Buiten koken is een beleving die je direct dichter bij de natuur brengt. En eerlijk, buiten eten smaakt altijd beter! Maar hoe begin je? Wat zijn de beste technieken en tools om dit tot een succes te maken? Hier leer je alles over de nobele kunst van koken in de natuur en wakker je jouw innerlijke Bear Grylls aan.
Je zit samen met vrienden rondom een knisperend kampvuur. Frisse lucht vult je longen, terwijl de geur van je favoriete gerecht zich langzaam mengt met de geur van de natuur. Tijdens het koken delen jullie avonturen en herinneringen, en het plezier is al te proeven. Het geluid, het samenzijn, dat zijn van die momenten om te koesteren. En het koken? Dat is het avontuur zelf!
Buiten koken stimuleert niet alleen je creatieve voelsprieten, maar komt met allerlei voordelen. Als je buiten in de frisse lucht en zon bent, stimuleert dit de productie van vitamine D en vermindert het stress. Daarnaast nodigt de buitenlucht ook uit tot het bereiden van gezondere gerechten (denk: gegrilde groenten) en dit draagt weer bij aan een voedzamer dieet. Bovendien versterkt het samen koken en eten in de buitenlucht de sociale interactie. Een kampvuur is vaak de plek waar mensen samen tijd doorbrengen, diepe gesprekken voeren en genieten van het eten.
En die kookgeuren in huis? Daar heb je tijdens koken in de buitenlucht ook geen last meer van!
Na een lange dag op pad wil je waarschijnlijk niet uren besteden aan het bereiden van een maaltijd. Buiten koken is dan ook het perfecte moment om het simpel te houden. Geen ingewikkelde recepten of een heleboel keukengerei, wel een handige campingkeuken. Het gaat om de beleving, het genieten van de natuur en het eten! Juist de eenvoud maakt het zo bijzonder. Gebruik basisingrediënten die makkelijk zijn voor onderweg en laat de natuur zelf het werk doen.
Er zijn tal van manieren om buiten te koken, en iedere techniek heeft z’n eigen charme. De keuze hangt af van waar je kookt, hoeveel tijd je hebt en wat je wilt maken.
Hier zijn vier populaire manieren die je kunt proberen:
Koken op een kampvuur is misschien wel de oudste manier van koken. En een van de meest avontuurlijke! Alles krijgt een heerlijke rokerige smaak die je moeilijk krijgt met andere kookmethoden. Deze manier van koken vergt enige vaardigheid, maar eenmaal onder de knie, heb je zo een goed vuurtje.
Onze tips voor koken op een kampvuur:
Als je een gezellig kampvuur wilt maken, is het belangrijk om even vooraf te informeren naar de regels op de plek waar je verblijft. Niet alle campings of natuurgebieden staan het maken van een kampvuur toe. Benieuwd naar plekken waar het wel is toegestaan? Op deze Nederlandse campings mag het.
Ben je op zoek naar een makkelijkere manier van koken? Neem dan een gasbrander mee. Die is compact, snel en perfect voor kampeeravonturen. Dan hoef je geen hout te sprokkelen, gewoon aansteken en koken maar!
De grootste voordelen van koken op een gasbrander:
Gasbranders zijn er in verschillende maten, afhankelijk van je behoeften en de omgeving waarin je kookt. Wil je meer weten over welke gasbrander het beste bij jou past? Lees hier meer over het kiezen van de juiste gasbrander voor je volgende kookavontuur.
Een Dutch Oven is een gietijzeren pot die je gebruikt boven een kampvuur of in de hete as. Perfect voor het langzaam garen van vlees, het bakken van brood of het bereiden van stoofschotels. De dikke wanden van de Dutch Oven houden de warmte goed vast. Zo warm je gerechten langzaam en gelijkmatig op.
Hoe je de Dutch Oven het beste gebruikt:
Ben je helemaal gecharmeerd van deze manier van koken en heb je nog wat tips nodig? Wij hebben 5 buitenrecepten voor een Dutch Oven waarmee je geheid nieuwe kampeervrienden maakt.
Wie zegt dat je diep de natuur in moet om buiten te koken? Koken in de tuin is al een heerlijke manier om buitenlucht in te ademen en het gevoel van de natuur te ervaren. Met een BBQ of houtkachel creëer je gelijk een gezellige sfeer en geef je je gerechten die volle rokerige smaak.
Ideeën voor koken op de BBQ:
Restjes van je eten, verpakkingen en ander afval? Zorg dat je alles weer netjes opruimt en meeneemt. Door je afval te scheiden, te recyclen en te verminderen, draag je bij aan een schonere wereld. En daar worden we blij van! Kies voor herbruikbare producten, composteer je groente- en fruitresten en gooi je afval weg in een geschikte prullenbak. Lees hier meer over je voetafdruk verkleinen in de natuur en houd je kookplek schoon voor de volgende avonturier.
Buiten koken in de winter is andere koek. Maar met de juiste voorbereiding maak je in de winter net zulke lekkere gerechten als in de zomer. Zorg er in ieder geval voor dat je kookgerei geschikt is voor de kou.
Extra wintertips:
Veilig koken is natuurlijk belangrijk, want je wilt geen zorgen hebben tijdens de bereiding. Als je een kampvuur maakt, een gasbrander aansteekt of de BBQ opzet, gaat het erom dat je de juiste stappen zet om een veilige kookplek te creëren. Zo voorkom je de meeste risico’s en respecteer je de natuur.
Als je buiten gaat koken, houd hier dan rekening mee:
Klaar om zelf buiten te koken? Bij Bever vind je alles wat je nodig hebt voor jouw kookavontuur.
Bezoek een van onze Bever-winkels of neem een kijkje op onze webshop en stel je ideale buitenkeuken samen. Verzamel een paar lekkere recepten en laat je inspireren door de natuur. Het avontuur wacht, en jouw volgende maaltijd ook.