Vergeet autovakanties en vliegreizen. Maak van jouw volgende trip een avontuur en kies voor een andere vorm van reizen! Ga liften, leef je beste #vanlife of doorkruis een gebied of land te voet. We tippen 5 ideeën om origineel op reis te gaan.
Ga direct op deze pagina naar:
Het is een avontuur, het is een hashtag, het is een levensstijl: vanlife is dé manier van reizen voor vrijheidszoekers. Een omgebouwde bus of camper is je huis op wielen en brengt je waar je ook naartoe wilt. Eenmaal op bestemming heb je alle ruimte om je te concentreren op toffe activiteiten als wandelen, surfen en klimmen. Vanlife is niet enkel een manier van reizen, maar ook een stijl van leven die draait om minimalisme en verbinding met de natuur.
Een camperbus aanschaffen is een flinke uitgave. Gelukkig zijn er ook goede opties voor huren. Onder meer Goboony verhuurt elektrische camperbussen. Zo’n elektrische camper is niet alleen een klimaatvriendelijker alternatief, je kunt er ook alle milieuzones mee in, zelfs in steden.
Buitenexpert Eline heeft al de nodige bestemmingen verkend in haar huisje op wielen. “Het mooiste van reizen met een camperbus vind ik de vrijheid”, vertelt ze. “Op ieder moment kun je beslissen om naar een andere plek te gaan, zonder te hoeven plannen. In Europa ben je bovendien binnen enkele uren in een compleet andere omgeving.”
Elines tips voor reizen met een campervan:
Bij een thru-hike doorkruis je te voet een volledig land of gebied, allemaal in één of opeenvolgende seizoen(en). Het is dus eigenlijk een langeafstandswandeling door een grote regio die je in één keer voltooit. Bekende voorbeelden van thru-hikes zijn de Appalachian Trail in de Verenigde Staten, de Camino de Santiago in Spanje en de GR20 in Corsica.
Een thru-hike neemt vaak weken of zelfs maanden in beslag, waardoor je loskomt van het ‘normale’ leven en volledig opgaat in de natuur. Deze intensieve manier van reizen is niet voor iedereen weggelegd; een thru-hike vraagt om een goede conditie, een gedogen voorbereiding, de juiste uitrusting en flink wat doorzettingsvermogen. Maar laat je niet afschrikken. Met de juiste voorbereiding is thru-hiking een geweldig avontuur, waarbij je natuur ervaart als nooit tevoren. Onderweg ontmoet je bovendien vaak andere wandelaars, waardoor je volop ‘trail magic’ ervaart. Een avontuur om nooit te vergeten!
Beginnerstip: pak je rugzak in en maak eerst een kleine trekking in Europa of ga op micro-adventure in de Benelux. Zo kun je wennen aan het principe van thru-hiking zonder direct in het diepe te springen. Benieuwd hoe je je voorbereidt op een thru-hike, welke spullen je nodig hebt en welke routes geschikt zijn voor jouw eerste keer? Lees hier alles over thru-hiking.
Misschien een open deur, maar te leuk om niet op te nemen in deze lijst: treinreizen. In Europa vind je meer dan 240.000 kilometer spoor. Dat is zes keer de omtrek van de aarde! Hoewel niet elke verbinding even goed of makkelijk is, kun je per trein tot in de verste uithoeken van ons continent komen. Het is daarnaast een duurzamere manier van reizen dan vliegen of autorijden. En doordat je niet achter het stuur zit, kun je de omgeving extra goed in je opnemen, bijvoorbeeld op deze 5 mooie treinreizen vanuit Nederland.
Als je reist met de trein, kun de leukste steden gemakkelijk combineren met prachtige natuur. Treinreizen door Zwitserland is onze favoriet. Het uitgebreide spoorwegsysteem is een walhalla voor avontuurlijke treinreizigers. Hier reis je door adembenemende landschappen met imposante pieken en kraakheldere meren. Je vindt in Zwitserland zelfs twee van de spectaculairste en bekendste treinreizen ter wereld: de Glacier Express en Bernina Express. In dit blog tippen we meer toffe reisbestemmingen (per trein) in Europa.
Een Interrail Pas maakt treinreizen in Europa nog makkelijker. Lees hier meer over hoe Interrail werkt en hoe je toffe Interrail-routes vindt.
Ga je op vakantie met de trein? Dan hebben we iets handigs voor je: een uitgebreide paklijst voor Interrailen. Hierin vind je onder meer handige inpaktips voor kleding en onmisbare items voor op een treinvakantie, zoals een dagrugzak, een reisslotje en een powerbank. Inpakken en wegwezen!
Houd je van fietsen? Ga op fietsvakantie! Dit is een duurzamere, relatief goedkope en actieve manier van reizen, waarbij je letterlijk alle kanten op kunt. Doordat je op de fiets zit, kun je landschappen supergoed in je opnemen en beleef je de omgeving en lokale culturen op een unieke manier. Een fietsvakantie kun je onderverdelen in twee categorieën: de klassieke fietsvakantie en bikepacking.
Onder de klassieke fietsvakantie verstaan we toerfietsen over verharde wegen. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te regelen (welke route, hoe lang enzovoorts) of een fietsvakantie boeken bij een touroperator. Je kunt in dat laatste geval ook gaan voor een fietsvakantie met bagagetransport, waardoor je zonder fietstassen kunt toeren. Blijf je in Nederland? Denk eens aan het fietsen van het Pieterpad! Als je liever naar de zon wilt, is onze tip: fiets rond het volledige Gardameer! Ga langs bergwegen, door pittoreske dorpjes en kijk je ogen uit op de adembenemend mooie kustweg.
Bikepacking is de avontuurlijkere variant van een fietsvakantie: backpacken op de fiets. Je combineert de vrijheid van backpacken met de snelheid en fysieke uitdaging van fietsen. Hierbij pak je alleen in wat je echt nodig op. Je gaat dus minimalistisch op pad om maximaal geluk en avontuur te ervaren. Bikepacking doe je meestal offroad, om zo op de mooiste plekken te belanden. Je kunt kiezen voor overnachten in hotels of je eigen tentje meenemen en lekker kamperen. Check ook onze beginnersgids voor bikepacking, waarin je alles leert over de beste fietstypes, de juiste voorbereiding en onmisbare bikepackinguitrusting. Ook vind je in het blog een aantal mooie routes voor jouw eerste bikepackingavontuur.
Voor Buitenexpert Andrés staat bikepacking gelijk aan ultieme vrijheid: "Op de fiets kom je verder en ontdek je verborgen pareltjes."
Of je nu kiest voor bikepacking, een rondreis met camperbus of een thru-hike: wildkamperen geeft een extra dimensie aan je avontuur. Wat je precies nodig hebt, is afhankelijk van jouw manier van reizen, maar wat altijd geldt, zijn de regels voor wildkamperen.
In Nederland, Engeland en Portugal is wildkamperen bijvoorbeeld verboden. Op ons blog lees je meer over wildkamperen in Europa, waar dit wél mag en welke regels er gelden. Check ook onze tips voor een (legale) wildkampeerervaring in Nederland.
Het is goedkoop, misschien een beetje spannend, maar vooral heel leuk: liften. Een spontanere manier van reizen bestaat niet. Je vertrouwt volledig op de goodwill van automobilisten een ontmoet de interessantste mensen.
Enkele tips voor liften:
"Ik liftte voor het eerst tijdens het backpacken in Nieuw-Zeeland. Sommige plekken waren niet te bereiken per bus, waardoor liften de meest logische optie was. Ik vond het best spannend, dus ik was blij dat ik samen met een reisvriendin was. Samen sta je sterker!
Uiteindelijk was het helemaal niet eng, maar juist een superleuke ervaring. In Nieuw-Zeeland is liften de normaalste zaak van de wereld, waardoor er al snel een auto stopte. De chauffeur kwam uit de buurt en wist ons veel te vertellen over het leven in de regio. Praktisch én leerzaam!"
Als je liften te spannend vindt of als je liever meer zekerheid hebt met betrekking tot je reisplanning, kun je ook carpoolen. In hostels vind je vaak briefjes van reizigers die plekken overhebben in hun auto. Een fijne optie als je dezelfde route wilt afleggen. Ook in bijvoorbeeld Facebook- of WhatsApp-groepen voor reizigers in bepaalde landen komen vaak oproepjes langs. Zo kun je de kosten splitten en heb je gelijk een boel gezelligheid onderweg