Twee mensen zitten in een klapstoel naast een auto met daktent

De complete gids voor succesvol kamperen met een daktent

Kamperen met een daktent is niet zomaar een avontuur. Het is een levensstijl die steeds meer reizigers en avonturiers omarmt. Het is dé manier voor een weekend in de natuur, een lange autoreis of gewoon als je wilt slapen onder de sterren—hoog en droog boven de grond. In deze gids nemen we je mee in de wereld van kamperen op nieuwe hoogtes.

 

Je rijdt een bosweg op, het zonlicht flikkert tussen de bomen door. Je parkeert je auto, stapt uit, klapt de ladder uit… en voor je het weet zit je met een kop koffie op het dak van je auto te genieten van het uitzicht. Dát is kamperen met een daktent.




Een vrouw knuffelt een hond in een daktent op een auto

Daktentkamperen: wat is het eigenlijk?

Een daktent is een handige tentconstructie die je monteert op het dak van je auto (of camper, daarover straks meer). Je vouwt ‘m open zodra je aankomt op je bestemming en voilà: je slaapplaats staat. Geen haringen. Geen scheerlijnen. Geen nat gras onder je matje. En die enge beesten? Die blijven lekker op afstand.



De voordelen van kamperen met een daktent

De populariteit van daktentkamperen is de laatste jaren enorm gegroeid. En dat is niet voor niets. We zetten de voordelen op een rij:

  • Altijd een bed bij de hand. Sorry, op dak. Je kunt stoppen waar je wilt, zolang je voertuig stevig en vlak staat. Parkeer, klap uit, slaapzak erin en klaar is Kees.
  • Geen last van natte grond of nieuwsgierige kruipers. Hoog en droog slapen betekent minder beestjes en meer rust. En met deze tips om jezelf te beschermen tegen insecten ben je helemaal goed voorbereid.
  • Daktenten zet je snel op. De meeste modellen zijn binnen 5 minuten klaar. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je in tijdnood komt.
  • Comfortabel kamperen. Veel daktenten zijn voorzien van een stevig matras, ventilatievensters en vaak ook insectengaas.

Voor doorgewinterde kampeerders is het vooral de mobiliteit die het verschil maakt. Zo vertelt Beverexpert Charlotte hoe geweldig kamperen met een daktent is. Je zet je spullen achterin, rijdt weg en stopt waar het goed voelt. Van een afgelegen fjord in Noorwegen tot een festivalweide in de Ardennen: je hebt alles bij je om meteen te kunnen overnachten. Je bent minder afhankelijk van voorzieningen en hebt geen vaste standplaats. Je daktent en eenvoudige kampeeruitrusting is alles wat je nodig hebt. Die vrijheid? Onbetaalbaar.


Twee slaapzakken in een daktent in het ochtendlicht

Bewust daktentkamperen doe je zo

Kamperen met een daktent geeft je toegang tot plekken die anderen misschien nooit zullen zien. Juist daarom is het belangrijk om respectvol met die natuur om te aan. Laat de plek schoner achter dan je ‘m aantrof en gebruik een afvalzak voor je vuilnis. Hoe mooi de plekken ook zijn, vermijd kamperen in beschermde gebieden of privéterrein zonder toestemming. Lees hier over de 7 principes van Leave No Trace voor jouw buitenavontuur.



Even praktisch: zo werkt het

Voor wie net begint, is het even wennen aan het idee. Slapen boven op een auto? Maar geloof ons: na één nacht ben je verkocht. Zeker als je midden in de natuur wakker wordt met uitzicht op de bergen, een meer of gewoon de weilanden in de Achterhoek.

 

Het opzetten en inklappen is verrassend simpel en je ligt binnen een paar minuten languit in je tent. Een kleine schets van hoe zo’n voorbereiding eruitziet:

1. Aankomen op de plek van bestemming

Misschien heb je een knusse natuurcamping gevonden of een mooie wildkampeerplek. Kies een plek waar je ’s ochtends wakker wordt met mooi uitzicht en zet de auto waterpas.

2. Daktent openen

Vergrendelingen los, ladder uitschuiven en… hop, daar klapt de tent zichzelf al open. De meeste daktenten werken met een scharnier- of gasveermechanisme, waardoor ze letterlijk in een paar seconden zijn uitgeklapt. Sommige modellen hebben een extra afdekhoes of regenhoes die je van tevoren losmaakt.

3. Slapen zonder opmaken

Het matras ligt al klaar en in veel daktenten kun je je slaapzak en kussens gewoon laten liggen. Heb je het snel koud? Een thermodeken of isolerende lakenzak doet wonderen tijdens frisse nachten.

4. Zon onder, boek erbij (of sterrenkijken!)

De tent staat, tijd om te ontspannen. Je hebt de lamp al opgehangen aan de tentlus en opent een boek. Is het een heldere nacht? Trek een warme fleece aan en geniet van de sterrenhemel.

5. Inklappen en weer door

Inpakken gaat net zo snel als opzetten. Je klapt de tent dicht, schuift het trapje in, trekt het doek eroverheen en vergrendelt alles met een kaar stevige clips. In een paar minuten ben je alweer klaar voor de volgende bestemming.

 

Gebruik handige opbergsystemen om kleine spullen op te bergen. Zo hoef je in de ochtend niet te zoeken naar je zaklamp of tandenborstel.


Een auto met daktent staat in een groene omgeving, met ernaast een man in een kampeerstoel

Zo onderhoud je je daktent

Net als andere tenten, is een daktent gemaakt om jarenlang mee te gaan. Mits je er een beetje liefde in steekt. Na een weekend in de regen of dagen vol zand en stof is het slim om je tent even op te frissen.

 

Zo houd je je daktent in goede conditie:

  • Laat je daktent altijd goed drogen voordat je ‘m opvouwt. Nat opvouwen vergroot de kans op schimmel. Is het onderweg niet gelukt? Open de daktent zodra de zon weer schijnt.
  • Reinig het doek af en toe met koud water en een zachte borstel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, want die tasten het materiaal aan.
  • Controleer je ritssluitingen, stiksels en bevestigingspunten regelmatig. Een beetje aandacht voorkomt verrassingen op je volgende reis!

Wil je zeker weten dat je jouw daktent goed verzorgt? Lees hier meer over het schoonmaken en impregneren van je tent.



Past een daktent op jouw auto?

In veel gevallen is het antwoord: ja. De meeste auto's zijn geschikt voor een daktent, zolang je rekening houdt met een paar belangrijke punten.

 

Allereerst is het belangrijk dat je auto voorzien is van dakdragers met voldoende draagvermogen. Let hierbij vooral op het dynamisch draagvermogen (het gewicht dat je auto aankan tijdens het rijden). Dat is meestal tussen de 50 en 100 kilo, afhankelijk van het merk en model. Het statisch draagvermogen, als je stilstaat en in je tent slaapt, ligt gelukkig een stuk hoger.

 

Een paar dingen om in gedachten te houden:

  • Daktenten zijn lichter dan je denkt. De meeste wegen tussen de 45 en 75 kilo. Zelfs compacte auto’s kunnen dus vaak een geschikte tent dragen.
  • Kleine auto? Geen probleem. Sommige daktenten zijn speciaal ontworpen voor kleinere voertuigen. Dankzij het smalle ontwerp houd je zelfs ruimte over op je dak.
  • SUV of stationwagen? Deze auto's hebben vaak al stevige dakrails en genoeg ruimte voor een middelgrote tot ruime tent.
  • Als je een camperbus of 4x4 hebt, heb je keuze uit grotere modellen. Zo creëer je nog meer leefruimte.

Twijfel je of jouw auto geschikt is? Kom gerust langs in onze Bever-winkel in Houten. Hier staan onze collectie daktenten en bijbehorende accessoires voor je uitgesteld. We helpen je graag om de juiste combinatie van auto, dakdragers en daktent te vinden. Zo weet je zeker dat je veilig én zorgeloos op pad gaat.



Waar overnacht je onderweg?

Tijdens een spontane roadtrip of meerdaagse vakantie is het soms even zoeken, maar het vinden van een goede slaapplek is tegenwoordig zo geregeld. Dankzij een aantal handige apps en platforms ontdek je in een paar klikken waar je je daktent mag uitklappen.

Een paar handige apps voor daktentkampeerders:

  • Park4Night: de klassieker onder avonturiers die met een auto of camper op pad gaan. Je vindt allerlei plekken, van rustige bosplaatsen tot kleine natuurcampings, inclusief reviews, foto’s en tips van andere reizigers.
  • Campercontact: oorspronkelijk gericht op campers, maar net zo bruikbaar met een daktent. Je filtert op voorzieningen, locatie of type terrein. Erg fijn als je af en toe water of stroom nodig hebt.
  • Campspace: hier vind je unieke microcampings en privéterreinen. Vaak bij mensen in de achtertuin, op een boerderij of midden in het bos. Kleinschalig en ideaal voor wie niet van de massa houdt.
  • iOverlander: voor de avonturiers die écht off-grid willen. Deze app is populair onder overlanders en 4x4-rijders, met wilde kampeerplekken, waarschuwingen en reistips wereldwijd.
  • Natuurkampeerterreinen: via de website van Stichting De Groene Koepel vind je ruim 130 natuurcampings in Nederland. Geen toeters en bellen. Wel rust, ruimte en bosuilen op de achtergrond.

Wil je zeker weten een mooie plek bemachtigen? Download kaarten of sla favoriete plekken op voor offline gebruik. Vooral als je van plan bent om de wifi-wereld even achter je te laten.


Een auto rijdt op een verharde weg, omgeven door groen

Wat maakt kamperen met een daktent nóg makkelijker?

Een daktent zorgt al voor flink wat gemak (en uitzicht!), maar met een paar slimme extra’s wordt je kampeerleven pas écht comfortabel. Denk aan een goede hoofdlamp voor de donkere uurtjes. Dan zie je de traptrede net wat beter. Neem een campingtafel en kampeerstoelen of krukje mee als je wat gemakkelijk wilt zitten. En vergeet niet je sneldrogende handdoek, mocht je toch een douche vinden of duik nemen. Zo houd je het licht, praktisch en vooral voor herhaling vatbaar.


Voor iedereen die droomt van slapen onder de sterren

Het maakt niet uit of je voor het eerst gaat kamperen of al seizoenenlang het liefste buiten bent. Met een daktent voeg je een flinke dosis vrijheid toe aan je avontuur. Je staat waar je wilt, hoog en droog, en hebt alles bij je wat je nodig hebt.

 

Sta je op het punt om te vertrekken? Of wil je eerst even voelen hoe zo’n tent openklapt? Kom gerust langs in een van onze Kampeerwinkels voor de laatste benodigdheden en uitgebreid advies. Dan installeer je in no-time jouw daktent en prik je een plek op de kaart. Hit the road!


Meer inspiratie


Door Philine Bernard • Bijgewerkt 14-04-2025

Cookies voor jouw ervaring

Bever.nl maakt gebruik van marketing, analytische en functionele cookies en vergelijkbare technologieën. We gebruik je cookies onder andere om advertenties te personaliseren. Ook derden en sociale netwerken kunnen cookies plaatsen via onze website. Als je op “accepteren” klikt, ga je hiermee akkoord. Je kan voorkeuren ook wijzigen en wij slaan jouw keuze twee jaar op. Direct je keuze wijzigen? Dat kan via de cookie policy button onderaan alle pagina's.