Ultralight kamperen: zo min mogelijk uitrusting, zo veel mogelijk genieten. Het inpakken voor een ultralichtgewicht trektocht is al een sport op zich! Want hoe houd je je basisgewicht zo laag mogelijk, maar zorg je wel voor een veilige tocht? Met deze paklijst helpen we bij het maken van keuzes en het samenstellen van je uitrusting voor een ultralight trekking.
Less is more tijdens een ultralight trektocht en dat is dan ook zeker terug te zien aan de paklijst. Een korte lijst waarbij je alleen het hoogstnoodzakelijk vindt. De grote uitdaging zit hem in het vinden van een balans tussen minimaal gewicht en maximale veiligheid. Daarom geven we per product extra advies over hoe je de juiste keuze maakt.
Ga direct op deze pagina naar:
Bij een lichtgewicht kampeertocht neem je weinig mee, terwijl je bij een ultralight trekking je pakgewicht nóg iets lager houdt. Je spreekt van ultralight hiken als je basisgewicht niet boven de 4.5 kilo uitkomt. Alles daarboven noemen we lichtgewicht. Je basisgewicht bestaat uit totale bepakking, zonder de kleding die je draagt, het eten en drinken dat je meeneemt en de brandstof. Ultralight kampeerders maken er een sport van om zo licht mogelijk op pad te gaan. Bekijk deze paklijst om onder die 4.5 kilo te blijven!
Je slaapsysteem en rugzak vormen de basis van je uitrusting, ook wel the big four genoemd. Deze categorie zorgt voor een groot deel van het gewicht. Zorg er dus voor dat je deze vier items voor zo min mogelijk gewicht kunt afvinken!
Met je rugzak neem je je uitrusting zo comfortabel mogelijk mee. Een geschikte ultralight rugzak hoeft niet groot te zijn, maar wel voldoende ruimte bieden om al je spullen in te stoppen. De meeste ultralichte backpacks zijn tussen de 35 en 55 liter. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je backpack zo licht mogelijk is. Kies bijvoorbeeld voor deze lichte rugzakken van Rab, Exped of Osprey.
Een bivakzak is een extreem lichte variant van een tent. Het zorgt voor de nodige bescherming tegen de elementen zonder té veel gewicht in beslag te nemen. Is er regen op komst? Neem dan voor de zekerheid een tarp mee, zodat je wel droog blijft 's nachts. Lig je liever in een tent, komt er heftig weer aan of ga je meerdere weken achter elkaar op pad? Dan raden we aan om te kiezen voor een lichtgewicht tent. Zorg ervoor dat je tent geschikt is voor de weersomstandigheden waarin je gaat kamperen!
We hebben een breed aanbod aan lichtgewicht slaapzakken. Om het gewicht zo laag mogelijk te houden, kun je het beste kiezen voor een mummy-slaapzak. Als je vooral in droge omstandigheden gaat kamperen, kun je kiezen voor een donzen slaapzak. Hierbij krijg je namelijk meer warmte voor hetzelfde gewicht. In natte omstandigheden isoleert dons alleen wat minder goed. Meer tips voor het kiezen van een slaapzak lees je in onze keuzehulp. Een andere optie is een quilt. Een quilt lijkt op een slaapzak, maar mist een deel van de vulling en heeft een trekkoordje in plaats van een rits. Dit zorgt ervoor dat je voor nog minder gewicht klaar kunt zijn!
Net als bij je slaapzak, is het ook voor je slaapmat van belang dat deze warm genoeg is voor de weersomstandigheden waarin je gaat kamperen. Bij Bever hebben we veel lichtgewicht slaapmatten, waarvan een deel ook geschikt is voor gebruik tijdens koudere nachten. Onder de 500 gram vind je al een goed isolerende slaapmat voor 3-seizoens gebruik. Kijk dus goed wat past binnen jouw 4.5 kilo én waar jij lekker op kunt liggen. Na een flinke dag wandelen is namelijk niks zo belangrijk als een goede nacht slaap!
Geen idee waar je moet beginnen? Om je een beeld te geven van welke producten je mee kunt nemen, heeft Buitenexpert Felix een suggestie voor een Big 4 gemaakt. Hij maakt regelmatig meerdaagse trektochten en stelde dit lijstje samen in LighterPack. De producten vind je hieronder.
Producten:
Tijdens een ultralichtgewicht tocht wil je geen onnodige kleding meenemen. Pak daarom slim in en kies de juiste materialen. Meer weten of wat je het beste aan kunt trekken? Lees dan onze tips voor je kleding tijdens een meerdaagse trektocht.
Je thermoshirt en eventueel -broek draag je direct op je huid. Het is de eerste laag van je lagensysteem en heeft al belangrijkste taak het afvoeren van vocht. Meer tips over het kiezen van thermokleding lees je in ons artikel.
Kies voor twee tussenlaagjes, zodat je deze kunt afwisselen. En het toch wat kouder is dan verwacht, trek je ze gewoon over elkaar aan! Kies voor een dikke fleecetrui of een donsjasje. Deze laag zorgt voor isolatie en voert vocht verder af.
Als buitenste laag draag je een waterdichte, ademende hardshell. Ga je in erg natte omstandigheden op pad? Neem dan ook een hardshellbroek mee. Niks vervelender dan een dag wandelen met een natte broek! Zo kun je dus ook voor je onderlichaam het lagensysteem aanhouden als de weersomstandigheden daarom vragen. Ga je in de zomer op pad en ga je niet naar de bergen? Dan kan een ultralichte poncho ook voldoende zijn, mits er geen langdurige plensbuien op de radar staan!
Let bij het kiezen van een nieuw paar wandelsokken op het materiaal, de mate van ondersteuning en de lengte. In onze keuzehulp voor wandelsokken lees je meer advies over welke wandelsokken jij nodig hebt. Voor een ultralight trekkking raden we een paar merinowollen sokken aan: temperatuurregulerend, ademend en zelfreinigend. Twee paar sokken is genoeg: één paar heb je aan en één paar om af te wisselen. Laat je sokken goed drogen en luchten om blaren en vieze geurtjes te voorkomen.
Kies voor het type schoen waar jij je zelf goed bij voelt. De meeste trailrunschoenen zijn lichter, en flexibeler, waardoor je meer tempo kunt houden. Aan de andere kant bieden wandelschoenen juist weer meer ondersteuning en gaan iets langer mee. Het is dus erg afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Onze belangrijkste tip? Zorg ervoor dat je ze goed hebt ingelopen voordat je op pad gaat!
Kies voor comfortabel ondergoed dat niet schuurt.
Tot slot nog een aantal items waarmee je tocht een stuk veiliger én comfortabeler wordt.
Met je GPS-horloge kun je je door de wildernis navigeren. Als je langere tijd op pad gaat, kun je het beste kiezen voor een horloge met een erg lange batterijduur of een horloge dat zich oplaadt aan zonlicht. Op die manier hoef je niet bang te zijn dat je je route kwijtraakt!
Een paar wandelstokken zorgt voor meer stabiliteit en snelheid en vermindert de impact op je knieën. Kies voor stokken die je in lengte kunt verstellen en natuurlijk niet te veel wegen. Als je niet weet welke wandelstokken je nodig hebt, lees dan eens onze keuzehulp voor wandelstokken!
Natuurlijk hoop je deze niet nodig te hebben, maar een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. En zoals Buitenexpert Dominique zegt: ''Bespaar zoveel mogelijk op gewicht, maar nooit op veiligheid.'' Kies voor een kleine kit, zoals de Care Plus Basic of de Care Plus Compact.
Met een gasbrandertje kun je onderweg genieten van een koffietje of een kop thee en natuurlijk je warme maaltijden. Kies voor een kleine gasbrander met een schroefsysteem: makkelijk in gebruik en lekker lichtgewicht! Meer weten of welke gasbrander je meeneemt? Lees dan ons artikel over het kiezen van je gasbrander.
Deze categorie valt niet onder je basisgewicht, maar mag je natuurlijk niet vergeten. Kies voor calorierijke snacks die lekker blijven, ook als je langere tijd onderweg bent. Voor je avondmaaltje neem je een vriesdroogmaaltijd mee. Deze maaltijden maak je klaar met je brandertje en een beetje water. Ga je meerdere dagen op pad? Verdiep je dan eens in de verschillende mogelijkheden om water te filteren. Zo hoef je geen liters water mee te dragen, maar heb je wel toegang tot veilig drinkwater. Vergeet ook geen mok en bestek: kies bijvoorbeeld voor de lichtgewicht opties van TOAKS.
Meer tips over ultralicht kamperen lees je in ons artikel. Een handige website om je gearlist in bij te houden, is LighterPack. Hier kun je alles per categorie onderverdelen, snel aanpassen en het gewicht per categorie en totaalgewicht van je bepakking zien. Verder is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op de weersomstandigheden. Bij het kiezen van je kleding en slaapsysteem is het natuurlijk belangrijk dat je niet koud of nat wordt.
Verder raden we vooral aan om zelf uit te vogelen waar jij op kunt én wilt besparen. Vind jij het belangrijk dat je rugzak comfortabel op je rug zit? Kies dan vooral voor een backpack met iets meer gewicht, maar wel meer padding. En als jij het lekkerste slaapt op een lange slaapmat, kijk dan of je ergens anders kunt besparen. De beste manier om erachter te komen wat jij belangrijk vindt, is vooral veel op pad gaan. Zo perfectioneer je jouw uitrusting voor nieuwe avonturen!