Leer hier hoe je Quick Laces vervangt.
Krijg je snel blaren, slipt je hiel weg of heb je pijn in je schenen? De juiste vetertechniek kan de oplossing zijn voor je wandelklachten. We zetten zes vetertechnieken voor je op een rij.
Een hiel die wegslipt, kan vervelende blaren opleveren. Als je merkt dat dit gebeurt, is het belangrijk dat je de eerste haakjes na de vaste oogjes strakker trekt. Dit zijn dus de haakjes die net in de hoek van de schoen zitten. Om ervoor te zorgen dat de veter niet losgaat terwijl je aan het strikken bent, kun je de chirurgenknoop gebruiken. Je begint met een normale knoop, maar in plaats van één keer, wikkel je de veters twee keer om elkaar heen. De veters verliezen op deze manier hun spanning niet meer.
Wanneer je pijn hebt aan de bovenkant van je voeten, je wreef, kan het helpen om daar wat spanning weg te nemen. Je doet dit door de middelste oogjes van de schoen niet kruislings, maar recht in te veteren. Je wreef krijgt hierdoor wat meer ruimte.
Wanneer je schoenen te smal aanvoelen bij de tenen, kan het verlichting bieden om je veters een oogje later in te rijgen. Het voorste deel van je schoen krijgt hierdoor meer ruimte, waardoor de pijn in je tenen minder zou moeten worden.
In lage wandelschoenen heb je geen haakjes waarmee je je hiel beter kunt vastzetten. Maar ook hier is het belangrijk dat je hiel goed vastzit om blaren te voorkomen. Je doet dit door de laatste twee oogjes recht (dus niet kruislings) in te veteren. Hierdoor ontstaat er een lus. Vervolgens kruis je het einde van de veters en rijg je ze door deze lussen heen. Dankzij deze lus blijven je veters extra goed zitten wanneer je ze strikt en zullen ze niet hun spanning verliezen door de dag heen.
Heb je tijdens het hardlopen ook wel eens last van een wegslippende hiel? Deze striktechniek werkt ook voor je hardloopschoenen!
Wanneer je tenen te lang knellen bij de nagel, kan je nagel zwart worden en eraf vallen. Dat wil je natuurlijk niet. Met deze vetertechniek kun je de druk op je grote teen verminderen. Je rijgt een van de veters direct van het eerste oogje (dit oogje moet aan de kant zitten van je pijnlijke teen), naar de laatste. Deze directe verbinding zorgt ervoor dat de neus van de schoen een beetje omhoog komt en extra ruimte geeft. De andere kant van de veter rijg je door alle overgebleven oogjes heen.
Bij hoge wandelschoenen kun je last krijgen van je scheenbeen. Je schoen zit hier dan te strak. Je kunt dit probleem verhelpen door de haakjes van je schoenen van boven naar beneden te veteren. Je brengt de veters kruislings direct van de oogjes naar het bovenste haakje. Vervolgens kruis je ze weer, om naar de een na hoogste haak te gaan. De strik komt uiteindelijk ter hoogte van je hiel.
Het veteren en strikken van je schoenen is een vak apart en voor iedere voet anders. Probeer een aantal verschillende technieken uit om te zien welke het beste bij jou past. Bovendien is het niet ongewoon om je schoenen opnieuw (en anders) te strikken tijdens een wandeling, vooral tijdens het stijgen en dalen.
Blijven je schoenen knellen en pijn doen? Dan passen je wandelschoenen misschien toch niet bij jouw voeten en doe je er goed aan de juiste schoen te vinden. We helpen je daar graag bij in een Bever-winkel bij jou in de buurt. Onze Bever Buitenexperts staan voor je klaar om je persoonlijk te adviseren op basis van een uitgebreide 3D-voetanalyse en jouw verhaal. Vervolgens probeer je wat schoenen op ons parcours. Zo ga je altijd naar buiten met de perfecte schoen voor jouw voeten en wandelavonturen.
Ben je een hardloper? Check dan ook onze vetertechnieken voor hardloopschoenen.