De trektocht is uitgestippeld en de kriebels voor je aankomende wandelavontuur present. Maar wat neem je allemaal mee voor je meerdaagse trekking? We’ve got you! Onze Buitenexperts hebben een handige paklijst voor je lichtgewicht trekking gemaakt. Check onderstaande lijst, pak je tas in en ga voorbereid op pad.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Deze vlieger gaat zeker op bij een flinke hike van een aantal dagen, weken of soms zelfs maanden. Check onze verzamelpagina lichtgewicht kamperen voor advies en tips van onze Buitenexperts.
Basis > Kleding > Koken > Veiligheid > Persoonlijke verzorging > Elektronica > Overig >
Voor we aftrappen met de paklijst, zetten we een aantal basics op een rijtje.Hier houd je altijd rekening mee tijdens het bepalen van je uitrusting:
Houd in een bestand bij wat je meeneemt en hoeveel dit weegt. Zo behoud je het overzicht van al je spullen en het totale gewicht! Een handige en gratis website om je gearlist in bij te houden, is LighterPack. Hier kun je alles per categorie onderverdelen, snel aanpassen en het gewicht per categorie en totaalgewicht van je bepakking zien. Reken bij je basisgewicht ook altijd het aantal liter water dat je meeneemt. Als je twee liter water meeneemt, komt er twee kilo bij.
Je rugzak, tent en slaapsysteem vormen de kern van je uitrusting. Het vervoer van je inboedel en dagelijkse wandelbenodigdheden gaat altijd op je rug en ’s nachts dut je in je tijdelijke onderkomen.
Met een rugzak van tussen de 40 en 60 liter zit je meestal goed. Als je meer dan twee dagen de hort opgaat en kampeeruitrusting meeneemt, heb je minimaal 50 liter nodig voor een vrouw en 60 liter voor een man. Hoe langer en ruiger de tocht, hoe meer liter. Houd er bij het kiezen van je rugzak rekening mee dat de tas ook bij grotere gewichten nog comfortabel draagt.
Tikt het kwik hogere temperaturen aan, dan kun je kiezen voor een kleinere tas. Je hebt dan namelijk minder kleding nodig en kunt uit de voeten met een dunnere slaapzak. Stel de tas goed af, zodat je het gewicht goed verdeeld draagt. Daarnaast doet een goede organisatie in je rugzak wonderen voor het gewicht en werkt het ruimtebesparend.
Houd bij het kiezen van je tent rekening met de paklijstbasics die we eerder benoemden en het gewicht, de maat, het materiaal en het opzetgemak. Check onze keuzehulp welke tent jij nodig hebt. Als je het hele jaar door wilt kamperen, kies dan voor een 3- of zelfs een 4-seizoenentent. Buitenzeilen gemaakt van polyester en nylon zijn licht en sneldrogend. Dit in tegenstelling tot tenten van katoen, die wat zwaarder zijn en echt schuin moeten staan voordat ze waterdicht zijn. Ook de coating die is gebruikt om het tentdoek waterdicht en sterker te maken is van invloed op het gewicht van je tent. Een PU-coating is veel zwaarder dan een siliconen coating. Let ook op het type ondergrond waar je je tentje opzet, zodat je de juiste haringen op zak hebt.
Een tent van drie kilogram voor trekking is al relatief licht, vijf kilogram is de grens bij twee personen en eigenlijk al relatief zwaar. Bedenk: hoe lichter de tent, hoe kleiner ‘ie meestal is en dus minder comfort biedt. Daarnaast lever je in op stormvastheid. Dus bepaal je keuze op het klimaat en het gebied waar je het meest naartoe gaat. Ga je voor ultralichtgewicht? Dan is een tarp, bivakzak of hangmat de way to go. Daarnaast zijn de volgende items onmisbaar voor een stevig onderkomen:
Let bij het uitzoeken van je slaapzak altijd op de comforttemperatuur, het vulmateriaal (gans- of eendendons of synthetisch), gewicht en pakvolume. Met deze tips kom je erachter welke slaapzak past bij je trekking. Het vulmateriaal dat je kiest is leidend. Zo weegt kunststofvulling meer dan dons en heeft het een groter pakvolume, maar is de prijs wel lager. Een mummyslaapzak is heerlijk warm en compact. Ook fijn: een mummymodel is makkelijker op te bergen en lichter dan een dekenmodel.
Een quilt is veel lichter en heeft geen rits, terwijl een mummyslaapzak warmer is omdat ‘ie minder warmte verliest. Een quilt is vooral in de zomer en het naseizoen fijn vanwege de zachtere temperaturen. Voor welke slaapzak je gaat, is een persoonlijke keuze. Iedereen beleeft kou verschillend. Daarnaast is bijvoorbeeld de mate van vermoeidheid en voldoende eten ook van belang. Gemiddeld kom je met een comforttemperatuur van rond de -1°C graden een heel eind. Optionele items:
Het is belangrijk dat je slaapmatje de juiste R-waarde, ook wel isolatiewaarde, heeft. Hoe kouder de temperatuur, hoe hoger de R-waarde is die je nodig hebt. In de zomer heb je aan een R-waarde van 1 tot 2 vaak voldoende. Voor rond of onder het vriespunt wil je toch al gauw een minimale R-waarde van 4. Een mummyvorm bespaart net zoals bij een slaapzak ruimte. Wil je grammen besparen? Ga dan voor een korter matje in de lengte. Zorg er wel voor dat minimaal je schouders en heupen op je slaapmat passen. In deze keuzehulp geven we adves over welke slaapmat jij het beste kunt kiezen.
Voor een lichtgewicht kampeermatras heb je de keuze uit een luchtbed of een selfinflating mat. Lichtgewicht luchtbedden komen meestal met een pompzak, waardoor je ze gemakkelijk kunt opblazen. Selfinflating matjes blazen zichzelf op. In de regel isoleren selfinflating matten beter dan luchtbedden. In luchtbedden gaat namelijk meer lucht, wat nadelig is voor de isolatiewaarde. Tegenwoordig zijn er echter ook luchtbedden die gevuld zijn met extra isolatiemateriaal, zoals tussenlagen van dons. Dit zorgt voor een hoog isolerend vermogen. Selfinflating matjes zijn makkelijk neer te leggen, maar nemen meer ruimte in de tas in. Luchtbedden zijn compacter, maar kosten meer tijd om te installeren.
Tip voor extra warmte: gebruik de warmtedeken uit je ehbo-set als aanvullende isolatielaag onder je slaapmat. Deze reflecteert warmte, waardoor je heerlijk slaapt.
Hier vind je alle benodigde kleding en optionele accessoires voor je trektocht. Voor veel buitenavonturen raden we je aan om je te kleden volgens het lagensysteem. Zo blijf je droog én warm onderweg, wat het weer ook doet. Niet alle producten zijn nodig voor iedere trip, dus bekijk goed wat jij tijdens jouw trekking nodig hebt. Als jij naar een warm gebied gaat, kun je jouw muts en handschoenen prima thuislaten.
De eerste laag kleding die je direct op je huid draagt heeft als doel om je warm te houden en je lichaam droog te houden door zweet af te voeren. Kies voor een thermoshirt van merinowol, polipropyleen of polyester. Merinowol voelt zacht aan, voert zweet makkelijk af en blijft bovendien lang fris. Als basislaag kun je beter geen katoen kiezen omdat dit vocht vasthoudt. Ga je in koude omstandigheden op pad? Zorg dan ook voor een thermolegging. Lees hier meer advies over het kiezen van de juiste thermokleding.
De tussenlaag zorgt voor extra isolatie en voert transpiratievocht af. Voor deze laag is het goed om na te denken over de temperatuur. Je kunt deze laag namelijk redelijk vrij invullen. Je kunt kiezen voor korte of lange mouwen, maar ook qua materiaal heb je verschillende keuzes. Zo kun je denken aan een dikke fleece, een merinowollen trui of een donsjasje. Kies voor een kledingstuk dat je compact kunt inpakken: als het erg warm is eindigt deze laag vaak in je tas. Is het heel koud? Kies hier dan voor een extra laag, dus voor twee tussenlagen.
Deze laag zorgt voor extra warmte en is – afhankelijk van het weer – zonder beschermende buitenlaag te dragen. De isolatielaag kan bestaan uit een donsjas van dons (eenden of ganzen) of synthetisch dons. Waar dons licht is als een veertje, barst van de warmte en lekker luchtig voelt, is een kunststofvulling sneldrogend, makkelijk in onderhoud en lager geprijsd. Dons heeft een achilleshiel vergeleken met synthetisch dons. Op het moment dat dons nattigheid voelt, verliest het zijn isolerend vermogen. Gelukkig zijn tegenwoordig veel donsjassen hydrofoob. Dat betekent dat ze waterafstotend zijn. Ze kunnen daardoor tegen een lichte plensbui.
Ook de cuin en kwaliteit van het dons speelt een rol. De juiste pasvorm van een donsjas? De jas moet goed zitten en genoeg ruimte hebben om meerdere lagen eronder te kunnen dragen. Een slimfit is daarom niet aan te raden.
Wat de laatste en buitenste laag van je lagensysteem wordt, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Het doel van deze laag is het afgeven van transpiratievocht aan de omgeving en de onderliggende lagen beschermen tegen wind en regen. Als het droog blijft kies je voor een softshell of een vest, als je neerslag verwacht kies je voor een ademende hardshelljas! Let er bij een hardshell of regenjas op dat je jas minimaal 2- of 3-laags is. Door het gewicht van je rugzak komt er namelijk veel druk op je schouders, waardoor een te dunne jas hier kan gaan slijten of lekken. Bij een 2-laagsjas gaat je jas met een bepakking van meer dan 6 kg sneller lekken. 3-laagsjassen kunnen uit meerdere soorten materiaal bestaan. Dat heeft zo z’n effect op het aantal kilo bepakking dat ze aankunnen. Bij Gore-Tex Pro kun je meer dan 15 kilo dragen, de andere membramen gaan tot ongeveer 15 kg.
Afhankelijk van de weersverwachting kies je welke broek(en) je meeneemt. Meestal is één extra item voldoende. Ga je een week hiken? Neem dan twee broeken mee, waarvan je er één aan hebt. Zorg ervoor dat je fijn kunt bewegen in de broek, dus kies een broek van een flexibele stof of een legging. Goede opties zijn nylon, polyamide of polyester: wandelbroeken met deze stoffen drogen snel en bieden veel bewegingsruimte. Als je twijfelt tussen lange of korte broeken, is een afritsbroek een goede optie! En die mooie jeans die zo lekker zit? Die kun je beter thuislaten.
Niet te vergeten natuurlijk. Kies de wandelschoenen die het beste passen bij jouw plannen en zorg ervoor dat je ze goed hebt ingelopen. Advies over welke wandelschoenen jij nodig hebt vind je in onze keuzehulp. Voor een meerdaagse trekking raden we bij vlak terrein een categorie A/B-schoen aan en in bergachtige omgeving een categorie B-schoen. Verder let je goed op de pasvorm en of ze waterdicht moeten zijn of juist een meer ademend karakter moeten hebben.
Kies voor verstelbare wandelstokken. Zo kun je de lengte aanpassen o.b.v. het gebruik. Moet je veel stijgen, dan zijn kortere stokken iets fijner, en bij dalen juist langere stokken. Als je niet weet welke wandelstokken je nodig hebt, lees dan eens onze keuzehulp voor wandelstokken!
Draag geen katoenen ondergoed. Je kunt beter kiezen voor ondergoed van merinowol of bamboe dat snel droogt. Tijdens je trip kun je je ondergoed wassen met een biologisch afbreekbaar wasmiddel, zoals de Wildernis Wash van Sea to Summit. Neem ook een lange thermolegging mee. Ideaal als extra isolatielaag onder je wandelbroek en ’s nachts als pyjama.
Jouw wandeloutfit is niet compleet zonder fijne wandelsokken. Denk bij het kiezen van jouw ideale paar sokken aan het materiaal, mate van ondersteuning en de lengte. In onze keuzehulp lees je meer advies over welke wandelsokken jij nodig hebt. Als je snel last hebt van transpirerende voeten, kies dan voor merinowollen sokken omdat deze vocht uitstekend kunnen afvoeren. Heb je juist meer ondersteuning nodig? Zorg dan voor sokken met voldoende padding. Neem altijd voldoende sokken mee. Heb je merinowollen sokken? Dan is twee paar genoeg: één paar heb je aan en één paar om af te wisselen. Als je andere sokken hebt, wil je nog een extra paar mee en kom je dus op een totaal van drie. Laat je sokken goed drogen en luchten om blaren en vieze geurtjes te voorkomen.
Bij zonnig en warm weer is een pet of hoed onmisbaar om je gezicht en nek te beschermen tegen de zon. Bij een zonbescherming van 40 UPF zit je altijd goed.
Als je in koude omstandigheden gaat hiken, neem dan handschoenen mee. Verwacht je veel nattigheid? Kies dan voor waterdichte handschoenen. Handschoenen zijn handiger, maar bij écht winterse avonturen zijn wanten warmer. Neem ook dunne liners mee, zodat je nooit een moment blote handen hebt. We helpen je graag een handje bij het kiezen welke handschoenen bij jouw avontuur passen.
Om je hoofd in koude omstandigheden warm te houden, mag je je muts niet vergeten. Kies een muts zonder pompon bovenop, zodat je hem makkelijk onder je capuchon kunt dragen. Een Buff is lekker warm voor je nek, maar kan je op verschillende manieren dragen. Je gebruikt 'm 's nachts bijvoorbeeld ook als oogkapje of met opgerolde kleding erin als kussen.
Kies een regenbroek met elastiek of een rits aan de pijpen, zodat je deze makkelijk over je schoenen aan en uit kunt trekken. Daarnaast wil je een waterkolom van minsten 15.000 mm zodat je zeker weet dat je droog blijft. Als de laatste druppels zijn gevallen trek je je regenbroek weer uit en hang je hem aan de buitenkant van je trekkingpack. Zo droog hij lekker snel!
Een gaiter is een goede manier om je sokken en schoenen droog te houden. Handig als je door riviertjes of plassen moet waden!
Is er veel regen voorspeld of moet je rivieren oversteken? Bewaar je droge kleding, eten en waardevolle spullen in een waterdichte zak in je tas. Zo blijft je kleding altijd droog.
Een duik in een afgelegen meer biedt de nodige verfrissing en verkoeling na een lange dag bewegen! Neem daarvoor je zwemkleding mee.
Bij het oversteken van rivieren is het belangrijk dat je wandelschoenen én sokken niet nat worden. Knoop de veters aan elkaar en draag ze om je nek. Het is wel belangrijk om iets aan je voeten te doen, zoals waterschoenen, watersandalen (bijv. Teva's) of Tropic Feel-schoenen. Droog je voeten goed af na het oversteken. Vochtige of natte voeten zijn extra gevoelig voor blaren.
Kijk bij het inpakken van je kampeerspullen met een kieskeurige blik naar wat je meeneemt. Wat heb je zeker nodig, wat heb je misschien nodig en wat zijn luxeproducten? Deze laatste categorie mag je thuislaten. Maar: hoewel less more is, gaat deze vlieger niet altijd op. Neem nooit onnodig risico op avontuur gaat. Zorg er altijd voor dat je rugzak is gevuld met voldoende water, eten en spullen om warm te blijven. Veiligheid voor alles!
Tijdens je trekking verbrand je veel energie, dus het is erg belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Het is daarom ook slim om je maaltijden en snacks te plannen. Het lijstje hieronder helpt je hierbij!
Houd bij het kiezen van je brander rekening met het gebruik, het weer en de hoogte waar je op toeft. Niet elke brandstof werkt bij koudere temperaturen en is verkrijgbaar in het buitenland. Brandstof als benzine, spiritus of petroleum doen het altijd goed en is op de meeste plekken in het buitenland voorhanden. Bij winterkamperen is een benzinebrander een aanrader omdat sommige gassen moeite hebben met vrieskou. Met één liter benzine doe je ongeveer één week, waar een blik gas van 230 gram zo’n drie tot vier dagen meegaat afhankelijk van de soort brander, het weer en gebruik. Een fijne brander voor je trekking is de Jetboil Flash Carbon. Met een kooktijd van iets meer dan twee minuten voor een halve liter, heb je zo een maaltijd op de kampeertafel.
Ga voor een titanium pan als je voor lichtgewicht wilt gaan. Dit materiaal is minder zwaar dan aluminium en kan beter tegen een stootje. Tip: in de pan kun je vaak een brandstofblik opbergen.
Voor je koffie- of theemomenten neem je een mok of beker mee. Kies ook hier voor titanium boven aluminium als je grammen wilt besparen.
Een titanium spork is roestvrij, sterk en opgewassen tegen hoge temperaturen. Met een langere steel kun je rechtstreeks uit de pan of zakje van je expeditiemaaltijd eten. Een zakmes maakt je bestekset compleet.
Zorg er altijd voor dat je genoeg water bij hebt. Neem altijd minimaal 2 liter water per persoon mee. Bedenk dat je dit niet alleen als dorstlesser gebruikt, maar ook voor het bereiden van je eten en warme drankjes. Daarnaast drink je als het warm en extreem koud is (koude en droge lucht zorgen voor veel vochtverlies) of je op hoogte bent meer water dan je denkt.
Water kun je opbergen in een drinkfles of waterzak. Elk heeft zo z’n voordelen en hangt af van je persoonlijke voorkeur. Veel rugzakken zijn voorzien van een speciaal vak voor een waterzak. De vorm van de zak past zich makkelijk aan, waardoor je meer spullen kwijt kan in je backpack. Ook kun je makkelijk tussen het wandelen door slokjes nemen. Dit zorgt ervoor dat je verdeeld over de dag voldoende drinkt. Nadeel is dat je niet ziet hoeveel je hebt gedronken. Op zoek naar een compromis van een waterfles en waterzak? Kies dan een softbottle, een flexibele plastic bidon. Eigenlijk een waterzak maar dan in bidonvorm en ruimtebesparend.
Handig om heet water te bewaren zodat je op een later moment hier gebruik van kunt maken. De meeste thermosflessen bestaan uit roestvrij staal (RVS). Een sterk staaltje materiaal. Het isoleert goed en (groot pluspunt) is makkelijk schoon te houden.
Afhankelijk of je wel of geen watertappunten verwacht tegen te komen, is het aan te raden een waterfilter of zuiveringstabletten in te pakken. Helaas is het water niet in alle meren en beekjes schoon.
Tijdens je trekking verbrand je veel energie. Goed en voedzaam eten is daarom belangrijk. Denk na over het klimaat waarin je gaat lopen. Gevriesdroogd eten van Adventure Food en Firepot kun je meenemen als ontbijt, lunch en avondeten. Het is makkelijk te bereiden met gekookt water en snel klaar. Voordeel: je kunt rechtstreeks uit de zak eten. Dat scheelt afwas. 😉 Daarnaast kun je een blikje vis en/of gedroogde worst meenemen. Lunchtip: hartkeks met bijvoorbeeld pindakaas, jam of smeerkaas uit een tube.
Handig om je eten in te bewaren. Maak voor elke dag een voedselpakketje.
Ga voor snacks die veel eiwitten en koolhydraten bevatten. Dit helpt om fit te blijven. Denk aan mueslirepen, gedroogd fruit, trailmix (mix van noten, rozijn en M&M’s), Snickers, gedroogde worst en chocola. Cola zorgt voor snelle suikers. Je krijgt dan direct energie. Een welkome aanvulling tijdens je wandeltocht. Houd ook rekening met de temperaturen bij het samenstellen van je snacks. Chocola verandert in een chocoladefondue als je ‘m meeneemt naar een warm klimaat. Tip: neem bouillon mee. Het is belangrijk om bij je snacks een goede mix te hebben tussen zoet en zout. Dankzij bouillon krijg je een goede oppepper en kun je er weer tegenaan.
Filterkoffie en theezakjes voor een fijn pauzemoment of drankje om warm te worden.
Neem meerdere vuurstarters mee. Zo ben je ervan verzekerd dat je altijd vuur kunt maken. Firesteel, aansteker of lucifers. Een aansteker kan kuren hebben bij koudere temperaturen terwijl een firesteel bij elke temperatuur vonkjes maakt. Oefenen is wel aan te raden. Lucifers kun je behandelen met gesmolten kaarsvet. Zo blijven ze droog als het nat is. Neem ook extra tondels mee als je een kampvuur maakt. Fijne kant-en-klare tondels zijn bijvoorbeeld TinderSticks, uitgepluisde watten of pluis uit je droger. Tip: behandel het tondel met vaseline of hars. De brandtijd wordt zo langer waardoor je meer tijd hebt om je kampvuur verder uit te bouwen.
Met biologisch afbreekbare sop kun je je items schoonhouden. Wildernis Wash van Sea to Summit is multifunctioneel. Dit kun je gebruiken voor het wassen van je afwas, kleding en je lichaam. Houd er altijd wel rekening mee waar je dit gebruikt. Zelfs biologisch afbreekbare zeep is niet bedoeld om in natuurlijke waterbronnen te gebruiken. Blijf daarom op voldoende afstand van beekjes en meren en gebruik kleine hoeveelheden zeep.
Laat geen sporen achter, alleen je voetsporen. Laat je slaapplek achter zoals je 'm hebt gevonden en neem je afval altijd mee.
Safety first. En dat geldt zeker ook op je trektocht. Deze items zorgen ervoor dat je weer veilig en wel thuis komt, wat je onderweg ook tegenkomt en wat het weer ook gaat doen.
Een EHBO-pakket is onmisbaar, ook al hoop je het natuurlijk niet nodig te hebben. Wat zit er in? Schaartje, pincet, veiligheidsspelden, sporttape, blarenpleisters, betadine, steriele gazen, snelverband, tekenpincet, medicatie, insectenspray, paracetamol, emergency blanket. Zorg er ook voor dat er voldoende materiaal mee is voor het aantal personen dat meeloopt. Lees extra tips voor EBHO tijdens het wandelen in ons blog.
Ook als je geen telefoonbereik hebt bereikbaar blijven? Dat kan met een handheld zoals de Garmin Inreach. Zeker als je diep de natuur in gaat, kan dit écht je leven redden en daarom is dit een must op je paklijst.
Mét bijbehorende producten zoals een kaarthoekmeter, pen, papier en watervaste fijnschrijver.
Wij raden een topografische kaart aan van het gebied waar je gaat wandelen. Een verhouding van 1:25.000 werkt vaak fijn zodat je de wandelpaden ook kunt zien. Onze collega's bij de Bever-winkel bij jou in de buurt helpen graag bij het zoeken van de juiste wandelkaart. Vergeet ook je kaarthoes niet om je kaart te beschermen tegen regen.
Een zakmes is altijd handig om bij je te hebben. Draag 'm overdag tijdens het hiken binnen handbereik. Dit kan aan je broek of met een touwtje om je nek. Zorg dat je zakmes messcherp is en je 'm regelmatig slijpt. Een lemmet van 10 centimeter is voldoende.
Wil je hout splijten met je zakmes? Kies dan voor een mes waar het lemmet in het handvat is verwerkt. Laat een inklapbaar zakmes vooral in je zak zitten. Omdat deze kan inklappen tijdens het kloven van hout, is het gevaarlijk deze te gebruiken.
Handig om op zak te hebben. Met een multitool heb je altijd een mes en andere gereedschappen bij de hand die van pas komen tijdens je tocht.
Handig voor als er iets stuk gaat tijdens je trip. Een rolletje ducttape, extra touw, extra (rots)haring en je kunt kleine reparaties onderweg uitvoeren.
Veel trekkingpacks zijn voorzien van een noodfluitje, maar check dit voordat je op pad gaat. Met een fluitje ben je op grote afstand beter te horen en kost het jouw minder kracht.
Paspoort, zorgverzekering, creditcard, betaalpasjes, contant geld, ICE-nummers.
Zorg voor een lijstje met persoonlijke noodnummers en de lokale noodnummers van de regio waarin je bent. Leer meer hierover op onze partnerpagina van de NKBV.
Zorg ervoor dat je jezelf kunt oriënteren. Doe dit met een kompas en kaart of zorg ervoor dat je de route op je GPS-horloge hebt staan. Ook hierbij kan een handheld je uitstekend de weg wijzen. Lees voor tips over kompas lezen ons blog
Deel altijd met minimaal één persoon je geplande route en wanneer ze mogen verwachten dat je wel en geen contact opneemt. Bespreek ook een datum waarop je weer contact opneemt.
Een trekking is zeker geen modeshow, maar enige mate van hygiëne is voor jou en je trailgenoten wel zo fijn. Gebruik een toilettas of packing cube, zodat je je toiletartikelen makkelijk kunt vinden. Ook worden je overige spullen niet vies als er iets gaat lekken.
Een microvezel handdoek is de perfecte optie voor jouw trekking. Dit type handdoek pakt heel klein in en droogt snel. Check bij het aanschaffen het formaat. Groter klinkt fijn, maar met een kleiner formaat ben je in de wildernis al snel geholpen! Extra tip: hang de handdoek aan de buitenkant van je tas tijdens je hike. Et voilà: hij is razendsnel droog.
Neem biologisch afbreekbaar toiletpapier mee, dit kun je in een kuiltje graven en wordt door de natuur afgebroken. Bewaar je toiletpapier in een ziploc-zakje, zodat het goed droog blijft. En tot slot: neem voldoende mee... Je wilt natuurlijk niet zonder toiletpapier komen te zitten. Meer informatie over het netjes achterlaten van de natuur lees je in ons blog over de Leave No Trace principes.
Kies voor een kleine verpakking of tandpastatabletten.
Om je handen makkelijk en snel schoon te maken.
Als je de hele dag buiten bent is zonnebrand altijd een goed idee. Zelfs als de zon niet schijnt, kunnen er UV-stralen door de wolken komen. Hoe lager de factor, hoe vaker je je moet insmeren. Ga minimaal voor factor 30. De factor zegt vooral iets voor over hoe vaak je moet smeren. Denk eraan dat je sowieso om de twee uur moet smeren. En vergeet ook niet dat zonnebrand beperkt houdbaar is: als je flesje al langer dan een jaar in je bezit is, is het een goed moment om een nieuwe te kopen. Als het vriest is het goed om voor een vette zonnebrand te gaan, omdat deze niet bevriest.
Kam/borstel, dagcrème, scheergerei, tampons, vaseline, deodorant, lippenbalsem.
Om de mooiste vergezichten goed in je op te nemen!
Vergeet niet om wat extra mee te nemen voor het geval je reis onverwacht wat langer duurt.
Ook elektronica mogen niet ontbreken op je paklijst. Bedenk bij deze categorie ook weer goed wat je écht nodig hebt en wat je persoonlijk belangrijk vindt. Vind je de foto's van je telefoon goed genoeg of wil je graag dat mooie uitzicht in hoge kwaliteit fotograferen? Zo kom je er vanzelf achter wat onmisbaar is op jouw trekking.
Met een GPS kun je makkelijker navigeren. Samen met een kompas en kaart een gouden combinatie. Ga je naar een plek zonder internet- of telefoonverbinding? Dan is het aan te raden om voor een GPS met satelliet te gaan. Zo kun je altijd contact leggen als je buiten bereik bent van een mobiel netwerk.
Vergeet niet je kabeltje mee te nemen.
Om de beste momenten en uitzichten vast te leggen.
Hoe hoger de mAh, hoe vaker je je elektronica kunt opladen. Een powerbank met een vermogen van 10.000 mAh kan gemiddeld vier keer je telefoon opladen.
Met een hoofdlamp met een lichtsterkte van zo'n 300 lumen heb je genoeg zicht in het donker. Bij dimbare lampen geeft de minimale lumen de sterkte aan bij de lichtste stand en de maximale bij de hoogste stand. Daarnaast heb je de keuze uit een oplaadbare hoofdlamp of eentje met batterijen. Ook is een combi van beide mogelijk. Afhankelijk van je voorkeur is het handig om een setje extra batterijen mee te nemen en een powerbank zodat je niet in het donker komt te zitten.
Een extra setje batterijen kan geen kwaad. Zeker als het koud is. De batterijen van apparaten lopen dan sneller leeg. Tip: haal de batterijen altijd uit je elektronica als je ze voor langere tijd opbergt. Als je de batterijen erin laat zitten, kunnen ze gaan lekken. Dit is funest voor je apparatuur.
Tot slot: alle overige items die je mee kunt nemen op je trektocht. Geen onmisbare producten, maar ze kunnen je trektocht wel net iets leuker of comfortabeler maken!
Kies voor een zitlap of een lichtgewicht stoeltje, zoals een Helinox Chair One Een zitlap is natuurlijk licht en makkelijk mee te nemen, maar een stoeltje biedt toch wat meer comfort. Fijn voor in het kamp, maar ook voor je pauzes onderweg.
Houd je ervan om vogels of ander wild te spotten? Neem dan een verrekijker mee. Zo kun je de dieren van een afstandje bewonderen, zonder ze te storen. Als je twijfelt welk type verrekijker voor jou geschikt is, bekijk dan eens onze keuzehulp voor verrekijkers.
Kies uiteraard voor een kleine en lichte optie, zoals een e-reader of een pakje kaarten.
Ga voor een zonnebril met minimaal categorie 3 en als je het hooggebergte intrekt categorie 4. Deze laatste categorie zonnebrillen absorbeert het meeste licht van allemaal. Ideaal voor hoog in de bergen of tijdens een gletsjertocht, maar niet voor bijvoorbeeld het autorijden
Heb je al je spullen bij elkaar verzameld en twijfel je toch nog over wat zaken? Neem dan je gevulde rugzak mee naar een Bever-winkel bij jou in de buurt. Onze Buitenexperts kijken en denken graag met je mee! Zo ga jij goed voorbereid op reis. Daarnaast vind je bij Bever alles wat je nodig hebt voor een geslaagde trektocht. Denk bijvoorbeeld aan een uitgebreide kampeercollectie, eindeloos veel inspiratie en advies van ervaren Buitenexperts zoals Heleen.