We zijn allemaal weleens toe aan vakantie. Weg uit de dagelijkse sleur en genieten van prachtige natuur en cultuur. De wereld ontdekken is echter niet de duurzaamste bezigheid. Gelukkig kun je door andere keuzes te maken je (verre) reis minder belastend maken. We geven 7 tips om bewuster op reis te gaan.
Benieuwd naar onze tips? Ga op deze pagina direct naar:
Duurzamer reizen, verantwoord reizen, ecotoerisme: wat is dat eigenlijk? Hoewel er geen officiële definitie is, kun je deze termen definiëren als een vorm van reizen waarbij de focus ligt op het minimaliseren van de negatieve impact op het milieu en de lokale bevolking. Wij spreken dus liever niet over duurzaam reizen, maar het maken van bewustere keuzes voor je reis.
Met deze manier van reizen geniet je dus nog altijd van reizen, de natuur en lokale cultuur, je maakt alleen bewustere keuzes. Zo zorg je ervoor dat die mooie omgeving zoveel mogelijk intact blijft of er dankzij jouw bezoek zelfs op vooruitgaat.
Ecotoerisme heeft verschillende voordelen voor het milieu, de lokale bevolking en jezelf. Denk aan:
Benieuwd naar keuzes die je kunt maken om je voetafdruk te verkleinen en lokale bevolking en initiatieven te steunen? Lees snel verder!
We beginnen met een inkoppertje: laat het vliegtuig staan als dat kan. Een citytrip naar Duitsland kan ook prima met de trein. Wist je dat het transport 80% van de totale CO2-uitstoot van je vliegvakantie beslaat? Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid zocht uit dat Nederlanders een kwart van alle vakantiereizen met het vliegtuig maakt. Én concludeerde dat deze reizen samen zorgen voor 74% van de totale uitstoot van alle vakanties. Vliegen buiten Europa veroorzaakt gemiddeld meer CO2-uitstoot vanwege de lange afstanden. Toch zijn vakantiereizen naar Zuid-Europa ook goed voor 30% van de uitstoot van vakantiereizen door Nederlanders.
Je snapt: vliegen is niet de meest duurzame keuze. Tegelijkertijd brengt het vliegtuig ons bij mensen die inkomsten via toerisme vaak hard nodig hebben. Plekken waar je dus ook een positieve invloed kunt hebben – mits je bewuste keuzes maakt. Kies je voor een vliegreis, dan is een directe vlucht een bewustere keuze; stijgen en dalen kost veel brandstof. Je kunt tegenwoordig ook bij bijna elke vliegtuigmaatschappij je vliegreis compenseren. Onder het mom 'alle beetjes helpen' kun je daarnaast licht pakken en lang op locatie blijven.
Waarom in de lucht als je ook ter land of ter zee kunt gaan? Er zijn talloze bewustere keuzes als het gaat om vervoer binnen Europa.
Waarom zou je altijd ver weg gaan? Nederland is óók heel mooi! Bovendien is toerist in eigen land spelen een bewustere keuze. Uit onderzoek blijkt dat vakanties in Nederland het meest voorkomen (44%). Toch produceren al deze reizen samen verreweg de minste CO2-uitstoot: slechts 5% van de totale uitstoot van alle vakantiereizen.
Tips voor een vakantie in Nederland:
Slow travel: een reistrend die zich richt op het volledig ervaren van een bestemming. Het gaat niet om kwantiteit (het afvinken van zoveel mogelijk toeristische trekpleisters), maar om kwaliteit. Minder snel, minder moeten. De slow travel-reiziger neemt de tijd om alles ten volste te ervaren. Geuren, kleuren, geluiden en gewoontes van een andere cultuur vallen zo meer op. En wil je toch kilometers maken? Kies dan liever voor een bus, trein, fiets of de benenwagen, zodat je de uitzichten beter in je op kunt nemen. Mindful voor jezelf, beter voor buiten.
Bewuster reizen kan ook door de lokale bevolking te steunen. Een paar tips:
Wist je dat in onze winkels veel reis- en natuurboeken liggen?
Je hoeft niet je hele uitrusting zelf te bezitten. Soms heb je een product maar kort nodig of wil je eerst een product testen voor je het aanschaft. Lenen of huren is dan een slimme zet; het scheelt veel CO2 als er minder nieuwe spullen gemaakt hoeven worden. Bij Bever kun je onder meer wandelstokken, trekkingrugzakken en slaapmatten huren.
Het doel van Leave No Trace is om de impact op de natuur die we bezoeken zo klein mogelijk te houden. Samen vormen de zeven principes een gedragscode om op een verantwoorde en respectvolle manier met mens en milieu om te gaan. Dat betekent: niets meenemen, niets achterlaten. Misschien is de verleiding groot om wat mooie schelpen of een stukje koraal mee te nemen, maar het is echt beter van niet. En afval – ook die bananenschil – laat je natuurlijk niet slingeren.
Om het af te leren nog een aantal praktische tips:
Welke keuzes maak jij om bewuster te reizen? We zijn heel benieuwd! Deel jouw ervaringen en tips via Instagram met #buitenbegintbijbever, zodat wij en andere buitenmensen van je kunnen leren.